Skocz do zawartości

Pstrąg - jaki blank?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

zrób sobie kija na suzuki 4lb w dwóch częściach... i połowisz na mikroprzynęty i rzucisz celnie i w razie czego bezproblemowo wyciągniesz solidne 40+ z karczy (na żyłce!!!)... a przelotki założysz jakie chcesz... jest dobrze opisany, ale daje się przeciążyć... mam i jestem bardzo zadowolony...

poważną wadą jest to, że pstrąg zamiast solidnie walczyć wychodzi do powierzchni i młynkuje - tracisz na emocjach holu, ale ryba sama wychodzi z zawad... tak jest tylko na żyłce, na plecionce masz już normalny hol...

• 3 miesiące temu...

Witam Panowie,co powiecie o LWS76MLXF2 pod pstragi? rożne odciniki bystrza,skarpy,powalone drzewa:) woblery,jigi,obrotowki,wachadła cała gama w sumie przynet:)

To X-fast plus dość wysoki moduł, mogą być spady ryb

Edytowane przez pmiszk1
  • Like 1

Około 3 miesiące temu pytałem o blank na pstrąga,z powodu wyjazdu odłożyłem budowę wędki na bok i zamówiłem z USA avida AVS 70MLF2 w sklepie w którym już wcześniej kupiłem innego avida i nie było żadnego problemu. Dali mi nawet fajny rabat jako że to druga wędka u nich plus kilka innych rzeczy. Po dwóch tygodniach kiedy zapytałem czy wysłali wędkę dostałem odpowiedź że niestety nie mają na sklepie ale zamówili już w st.croix i potrwa to kilka tygodni. Pomyślałem że nic się nie dzieje bo i tak nie ma mnie w Polsce a sezon pstrągowy się skończył. Po miesiącu zapytałem ponownie jak wygląda sytuacja, dostałem odpowiedź że dalej czekają. Koniec końców czekałem 3,5 miesiąca a wędki jak nie było tak nie ma. Przedwczoraj zażądałem zwrot pieniędzy, pieniądze bez problemu odesłali. Także dałem sobie spokój i powrócił temat budowy kija, teraz mam czas więc na spokojnie mogę ogarnąć temat, jedyne co to narodziła się myśl o blanku szklanym, mam starego zielonego Wild Rivera WS 86mf2 mam Avida 90 mlf2 więc czas na coś zupełnie innego i krótszego na mniejsze ciurki gdzie pstrąg ponad 50cm jest niczym niezwykłym.

• 3 tygodnie później...
  • 10 miesięcy temu...

Witam

Panowie po dłuższej przygodzie z rodbuildingiem, przerabianiem swoich wędek, napraw, dorabianiu sekcji szczytowych itp chciałem się podjąć zrobienia pierwszejswojej wedki w całości. Chciałem was zapytać o jakiś relatywnie tańszy blank pod pstrąga, długość jaka mnie interesuje to ok 2.40, cw do 16-18g

Znalazłem blanki Qualia XJBH702ML i XSJ7102ML które mniej więcej odpowiadają zalozonym parametrom i cena jest w okolicach 400zl

Moje pytanie czy ktoś miał w ręku wedki na tych blankach i jest w stanie powiedzieć czy nadają się na zbudowanie wedki pstrągowej czy raczej nie i zdecydować się na droższy blank?

Witam

Panowie po dłuższej przygodzie z rodbuildingiem, przerabianiem swoich wędek, napraw, dorabianiu sekcji szczytowych itp chciałem się podjąć zrobienia pierwszejswojej wedki w całości. Chciałem was zapytać o jakiś relatywnie tańszy blank pod pstrąga, długość jaka mnie interesuje to ok 2.40, cw do 16-18g

Znalazłem blanki Qualia XJBH702ML i XSJ7102ML które mniej więcej odpowiadają zalozonym parametrom i cena jest w okolicach 400zl

Moje pytanie czy ktoś miał w ręku wedki na tych blankach i jest w stanie powiedzieć czy nadają się na zbudowanie wedki pstrągowej czy raczej nie i zdecydować się na droższy blank?

Xsj jak najbardziej nadaje sie na pstraga, ten drugi to typowa szpada sandaczowa. Zerknij tez na sjm

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MarcinZ

A może taniej wyjdzie przerobić jakiegoś niezłego starszego seryjniaka pstragowego.Znalazło by się napewno kilka fajnych pozycji niekoniecznie gorszych.

A myślałem nad tym, co mógłbyś polecić ciekawego?

Póki co wracająć do samego blanku kosztującego nie więcej iż 400zł w długość ok 2,4m czy jest jeszcze coś, na co było by warto jeszcze zwrócić uwagę prócz Qualia XSJ7102ML i SJ-M762L?

Edytowane przez mestre16

A myślałem nad tym, co mógłbyś polecić ciekawego?

Póki co wracająć do samego blanku kosztującego nie więcej iż 400zł w długość ok 2,4m czy jest jeszcze coś, na co było by warto jeszcze zwrócić uwagę prócz Qualia XSJ7102ML i SJ-M762L?

Ciezko ci bedzie cos innego znalezc w tej dlugosci, mocy ok. 10lb i w cenie do 400zl...

A te ktore wymieniłeś sa naprawde wpożądku..

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...