Skocz do zawartości

Pstrąg - jaki blank?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli ma być Phenix to dobrym rozwiązaniem może być nieco dłuższy SP-732-ul.

Mialem w łapie 742xul... ktory jest słabszy od 732... to jest bardzo szybki kij. Moim zdaniem tylko pod wieksze woblerki a juz zwłaszcza do twitcha.

Wiec 732 pewnie już będzie dla mnie całkiem za mocny

Ja mam suzuki RXF-6LB-662 oraz Karabele 794-2. Pierwszy na małe rzeczki, drugi na większe - za pstrągiem.

FX 701-2 rownież mam ale nie na kropka... okoń z przyłowem szczupłego (ale nie metrówka!), tęczak ze stawu to jego żywioł moim zdaniem.

Mi kij ma służyć na roztoczańskie rzeki... Por i Wieprz

Spróbuj tego suzuki o ktorym pisałem. U mnie się sprawdza, gramatury które opisywałeś spokojnie obsłuzy. Ja co prawda 60-ow nie mam, ale 50-ki spokojnie ogarnia. Jest jeszcze 5LB (teoretycznie powinien być nieco delikatniejszy) ale tego nie miałem w ręce wiec wolę się nie wypowiadać na jego temat :)

• Like 1

Jeśli coś pośredniego i długość  pasuje  to suzuki  702 6  czyli moc  jaka  jest  w tym  662 6 powinien  pasować .                                                                                                                                                                                                            

Z tego  co pamiętam  i mogę  porównać  mocą  to  phenix 793< suzuki 762 8 (11g) < phenix 794  . Jak dla  mnie  ten  ostatni  spokojnie  dawał radę  na Odrze  przy sandaczowych łowach  15/16/17  gramów plus 4"ES .

-udanego wyboru ;)

• 3 tygodnie później...

Witam kolegów ! W planach mam złożyć kijek pstrągowy, który będzie używany do łowienia w górskiej, niezbyt dużej rzece, a jego zadaniem będzie obsługiwanie blaszek 2, wobków 4-6(invader,kobra ,provocator) i niewielkich kogucików, max 5g. Łowię głównie z prądem, ale są miejsca gdzie muszę przynętę postawić w nurcie(invader 5 , kobra sieka 5). Proszę o opinię posiadaczy tych blanków MHX S842-2 a P842-2 i qualia xsj762l i który z nich, lepiej by sprostał owym warunkom i zadanym przynętom.

Edytowane przez Jano

Witam kolegów ! W planach mam złożyć kijek pstrągowy, który będzie używany do łowienia w górskiej, niezbyt dużej rzece, a jego zadaniem będzie obsługiwanie blaszek 2, wobków 4-6(invader,kobra ,provocator) i niewielkich kogucików, max 5g. Łowię głównie z prądem, ale są miejsca gdzie muszę przynętę postawić w nurcie(invader 5 , kobra sieka 5). Proszę o opinię posiadaczy tych blanków MHX S842-2 a P842-2 i qualia xsj762l i który z nich, lepiej by sprostał owym warunkom i zadanym przynętom.

Moim zdaniem żaden z tych blanków nie nadaje się do takich zastosowań.

S842-2 to zdecydowanie coś pod okonia. Towar zbyt słaby na ciąganie Kobry Sieka pod prąd. Będzie klękał. Zwłaszcza w typowo górskiej rzece z wyraźnym prądem.

P842-2 jest zdecydowanie za sztywny. Bedą Ci z niego spadać pstrągi w wymienionych warunkach. Jak dla mnie to idealny kij opadingowy na okonia. No i sandacza takiego do 50cm ;)

Qualia ogólnie zbyt słaba, znaczy zbyt delikatna. Całościowo ten S842-2 jeszcze by może dawał radę, ale nie w rzece z wyraźnym uciągiem.

Nie pakuj się w blank o mocy niższej niż 10lb !!!

Moja propozycja dla Ciebie to MATAGI TR78SuperNimbleMinnow !

Edytowane przez Tomek O
  • Like 1

XJB702ML 3-14g 6-12 LB - tego mógłbyś rozważyć.

Mam go tylko zbrojony lekko i pod gumy ale pod pstrąga z grubszym przyłowem były dobry.

Tak głośno myślę, jakby go uzbroić tak bardziej na ciężko, powinien wówczas być bardziej miękki w szczycie by katapultował mniejsze jigi. Kolega dobrze Ci radzi jeak ma być obrotówka 2 i woblerki 4-5cm w prądzie na górskiej rzece to 10lb potrzeba jak nic.

Jak jeszcze łowiłem pstrągi na sanie to avid 2,3m 3-14g 4-10 lb był bardzo dobrym wyborem pod obrotówki i małe woblerki, jigiem 2-3g też dało radę łowić.

P.s.

Za dużo chcesz, obrotówkę 2 w prądzie i jigi do 5g - chyba jakieś szkło by w miarę dobrze obsłużyło takie zakresy.

Edytowane przez Jozi
  • Like 3

S842-2 to zdecydowanie coś pod okonia. Towar zbyt słaby na ciąganie Kobry Sieka pod prąd. Będzie klękał. Zwłaszcza w typowo górskiej rzece z wyraźnym prądem.

P842-2 jest zdecydowanie za sztywny. Bedą Ci z niego spadać pstrągi w wymienionych warunkach. Jak dla mnie to idealny kij opadingowy na okonia. No i sandacza takiego do 50cm ;)

Qualia ogólnie zbyt słaba, znaczy zbyt delikatna. Całościowo ten S842-2 jeszcze by może dawał radę, ale nie w rzece z wyraźnym uciągiem.

Nie pakuj się w blank o mocy niższej niż 10lb !!!

Moja propozycja dla Ciebie to MATAGI TR78SuperNimbleMinnow !

No i to jest odpowiedź , dziękuję Tomku , jest jeszcze Batson rx7 isp 842f , masZ jakieś doświadczenia z tym blankiem ??

No i to jest odpowiedź , dziękuję Tomku , jest jeszcze Batson rx7 isp 842f , masZ jakieś doświadczenia z tym blankiem ??

Znam. Ten blank również jest bardziej pod okonia jak dla mnie. :)

Jeżeli już ma być Batson to oczko wyżej masz ISP843F, i jeżeli chodzi o twoje wymagania, czyli wartki nurt to to jest właśnie to !  ;)

Po za tym zapas mocy zawsze się przyda czy też przydaje ! I nie zrażaj się tym 12lb ! To nie jest mocarna pałka, choć jest w tym blanku moc !

Poczytaj o tym blanku. Jest o nim sporo w necie.

Choć osobiście blanku Batsona bym nie wybrał w ogóle, ale to tylko moje widzimisię ! ;)

http://jerkbait.pl/topic/17396-artyku%C5%82-rodbuilderzy-prezentuj%C4%85-%E2%80%93-w%C4%99dki-pstr%C4%85gowe/

na samym dole masz miarodajny artykuł o tym blanku

.... a tu masz kilka słów o Matagi z poprzedniego postu.

http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/rodbuilding/rodbuilderzy-prezentuj%C4%85-edycja-2017-w%C4%99dki-pst-r400

Edytowane przez Tomek O
  • Like 1

Używasz któregoś z tych blanków Tomku ? Czemu się nie nadają , jakieś argumenty ?

Nie znam tych wymienianych powyżej. No, może poza Matagi ale...... Pstrągi łowię głównie w Kwisie i Bobrze, To górskie rzeki z partiami szybszej i wolniejszej wody.

Jak dla mnie, jednym z trafnych wyborów, na te wody, był ptaszor https://photos.app.goo.gl/PCoQ2Zh2jE3NsoAV8

Niestety, sprzedany, zupełnie bezsensownie :(

Jeśli jest ten blank jeszcze dostępny, uważam, że godny Twojej uwagi  ;)

Edytowane przez popper

Batson ISP843F jest zdecydowanie bardzo pstrągowym blankiem. Mam i wiem, co mówię. Rzuca to paprochami równie dobrze, co masą skupioną do ciut ponad 10g. Wyjąłem nim pstrągi do 60cm i zębatego ponad 70. Daje radę. ISP842F to to samo, tyle że oczko lżej.

• Like 1

Wracając do tego o co pytałem , dziękuję panowie za odpowiedzi . Kij który planuje zrobić będzie tylko okresowo używany do podanych przynęt i konkretnych warunków . Bardzo długo łowiłem Shimano Clarusem do 7g i 8lb i był to poniekąd ideał do łowienia które preferuje . Pociągnął dwójkę i ogarnął Dynamica 5 w jakimś dołku( początek sezonu),a zazwyczaj pracował z minowami 5-6cm , teraz używam Batsona Rx6 ze serii Trout&Panfish sp 781-2 i o ile hol to poezja o tyle sporo ryb spada w początakowej fazie holu , bo zazwyczaj nie są dobrze wcięte , kijek po prostu ma zbyt mało mocy na dane warunki . Co do Waszych propozycji , przemyśle i zobaczę na co pozwoli skarbonka ????????????. Pozdrawiam

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Witam Panowie. Stoję właśnie przed wyborem blanku tylko pod woblery 5 cm raczej agresywnie pracujące, rzadko 7 cm ale typu minnow. Lato wyżej wspomniane oraz +/- 5 cm twitche. Łowie na pomorskich średnich rzekach z brzegu. Pstrągi do 50 cm. Dostałem bardzo dużo rozbieżnych propozycji z pracowni, zastanawiam się nad dwoma blankami,

Matagi tr78 super nimble minnow

Talon vi + 83mlxf2 10lb, 252 cm, od 3.5 do 14 g.

Który Waszym zdaniem będzie odpowiedniejszy?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Dość długo łowiłem tym Talonem i z czystym sumieniem polecam ten blank, pod zastosowania o których piszesz.

Jako ciekawostkę powiem Ci,że przy trochę grubszym kleniowaniu na Odrze złowilem na niego i skutecznie wyholowałem bolenia 91 cm [emoji41]

Pozdrawiam:

Adam K.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

• Like 1

Dość długo łowiłem tym Talonem i z czystym sumieniem polecam ten blank, pod zastosowania o których piszesz.

Jako ciekawostkę powiem Ci,że przy trochę grubszym kleniowaniu na Odrze złowilem na niego i skutecznie wyholowałem bolenia 91 cm [emoji41]

Pozdrawiam:

Adam K.

Imienniku :) ... masz foto tego bolenia? 

• Like 1

Pozdrawiam:

Adam K.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Mimo nie bycia imiennikiem, pozwolę sobie również wrazić zainteresowanie zdjęciem owej Ryby.

Z góry dziękuję za publikację fotki

• Like 1

Koledzy, 

nie wierzycie, że taki bolenie pływają w Odrze i że można je złowić?

Wracając do tematu, kije różnią się długością. Zależy czy rzeczki, na których łowisz są mocno zakrzaczone i jaka długość wędki odpowiada Tobie. Obie uporają sobie z woblerami i pstrągami.

Koledzy, 

Wracając do tematu, kije różnią się długością. Zależy czy rzeczki, na których łowisz są mocno zakrzaczone i jaka długość wędki odpowiada Tobie. Obie uporają sobie z woblerami i pstrągami.

Przepraszam za off... 

to nie brak wiary z mojej strony tylko czysta ciekawość i chęć zobaczenia no powiedzmy marzenia...rym przypadkowy. 

• Like 3

Koledzy,

Pływają i większe. Ale rzadko mam okazję zobaczyć zdjęcia takich zwierząt.

Stąd ta uprzejma prośba.

Nie wiem, czemu od razu trzeba się doszukiwać jakiś podtekstów ?