Skocz do zawartości

Pstrąg - jaki blank?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie rzeki to raczej mniejsze i średnie, używałem wcześniej 240 cm i było optymalnie więc oba mieszczą się w "mojej" granicy. Gdzie o Matagi jest dość dużo opini akurat o talonie tej długości prawie brak. A jak wiadomo blanki z jednej serii a różniące się długością to przecież inne kije. Za talonem przemawia jego wytrzymałość (co za tym niestety idzie - waga), pracownie ostrzegają przed delikatną szczytówką w Matagi. Naprawdę jest tak delikatna?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Talon, to inna konstrukcja wędki niż Matagi. Ciężarem bym się nie przejmował, nie wiem skąd taki pęd o zmniejszanie wagi sprzętu przy tego typu łowieniu. Ganiam za pstrągami po 8 godzin i nie odczuwam zmęczenia rąk. Zależy jak chodzisz z wędką, jeśli nie zwracasz  zbyt dużej uwagi wchodząc w krzaki, to lepiej weź Talona. Mnie się zdarzyło szczytówki połamać w delikatnych kijach, właśnie zahaczając linką o krzaki. Wolę zapas w kiju, może zdarzyć się przecież jakaś niespodzianka  ;) . Jeśli pilnujesz się wchodząc w krzaki i ciężar ma znaczenie, to weź Matagi. Nikt za Ciebie nie podejmie decyzji. Łowię Lamiglasem 2.75, też ma grube ścianki, ma szczytową akcję, mocny dolnik i to mi odpowiada, co nie oznacza, że każdemu też.

• Like 1

Wiadomo, że to musi być moja decyzja. To mój pierwszy kij z pracowni dlatego mam pełno obaw. Jeśli wędka jest dobrze wyważona i ma odpowiednio dobrany kołowrotek to trochę cięższy zestaw nie jest odczuwalny. Bardziej mi chodzi o informacje jak te talony mają się do trzymania ryb, nazwijmy to średniaków czy wobler prowadzony pod prąd go nie ugnie za mocno, może znajdzie się ktoś kto poluje z tym konkretnym mlxf na pstrągi [emoji846]

• Like 1

Witam Panowie. Stoję właśnie przed wyborem blanku tylko pod woblery 5 cm raczej agresywnie pracujące, rzadko 7 cm ale typu minnow. Lato wyżej wspomniane oraz +/- 5 cm twitche. Łowie na pomorskich średnich rzekach z brzegu. Pstrągi do 50 cm. Dostałem bardzo dużo rozbieżnych propozycji z pracowni, zastanawiam się nad dwoma blankami,

Matagi tr78 super nimble minnow

Talon vi + 83mlxf2 10lb, 252 cm, od 3.5 do 14 g.

Który Waszym zdaniem będzie odpowiedniejszy?

matagi jest bardzo fajny przy łowieniu, ale ma pewne wady... delikatna szczytówka mi w niczym nie przeszkadzała tyla, że preferuję łowienie z prądem... nie wiem jak wyglądają rzeki w których łowisz, ale jeśli łowisz z brzegu to odpuść - blank ma po prostu bardzo delikatne ścianki i po którymś z kolei uderzeniu w gałęzie musi pęknąć... swojego sprzedałem właśnie z tego powodu... polecam suzuki w wersji podstawowej:)

• Like 1

Merytorycznie... Talon Trout. :)

http://jerkbait.pl/topic/48625-talon-vi-plus-80-trout/

Zadzwoń do Tomka Mańczaka z Art Rod.

Brak tego blanku ????

Czekaja na dostawe

Mialem Trouta i ja. Sprzedalem i zaluje ????

Edytowane przez pmiszk1

Właśnie Art Rod poleca tego 83mlxf2 sen łowcy. Z innych pracowni padły propozycje ULXF8010-2N Ultralight Slim XF, kraag xf skxf867, batson ist993f, Matagi tr78...

"Sen łowcy".. :) to tylko Michał mógł wymyślić. :) 

Niemniej ten blank jak dla mnie jest idealny do łowienia pstrągów w naszych wodach,,,i nie tylko pstrągów. Klenie, jazie z pływadła w rzece też doskonale obsłuży. 

Zresztą pisałem już o tym wiele razy... co będę się powtarzał. :) 

• Like 1

Jaki blank suzuki masz na myśli? Latem łowie głównie w górę rzeki. Dzięki za info [emoji846]

używam 4lb, daje radę... z zyłką spadów nie ma i praktycznie każdy pstrąg zamiast iść w zaczepy zaczyna młynkować na powierzchni... jak za słaby weż 6lb - niewielka różnica... 

masz też propozycję na priw:)

Talon Trout ma wąski zakres ...

Wędkuję cały sezon 83 mlxf . Jest bardzo uniwersalny. Łowi bolenie,szczupaki i sandacze na lekko a wiosną pstrągi.

Rzuty są bardzo celne , hol pewny, przyjemmy.

Nimble Minnow to całkiem inna konstrukcja mnie osobiście nie przypadł do gustu. Wszystko zależy od tego co z czym chce się pogodzić.

• Like 2

Imienniku :) ... masz foto tego bolenia? 

Przepraszam, że tak późno, ale dzisiejszy dzionek poświęciłem oczywiście rybom i dopiero teraz siadłem przy komputerze.

Już odpowiadam zainteresowanym foto....., niestety nie zrobiłem zdjęcia.

Przyczyny prozaiczne, nastawiony byłem kleniowo, zestaw dość lekki; wobler - hornet 5 cm, plecionka Varivas 0,6, kołowrotek TP C3000S no i wspomniany wyżej Talon.

Branie miałem na wyjściu z dość głębokiej rynny, a stałem na krótkiej kamiennej główce. Jak po paru sekundach holu połapałem się co mam na końcu zestawu i postanowiłem zejść z wzmiankowanym wyżej kolegą w dół na prosty fragment dość łagodnego brzegu. Hol niestety nie należał do najkrótszych, a miejsce lądowania ryby (lądowania, bo podbierak który miałem na plecach okazał się dość filigranowy w stosunku do ryby) gliniasto-błotniste.

Boleń po wylądowaniu cały w gliniastej mazi, ja po kolana i łokcie cały w gliniastej mazi.

Nie powiem, chociaż już raczej nie fotografuję złowionych ryb ( mam tyle "na liczniku" lat i złowionych ryb, że ani sobie, ani nikomu nie muszę nic udowadniać), jemu miałem ochotę cyknąć fotkę.

Niestety pacjent był tak nieestetycznie ubabrany, że chciałem go najpierw umyć, ale po włożeniu do wody nie za bardzo miał siłę się ruszać.

Skupiłem się na reanimacji i trwało to chyba z piętnaście minut zanim zaczął normalnie reagować.

Stwierdziłem, że szkoda męczyć tak zacnego jegomościa i jakoś przeżyję bez sweetfoci........odpłynął szczęśliwie.

Przykro Panowie, niestety fotki nie ma.

Ale wracając do meritum, podpisuję się pod tym co parę postów wyżej napisał TomekSudety.

Ten Talon to taki kij "Przyjaciel" na wiele okazji, wiele wybacza i jak trzeba to pomaga.

Skuteczne zacięcie, w miarę "ciepła" akcja i trzymanie ryby.

Jak dla mnie bardzo uniwersalny, na pstrągi jeździł ze mną na Kwisę, Bóbr i Nysę Kłodzką, na klenie na Odrę, ale też razem złowiliśmy wiele boleni, szczupaków i okoni na takiej zaporówce jak Mietków.

Zastąpił go Rastaffine Monster Boron, a Rastka dwa Megabassy Pagani Trout krótszy na lato i dłuższy na wczesną wiosnę.

Jednak ten Talonik pozostał w moim sercu i chyba trochę żałuję, że go sprzedałem.

Sorki za przydługą odpowiedź  :)

• Like 1

........................................

Nimble Minnow to całkiem inna konstrukcja mnie osobiście nie przypadł do gustu. Wszystko zależy od tego co z czym chce się pogodzić.

Tak. To ciekawy blank. Sam go wybrałem po dokładnym obejrzeniu i................... Jak się okazało, po jego uzbrojeniu, wybrałem błędnie :wacko: . 

• Like 1

Ja osobiście jestem szczęśliwy, że jeszcze wielu z Was ,,widzi,, w dzisiejszym ,,zepsutym,, świecie Talona, i szanuje go wypowiadając się wzniośle na Jego temat.

Tomek a mnie to wcale nie dziwi. Są to niby stare konstrukcje ale ponadczasowe pod względem swoich parametrów, tych 2-ch najważniejszych czyli uniwersalności podawanych przynęt oraz trzymania ryby. Właśnie blanki talona mają w sobie "to coś".

• Like 1

Tomek a mnie to wcale nie dziwi. Są to niby stare konstrukcje ale ponadczasowe pod względem swoich parametrów, tych 2-ch najważniejszych czyli uniwersalności podawanych przynęt oraz trzymania ryby. Właśnie blanki talona mają w sobie "to coś".

Dorzuciłbym do tej puli jeszcze Lamki ze starej serii G...  ;)

• Like 1

Ja osobiście jestem szczęśliwy, że jeszcze wielu z Was ,,widzi,, w dzisiejszym ,,zepsutym,, świecie Talona, i szanuje go wypowiadając się wzniośle na Jego temat.

Jak dla mnie ciężko dziś dobrać dobry blank na pstrąga. Talon łamie jednak takie dylematy.

Właśnie dlatego do moich pstrągowych Shikari dołączą na dniach dwa pstrągowe Talony VI+. Właśnie 80Trout i 70mlf2.

Budują się ! :)

Witam, jaki blank doradzicie, max 2,20 długości jakieś 10 lb -12 lb pod letniego pstrąga. Wole szybsze kije ale o pełnym ugięciu przy rybie. Przynęty to wobki twitchowe plus rapalki wszystko do 7 cm i oczywiście obrotówki. Z góry dziękuje za jakieś sugestie