Skocz do zawartości

Pstrąg - jaki blank?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

rozwazam ... jak zwykle bedzie to trwalo :mellow: ... zbudowanie wedki spiningowej, docelowe ryby to pstrag i klen, powinna byc zarowno dobra do polowu w rzekach jak i wodzie stojacej

szukam rozwiazania jednoczesciowego o dlugosci 2.10, pod kolowrotek ze stala szpula, chcialbym zeby wedka byla troche mocniejsza niz st.croix premier PS70MLF

jakies pomysly? :D

rozwazam ... jak zwykle bedzie to trwalo :mellow: ... zbudowanie wedki spiningowej, docelowe ryby to pstrag i klen, powinna byc zarowno dobra do polowu w rzekach jak i wodzie stojacej

szukam rozwiazania jednoczesciowego o dlugosci 2.10, pod kolowrotek ze stala szpula, chcialbym zeby wedka byla troche mocniejsza niz st.croix premier PS70MLF

jakies pomysly? :D

Pitt to może jak ma być mocniejsza i jak sadze lepsza to spróbój z 5S70MF(ES70MF). Sam jestem ciekawy co by wyszło.

pozd JW :D

Oj to ja się też włącze dodyskusji - bo od dłuższego czasu szukam odpowiedniego (najlepszego) kija na pstrąga - ale do jiga.

A ty na co chcesz łowić - na wobki i obrotki czy na jigi?

I nie ma tu znaczenia jaką rybę chcesz złowić pstrąga czy inną ale wędkę trzeba dobrac do przynęty.

CezaryF

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Blank (wędzisko) St.Croix 3S66LF2 (AS66LF2)

Pytanie:

Czy to dobry wybór spinningu na letniego pstrąga?

Brodzenie, przynety - głównie obrotówki nr 1-3.

Rzuty pod prąd i prostopadłe do prądu rzeki.

A może Wasze inne propozycje, w tym właśnie kierunku, okażą się ciekawsze?

• 4 miesiące temu...

Witam!

Chcę zlecić budowę moich pierwszych wędzisk składanych na zamówienie wysłałem pytania do pracowni i jak na razie odpowiedział tylko Pan Matuszewski. Proponuje mi kije zbudowane na bazie blanków Batson. Rozmawiałem z użytkownikami tych kijów i mimo pochlebnych opinii mówili o częstym ich łamaniu, o wręcz papierowej konstrukcji ścianki.Wiem, że wśród Was jest wielu użytkowników różnych konstrukcji może zaproponujecie mi coś ciekawego? Czekam na

propozycje.poniżej przedstawiam wam opis co miałbym tym jeść

Kwota na poniższe wędki: 1500 zł.

1) to kij przeznaczony do połowu pstrągów w dużych rzekach : Dunajec, Raba, Poprad etc.

90% przynęt to woblery o długości 4-7 cm o wadze 4-10 gram, stawiane w silnym prądzie górskich bystrzy.

Stosuje wyłącznie żyłke o srednicy 0,18 - 0,22.

Wielkośc łowionych pstrągów zamyka sie w przedziale 30-45 (wyjatkowo w Szwecji 50, ale woda jest wolniejsza)

Chciałbym aby praca tych woblerów była wyczówalna na kiju dość wyraźnie i żeby blank nie poddawał sie zbytnio podczas prowadzenia wabików pod prąd. Kijem tym łowic bedę dużo , więc musimy sie zaprzyjaźnić na długo. Chciałbym sie zamknąć w kwocie 1000 zł,ale jeśli troszke ja przekroczymy to rozważe.

2) kij do rzucania woblerami 20-55 gramów na szkierach, wędkowanie z łodzi. Długość kija 2,10 - 2,20. Woblery stosowane przezemnie sa głównie sterowcami + kilka jerk'ów. Kij bedę uzywał 2 razy do roku.

Kije pod kołowrotek stałoszpulowy.

Dzięki!

Rozmawiałem z użytkownikami tych kijów i mimo pochlebnych opinii mówili o częstym ich łamaniu, o wręcz papierowej konstrukcji ścianki.

A to ciekawe? Mógłbyś napisać bliżej z kim rozmawiałeś i któych modeli Batsona problem dotyczył?

Jeżeli nie spieszy Ci się z budową to radzę trochę poczekać, za miesiąc powinien być na stronie kolejny odcinek z serii rodbuilderzy prezentują - może nawet bedzie o kijkach na pstrągi :unsure:

Czesc,

Dziwne wydaje mi sie stwierdzenie o pekajacych Batsonach. Moje, a mam ich kilka poddawane zostaly duzym przeciazeniom, wyholowaly wiele ryb i jakos nigdy sie o nie nie balem. Potwierdzic moze to Pablom, ktory lapal moim RX8+ do 35 gram przynetami 70 gram a ja obok trzy czesciowym RX6 obslugiwalem 100 gr gume :D :D :D

Ja bym osobiscie polecil CD Blue Rapid 2.70 17 gr. Przepiekny blank, ktory poradzi sobie z najwiekszymi pstragami. Wada to cena ale w 1500 zl sie zmiescisz a warto.

Moge tez polecic gotowe wedki Gatti, ktore niestaty nie przyjely sie u nas. Mozna zamowic po atrakcyjnych cenach bezposrednio u Sando Gattiego. Potrzebowal bys tylko mocniejszy model ok 20 gram.Dostajesz dobrze wykonczona wedka z dozywotnia gwarancja.

Bujo

Czesc,

Dziwne wydaje mi sie stwierdzenie o pekajacych Batsonach. Moje, a mam ich kilka poddawane zostaly duzym przeciazeniom, wyholowaly wiele ryb i jakos nigdy sie o nie nie balem. Potwierdzic moze to Pablom, ktory lapal moim RX8+ do 35 gram przynetami 70 gram a ja obok trzy czesciowym RX6 obslugiwalem 100 gr gume :D :D :D

Niewiarygodne acz prawdziwe <_< ja swoim batsonom też w kość dałem i nie narzekam

@Dejv, masz w Krakowie pracownie, idz, pomacaj kije, zobaczysz blanki- sam się przekonasz, a i sporo się nauczysz B)

Ja powiem szczerze że też pierwszy raz słyszę taką teorię o Batsonach, a trochę mi sie ich przez ręce przewinęło...

Napisz jeszcze jaką chciałbyś długość kija pstrągowego, postaram ci się coś doradzić. Niestety od pewnego czasu mamy problem z serwerem poczty i jeśli pisałeś na naszą firmową to nie jest duże prawdopodobieństwo ze jej nie dostaliśmy.

Pozdrawiam

No wlasnie, dyskusja zeszla na temat: Batson dobry ^ niedobry.

I chyba niech sie wypowiadaja ci, ktorym sie polamal ^ byl dla nich dobry

A ja tak czytajac wytyczne do obu kijow zauwazylbym, ze...ad1 - woblery do 7cm w silnym nurcie...juz spora rzeka.

Jezeli z brzegu, bez brodzenia to bym sie dobrze zastanowil nad dlugoscia kija. Jezeli zas bedzie dluzszy 2,6-2,7m to trzeba rozwazyc wiekszy c.w niz 14g bo bedie sie to w tym pradzie gielo...

ad2 - jezeli kij ma byc w 2cz (w swoich kijach sobie inaczej nie wyobrazam) to propozycja wcale nie jest taka duza biorac pod uwage podane parametry..

Gumo

• Like 1

Witam,

@Dejv,

Idealny kijek nr 2 byl do sprzedania na forum ale Pablom go zarezerwowal.

Polecic moge RX6 badz RX7 z oferty Batsona do 42 gr. Spokojnie poradzi sobie z przynetami nawet 70 gram i co najwazniejsze jest atrakcyjny cenowo. Mozesz tez pomyslec o wersji 3-czesciowej bardzo wygodnej w transporcie na ''delegacyjne'' szczupaki :D

Bujo

Hej! Do nas napewno się nie odzywałeś, poczta działa nam bez zarzutu. Tak jak koledzy piszą, z blankami Batsona jest wręcz odwrotnie, ścianki mają dużo mięsa..

Pstrągowy Batson to zdecydowanie IST993F, czyli 2,53m 6-10lb 5-14gr, model sprawdzony od lat i świetny do różnych przynęt- również jigów. Celny, cięty, łowi się nim super w każdych warunkach, nawet wobler 7cm nie robi na nim wrażenia, oczywiście szczytówka się naddaje, ale o to chodzi..reszta blanku kontroluje przynętę i nie ma problemu z zacięciem.

Dla ewentualnego zwiększenia mocy i zasięgu kija,proponuję pstrągowy blank Pacific Bay(RF2SH1084-2) 2,75m 8-12lb 5-15gr. Charakteryzuje się mocą właściwą dla blanków 21gr (12lb), ale szczytówka jest subtelniejsza, bardziej elastyczna. Dzięki temu na szerokich rzekach lekkiego wobka można podać daleko, a większego w uciągu kontrolować. Robiłem takie wędki na Bóbr i stroją elegancko.

Szczupaki i wobki- mogę zaproponować Lamiglasa G-1000 2,3m 14-55gr 8-25lb dynamiczny, cięty blank o naddającej się szczytówce, idealny właśnie do sterkowców, większych gum na lekkich główkach.

Całość w podanej kwocie idzie zmieścić.

Pozdrawiam, Tomek