andrew Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 Szybkie pytanie tutaj bo nie znalazłem wątku. Kropki, Wieprz, okolice Zwierzyńca. Jakiej długości wędkę i jaki ciężar wyrzutu zapakować do bagażnika. Jutro wyjazd, nigdy tam nie łowiliśmy. Będę wdzięczny za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 26 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2022 Czy któryś z kolegów budował może kijek pod pstrąga na blanku 6th element FULLERENE FR76L2 i może podzielić się wrażeniami? czy to kij stricte pod pstrąga czy klenia też by obskoczył? czy to blank bardziej pod przynęty miękkie czy twarde?Moze najlepiej napisac do źródła..? Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macko125 Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 (edytowane) Cześć szukam dobrego Blanku czy nawet kija pod pstrągi głównie łowię nad mniejszymi rzeczkami gdzie kryją się fajne ryby i chciałbym się dowiedzieć jakie są dobre blanki z fajnym zapasem mocy myślę że długość to minimum 210cm cena jaką chciałbym wydać na blank to 400/600 zł Czekam na propozycje!Pozdrawiam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 22 Lutego 2024 przez Macko125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 SUZUKI RXF-6LB-702 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 Batson IMMP70L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblood Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2024 Witam serdecznie.Potrzebuję porady w wyborze blanku. Łowię w Belgii. Rzeka szerokości 15-25 metrów. Głębokość 0.5-2 metra.Szybkosc nurtu od wolnego do szybkiego. Przynety max 7 cm razem z haczykami max 7 gr. Rodzaj od gum po woblery raczej tonące. Ryby 50-70+. Preferował bym długość 2.20-2.40. Lubię raczej wędziska sztywne ale z odpowiednim wygięciem przy rybie. Dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2024 Pierwsza myśl - Suzuki RXF-8LB-762. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblood Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2024 (edytowane) Właśnie też myślałem o Suzuki. Wszystko oczywiście z opini użytkowników. Drugim blankiem który rozważałem to Matagi TR78 Super Nimble Minnow. Obydwu nie miałem w rękach stąd moje pytanie jakie ugięcie i praca Edytowane 26 Lutego 2024 przez fireblood Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2024 Właśnie też myślałem o Suzuki. Wszystko oczywiście z opini użytkowników. Drugim blankiet który rozważałem to Matagi TR78 Super Nimble Minnow. Obydwu nie miałem w rękach stąd moje pytanie jakie ugięcie i pracaBb custom rods mocno rekomenduje tego Matagi, szczególnie na większe rzeki. Masz na youtube.com jego filmik-blanki pstrągowe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblood Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2024 Tak dzięki widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2024 (edytowane) Właśnie też myślałem o Suzuki. Wszystko oczywiście z opini użytkowników. Drugim blankiem który rozważałem to Matagi TR78 Super Nimble Minnow. Obydwu nie miałem w rękach stąd moje pytanie jakie ugięcie i pracaSuzuki poleciłem. Wielu poleca NM również. Ja nie polecę NM z jednej przyczyny. Nie potrafiłem nim zapiąć skutecznie pstrąga. Wiem. Ryby spadały, spadają i będą spadać... Ale, żeby żadnego?PS. Ugięcie, praca pod przynętą u NM wzorowa. Edytowane 26 Lutego 2024 przez popper 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblood Opublikowano 27 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2024 Dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 27 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2024 Witam Akurat przed wyborem wędki miałem oba omawiane blanki w ręce i przede wszystkim Super NM /Matagi wydał mi się za "suchy" i za szybki na pstrągi - przy moim początkowym założeniu łowienia na plecionki .Matagi wybrałbym tylko w przypadku gdybym łowił na gumy lub i niewielki woblery tonące w nieco " grubszej" wodze ( dystans /głębokość ) .Wybrałem suzuki 762 8 , który był testowany z pstrągami tęczowymi 50++ dodatkowo przy połowach szczupaków na płytkich kanałach i rozlewiskach na lekko .Na zwykłe pstrągi na okolicznych wodach wystarcza suzuki 702 6 którą również polecam , jak i inne moje kije nieco bardziej finezyjne ... W mojej ocenie 762 8 (12 lb) to już narzędzie do sporych wyzwań - w temacie pstrągów . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblood Opublikowano 27 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2024 Dziękuję za odpowiedź wszystko przemawia za suzuki. Co do ryb no wyzwania są największy potwierdzony z ubiegłego sezonu pstrag 83 cm. Głównie jednak to ryby 50-60 cm choć nierzadko można trafić 60+ i 70 + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 27 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2024 Alternatywa to ew. blaas slim nano 8015 -2 n te 15 lb to tak bliżej realnie 12 lb - można zamówić z lakierem transparentnym do wyboru .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 27 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2024 A widzisz a u mnie znowu nimble minnow się sprawdza doskonale - nawet do tego stopni że mam i cascie i w spinie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblood Opublikowano 27 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2024 No właśnie do tej pory używałem wędki na jakimś amerykańskim blanku robioną bodajże w 2002r.Nie wiem co to za blank był bo była tylko karteczka dołączona która zaginęła. Wiem tylko że miało to 229cm i 2-9 gr. Niestety została złamana po ostatniej przeprowadzce . Trochę jej brakowało mocy do zatrzymania ryby. Była trochę za mocno spolegliwa. Dlatego szukam czegoś trochę sztywniejszego. Nie miałem w rękach tych blanków stąd moje pytanie do kolegów którzy te blanki lub wędki widzieli i mogą coś doradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblood Opublikowano 27 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2024 Jeszcze podobno jest chwalony jakiś model xzogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 27 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2024 Na pstrągi 50-60 i więcej, to jednak Suzuki RXF 8lb 762 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 27 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2024 Łowię obecnie na Suzuki RXF 6 LB 702 - to kij na pstrągi do 50cm choć oczywiście 60-ka również wyciągnie. Nie mniej jednak w przedziale planowanych ryb 50-70 to bez wątpienia będzie to wędka zbyt delikatna.Miałem Matagi TR78 Super Nimble Minnow - i jego moc jest moim zdaniem zbliżona do w/w. Sądzę, że w Twoim przypadku lepszym wyborem bedzie jednak Suzuki RXF 8lb 762. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblood Opublikowano 27 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2024 To chyba jednak stanie na suzuki ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 27 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2024 miałem matagi nm i jest to bardzo fajny blank do łowienia na większych rzekach np na san... nie miałem nigdy problemów z zacięciem pstrąga, być może dlatego, że łowiłem na żyłkę... za to zawsze bałem się, że przy byle stuknięciu o gałązkę pęknie - ma bardzo cienkie ścianki i na zarośnięte ciurki to dość ryzykowny wybór...za to suzuki są na pstrągi wręcz stworzone... grubsze ścianki i lakier nieźle chronią przy uderzeniu, a ugięcie jest wręcz wzorcowe... mam suzuki od wielu lat i wreszcie nie rozglądam się za innymi wędkami na pstrąga... kusi jedynie zrobienie mocniejszej wersji niz obecne 4lb (ale dodatkowo, a nie zamiast)... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maly69 Opublikowano 25 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2024 Uniwersał pod nasze pstrągi to 6lb rxf wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barti96 Opublikowano 27 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2024 miałem matagi nm i jest to bardzo fajny blank do łowienia na większych rzekach np na san... nie miałem nigdy problemów z zacięciem pstrąga, być może dlatego, że łowiłem na żyłkę... za to zawsze bałem się, że przy byle stuknięciu o gałązkę pęknie - ma bardzo cienkie ścianki i na zarośnięte ciurki to dość ryzykowny wybór...za to suzuki są na pstrągi wręcz stworzone... grubsze ścianki i lakier nieźle chronią przy uderzeniu, a ugięcie jest wręcz wzorcowe... mam suzuki od wielu lat i wreszcie nie rozglądam się za innymi wędkami na pstrąga... kusi jedynie zrobienie mocniejszej wersji niz obecne 4lb (ale dodatkowo, a nie zamiast)...Mam rxf-5lb-702 fajny blank pod Obrotowki/woblery ale głównie łowie twitchami mega, jednak przy łowieniu gumkami z mikro obciążeniem już nie jest tak kolorowo ale co jak co Suzuki dobry wybór pod pstrągi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 29 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2024 Łowię obecnie na Suzuki RXF 6 LB 702 - to kij na pstrągi do 50cm choć oczywiście 60-ka również wyciągnie. Nie mniej jednak w przedziale planowanych ryb 50-70 to bez wątpienia będzie to wędka zbyt delikatna.Miałem Matagi TR78 Super Nimble Minnow - i jego moc jest moim zdaniem zbliżona do w/w. Sądzę, że w Twoim przypadku lepszym wyborem bedzie jednak Suzuki RXF 8lb 762. Łowię często Suzuki RXF 6lb 702 (Kwisa i podobne) jednakże, nad większą wodę (Bóbr, Dunajec, San) zdecydowanie wybieram RXF 8lb 762 do 11g.Przez krótki czas miałem w zasobach https://photos.app.goo.gl/aknQ9xoENqpLo1Q59 to jednak już nie było na "moje pstrągowanie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi