Skocz do zawartości

Pstrąg - jaki blank?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Gwoli ścisłości Talon Trout nie jest aż taki głuchy, ale mówię o wersji 12lb czyli najnowszej. Generalnie jest to blank, który najlepiej się sprawdza z przynętami twardymi lecz nie brak mu szybkości i czułości do jiga. Da się, ale pełnia komfortu to nie będzie.

Pod jigi w zimie i na łąkowe odcinki śmiga u mnie i będzie miał pewnie długi żywot CD BR 299L. A do standardowego uniwersalnego łowienia moim gralem jest Lamiglas G1000 GFW842ML. Robić się będzie jeszcze mocniejszy brat GFW842M i RR902MT ;) A do zabawy z małymi pstrągami na mikroprzynety mam Seekera E-Glass Boron SP602-2.

• Like 1

Jakby byla w travelu ;)

Eee... a jaki to problem, mamy przecież Art - Rod. :) 

Merytorycznie również uważam, że z użytkowanych przeze mnie pstrągowo wędek Talon Trout jest doskonałą i mega uniwersalną konstrukcją. 

Łowiłem nim jigami 1,5 g - czy czuć ? nie, ale to nie ma znaczenia, bo takiej przynęty nigdy nie prowadziłem po dnie, ale jak w coś, choćby gałązkę puknie to tak czuć. Ostatnio użyty w Odrze do łowienia kleniowymi baryłkami typu Bonito Kleń 3,5 cm. Ładuje idealnie, czucie super... hol bolenia 70 plus klika chwil. 

Nic dodać nic ująć, ale chyba swoje chwale, cudzego nie znam. :) 

• Like 1

Eee... a jaki to problem, mamy przecież Art - Rod. :)

Merytorycznie również uważam, że z użytkowanych przeze mnie pstrągowo wędek Talon Trout jest doskonałą i mega uniwersalną konstrukcją. 

Łowiłem nim jigami 1,5 g - czy czuć ? nie, ale to nie ma znaczenia, bo takiej przynęty nigdy nie prowadziłem po dnie, ale jak w coś, choćby gałązkę puknie to tak czuć. Ostatnio użyty w Odrze do łowienia kleniowymi baryłkami typu Bonito Kleń 3,5 cm. Ładuje idealnie, czucie super... hol bolenia 70 plus klika chwil. 

Nic dodać nic ująć, ale chyba swoje chwale, cudzego nie znam. :)

Adam, mam ten stary 'kultowy' blank 15lb, ale ciagle jeszcze nieuzbrojony ;) Moze doczeka sie swojej chwili tej zimy :)

Pewnie jakby byl w travelu w 4 czesciach, to juz bym go dawno uzbroil hehehe

• Like 1

Adam, mam ten stary 'kultowy' blank 15lb, ale ciagle jeszcze nieuzbrojony ;) Moze doczeka sie swojej chwili tej zimy :)

Pewnie jakby byl w travelu w 4 czesciach, to juz bym go dawno uzbroil hehehe

Ten do 25g? 

Macałem kiedyś u Z.Kawalca. Zbrojony był w stylu Hardy'ego, na korku pierścienie uchwytu z duralu lotniczego + SiC Fuji po całości.

Byłem zachwycony.......... :whistling:     I........ nie miałem kasy :blush:

To jednak blank na poważne ryby.

Edytowane przez popper

Ten do 25g? 

Macałem kiedyś u Z.Kawalca. Zbrojony był w stylu Hardy'ego, na korku pierścienie uchwytu z duralu lotniczego + SiC Fuji po całości.

Byłem zachwycony.......... :whistling:     I........ nie miałem kasy :blush:

To jednak blank na poważne ryby.

Tak, ten stary do 25g, lezy za szafa juz ze dwa lata :D

• Like 1

Ten stary, ten nowy... :) 

Tomek opisuje ten nowy też do 25g, tylko ponoć stary miał moc do 15 lb, nowy do 12 lb. 

Myślę, że to jest bzdura, a po skromnych moich wojażach zagranicznych pociął bym z chęcią ten blank na 3 lub 4 części. 

Wyszłaby wędka idealna do lenoków, lipieni, myślę też średnich i dużych pstrągów. Resztę można pominąć. :) 

Z zainteresowaniem czytam, bo jednak za pstrazkiem zdarza mi się próbować.

Niczego nie polecę, bo łowię krótszymi i łowię z wody (brodząc).

Talona trouta znam na sucho...i szybciej bym go widział na Odrze z pontonu niz ze mną na pstragach.

A jeśli mogę , to zapytam, co nazywacie 1.5 gramowym jigiem ? Coś nawleczonego na główkę 1.5 grama ? Czy przynętę z jednym hakiem ważąca 1.5 grama z ciężarem skupionym z przodu wabika ?

Czy 6 cm gumowa rybka na główce 1.5 grama to jest 1.5 gramowy jig ?

Przez jakiś czas skutecznie łowiłem pstrągi na lunatic 10 cm na główce 3g.

To byl jig 3 gramowy ?

Pozdrawiam

Edytowane przez Guzu
  • Like 1

Ten stary, ten nowy... :)

Tomek opisuje ten nowy też do 25g, tylko ponoć stary miał moc do 15 lb, nowy do 12 lb. 

Myślę, że to jest bzdura, a po skromnych moich wojażach zagranicznych pociął bym z chęcią ten blank na 3 lub 4 części. 

Wyszłaby wędka idealna do lenoków, lipieni, myślę też średnich i dużych pstrągów. Resztę można pominąć. :)

Nie obrazilbym sie na takiego travela pod pstragi, lenoki i mongolskie lipienie. Sa jednak dwa problemy:

- po pocieciu blank moze calkowicie zmienic prace

- spigot, szczegolnie w czesci szczytowej moze nie dac rady.

Nie pamietam kto, ale polecano mi Blass-a F 15lb w 4 czesciach, podobno swietnie sprawdzal sie na lenokach w kraju chabarkowskim i na innych lososiowatych na kamczatce.

• Like 1

Toro, 

245 na 4 to sekcje po ok 61 cm. Doskonale. 

Co się stanie po spigotach... cóż myślę, że trzeba spróbować i tyle. Zima idzie coś trzeba kombinować, pogadam z Tomkiem i zobaczymy najwyżej wbrew jego opinii uprę się i każę pociąć blank i uzbroić. :)

• Like 2

• 4 tygodnie później...

Koledzy potrzebuje opini dotyczącej kija na blanku phenix fx701-2.

Chodzi mi obsługę gumek w przedziale 1,5-2,5 gr oraz woblerow 5-6 cm... Kij z przeznaczeniem na kropki...

Zaznaczę że nie bedzie służył do twitcha. ( no może sporadycznie ) 

Koledzy potrzebuje opini dotyczącej kija na blanku phenix fx701-2.

Chodzi mi obsługę gumek w przedziale 1,5-2,5 gr oraz woblerow 5-6 cm... Kij z przeznaczeniem na kropki...

Zaznaczę że nie bedzie służył do twitcha. ( no może sporadycznie ) 

On jest za słaby na pstrąga. Chyba że masz na myśli łowienie tęczaka w stawie.

Podany zakres jigów obsłuży, wobki 5-6 cm, ale tylko smukłe - takie które stawiają mały opór w wodzie (typu minnow).

Mam, baaardzo fajny kijek na pstrążki do 40 cm na małych ciekach. Od biedy oczywiście da się wyjąć kabana, jeśli taki by tam się zdarzył, kijek się trochę powygina ale da radę. Super się sprawuje z jigami ok. 2 g (brutto na sucho :-) Z wobków dla mnie ideałem do tego kija jest tonący jugolek 2,5 cm. Wobki 5-6 cm zdecydowanie nie, chyba że jakiś twitchowe, smukłe patyki bez własnej pracy, ale nie jest wędka do twitchowania. Obrotówki 0-1. Wahadełka lekkie 2-3 cm. Czuły i dość szybki.

Przy okazji: miałem 3 blue rapidy (ostał się jeden 3,00 7-28 na dużą rzekę), w tym wspomniane,chyba im było coś ok. 2,5 3-18 i 2,3 3-14g. Piękne, smukłe blanki o grubych ścianach. Dla mnie po prostu przeraźliwie ostre, twarde i szybkie. Wzorzec popularnego określenia "elektryczny". Nawet nie podchodzić do nich z plecionką. Tylko dla tych, co wiedzą co nieco i taki akurat ma być. Dla większości nie spełnią one wymagać idealnego średniego kija pstrągowego.

• Like 3

Ja już mam 3 patyki z którymi jeżdżę za kropkami...

Fx 862-2 oraz dwa suzuki rxf 762 do 4g. i 11g.

Generalnie chcę krótszego od fx a coś pomiędzy tymi dwoma suzuki...ten do 11 jest naprawde mocny ( dla mnie za mocny), znowu na tym słabszym ( w prawdzie w tym roku 60-ę ogarnął ale w marcu kiedy nie były jeszcze silne i miejsce też sprzyjało ) nie dźwignię woblerow 6 i raczej silnego 50taka na nim nie utrzymam...

Dlatego właśnie poszukuje czegos pośredniego...

W co powinienem celować ? A chcę nim też łowić gumkami... tak jak pisałem wcześniej

Edytowane przez seti_m