Skocz do zawartości

Pstrąg - jaki blank?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jestem zafascynowany blankami G1000 od Lamiglasa. Ciężko już je niestety znaleźć ale mi podeszły bardzo. Moim głównym kijem pstrągowym jest teraz GFW842ML (213cm 10lb 3-14g), którym przełowiłem końcówkę sezonu i to jest to, czego szukałem przez kilka lat. Za szafą do zbrojenia czeka jeszcze o oczko mocniejszy GFW842M (213cm 12lb 5-21g). A w pracowni niedługo skończy się kręcić RR902MT ;)

Edytowane przez Żbiku

Tak jak  już  wcześniej wspominałem  762 8  do 11 g   obsługuje  w  komforcie  do 15 g  masy całkowitej  . To znaczy główka  10/12 g plus  ES  4"  ew   6/7 g plus Canibal  SG 10 cm /Kopyto 3" u mnie z plecionką PE 1.0.

Tzn. , mam już kij zrobiony pod jigi i do twitchingu na małe rzeczki na zimowo wiosennego pstrąga na kraagu skxf 705 2n, teraz potrzebuje blanku do kijka na letnie mocne pstrągi taki który spokojnie zatrzyma pstrąga 50+ przy zawalisku drzew. Nie wiem czy ta suzuki 8lb a nawet wątpie żeby miała tyle mocy

Tzn. , mam już kij zrobiony pod jigi i do twitchingu na małe rzeczki na zimowo wiosennego pstrąga na kraagu skxf 705 2n, teraz potrzebuje blanku do kijka na letnie mocne pstrągi taki który spokojnie zatrzyma pstrąga 50+ przy zawalisku drzew. Nie wiem czy ta suzuki 8lb a nawet wątpie żeby miała tyle mocy

8LB zatrzyma konia. 6LB - w takim przypadku bedzie na granicy ale powinna sobie poradzic. 4LB bedzie za slaba.

Suzuki 8lb (max 12) przy pstrągach do 50cm dopiero się rozgrzewa. Takie ryby nie robią na niej wrażenia. Dopiero powyżej 50cm porządnie się wygnie i jest szansa na walkę z naprawdę dużymi rybami. I parząc na Twoje oczekiwania, ten blank spełnia założenia. Wadą jest to, że słabo się ładuje przy małych przynętach.

Blank 6lb też się gnie po samą rękojeść, więc używając mocnej linki/żyłki będzie można zatrzymać rybę. Jednak mam wrażenie, że nie ma się wtedy kontroli nad rybą i długość dostępna to max 213cm.

Wspomniany  wyżej  jest  znacznie szybszym  blankiem , jeśli  ktoś  takie lubi  pod pstrąga  to ok  . Mam wrażenie  , że  suzuka 762 8  lepiej  obsłuży  szerszy zakres  przynęt  . Pod plecionkę  wybrałem tego  drugiego .

Jeśli  typowo  pod  jigi  i  gumy  TR 78  do rozważenia  . Co kto lubi   ważne  , że jest  wybór ;).

p.s przed wyborem mogłem porównać  jednocześnie  oba omawiane   blanki  .

Miałem suzuki 8lb i potwierdzam - słabo miota nieloty

TW78 nimble minnow sie bujduje i mam nadzieję że będzie lepiej - podobno nie pracuje tak szczytem ja SS LL (miałem) ale bardziej środkiem

porównujecie blanki o zupełnie innej mocy:)

suzuki 4lb jest bardziej zbliżone pod względem mocy... miałem obie wędki i to jednocześnie:) tr 78 to raczej guma i większa rzeczka... na siurki suzuki:)