Bander Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Ja mam suzuki RXF-6LB-662 oraz Karabele 794-2. Pierwszy na małe rzeczki, drugi na większe - za pstrągiem.FX 701-2 rownież mam ale nie na kropka... okoń z przyłowem szczupłego (ale nie metrówka!), tęczak ze stawu to jego żywioł moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seti_m Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Jeśli ma być Phenix to dobrym rozwiązaniem może być nieco dłuższy SP-732-ul.Mialem w łapie 742xul... ktory jest słabszy od 732... to jest bardzo szybki kij. Moim zdaniem tylko pod wieksze woblerki a juz zwłaszcza do twitcha.Wiec 732 pewnie już będzie dla mnie całkiem za mocny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seti_m Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Ja mam suzuki RXF-6LB-662 oraz Karabele 794-2. Pierwszy na małe rzeczki, drugi na większe - za pstrągiem.FX 701-2 rownież mam ale nie na kropka... okoń z przyłowem szczupłego (ale nie metrówka!), tęczak ze stawu to jego żywioł moim zdaniem.Mi kij ma służyć na roztoczańskie rzeki... Por i Wieprz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Spróbuj tego suzuki o ktorym pisałem. U mnie się sprawdza, gramatury które opisywałeś spokojnie obsłuzy. Ja co prawda 60-ow nie mam, ale 50-ki spokojnie ogarnia. Jest jeszcze 5LB (teoretycznie powinien być nieco delikatniejszy) ale tego nie miałem w ręce wiec wolę się nie wypowiadać na jego temat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Jeśli coś pośredniego i długość pasuje to suzuki 702 6 czyli moc jaka jest w tym 662 6 powinien pasować . Z tego co pamiętam i mogę porównać mocą to phenix 793< suzuki 762 8 (11g) < phenix 794 . Jak dla mnie ten ostatni spokojnie dawał radę na Odrze przy sandaczowych łowach 15/16/17 gramów plus 4"ES . -udanego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strumien Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 (edytowane) Witam kolegów ! W planach mam złożyć kijek pstrągowy, który będzie używany do łowienia w górskiej, niezbyt dużej rzece, a jego zadaniem będzie obsługiwanie blaszek 2, wobków 4-6(invader,kobra ,provocator) i niewielkich kogucików, max 5g. Łowię głównie z prądem, ale są miejsca gdzie muszę przynętę postawić w nurcie(invader 5 , kobra sieka 5). Proszę o opinię posiadaczy tych blanków MHX S842-2 a P842-2 i qualia xsj762l i który z nich, lepiej by sprostał owym warunkom i zadanym przynętom. Edytowane 20 Października 2019 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek O Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Witam kolegów ! W planach mam złożyć kijek pstrągowy, który będzie używany do łowienia w górskiej, niezbyt dużej rzece, a jego zadaniem będzie obsługiwanie blaszek 2, wobków 4-6(invader,kobra ,provocator) i niewielkich kogucików, max 5g. Łowię głównie z prądem, ale są miejsca gdzie muszę przynętę postawić w nurcie(invader 5 , kobra sieka 5). Proszę o opinię posiadaczy tych blanków MHX S842-2 a P842-2 i qualia xsj762l i który z nich, lepiej by sprostał owym warunkom i zadanym przynętom.Moim zdaniem żaden z tych blanków nie nadaje się do takich zastosowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strumien Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Używasz któregoś z tych blanków Tomku ? Czemu się nie nadają , jakieś argumenty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek O Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 (edytowane) S842-2 to zdecydowanie coś pod okonia. Towar zbyt słaby na ciąganie Kobry Sieka pod prąd. Będzie klękał. Zwłaszcza w typowo górskiej rzece z wyraźnym prądem. P842-2 jest zdecydowanie za sztywny. Bedą Ci z niego spadać pstrągi w wymienionych warunkach. Jak dla mnie to idealny kij opadingowy na okonia. No i sandacza takiego do 50cm Qualia ogólnie zbyt słaba, znaczy zbyt delikatna. Całościowo ten S842-2 jeszcze by może dawał radę, ale nie w rzece z wyraźnym uciągiem. Nie pakuj się w blank o mocy niższej niż 10lb !!! Moja propozycja dla Ciebie to MATAGI TR78SuperNimbleMinnow ! Edytowane 21 Października 2019 przez Tomek O 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 (edytowane) XJB702ML 3-14g 6-12 LB - tego mógłbyś rozważyć.Mam go tylko zbrojony lekko i pod gumy ale pod pstrąga z grubszym przyłowem były dobry.Tak głośno myślę, jakby go uzbroić tak bardziej na ciężko, powinien wówczas być bardziej miękki w szczycie by katapultował mniejsze jigi. Kolega dobrze Ci radzi jeak ma być obrotówka 2 i woblerki 4-5cm w prądzie na górskiej rzece to 10lb potrzeba jak nic.Jak jeszcze łowiłem pstrągi na sanie to avid 2,3m 3-14g 4-10 lb był bardzo dobrym wyborem pod obrotówki i małe woblerki, jigiem 2-3g też dało radę łowić.P.s.Za dużo chcesz, obrotówkę 2 w prądzie i jigi do 5g - chyba jakieś szkło by w miarę dobrze obsłużyło takie zakresy. Edytowane 22 Października 2019 przez Jozi 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strumien Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 S842-2 to zdecydowanie coś pod okonia. Towar zbyt słaby na ciąganie Kobry Sieka pod prąd. Będzie klękał. Zwłaszcza w typowo górskiej rzece z wyraźnym prądem. P842-2 jest zdecydowanie za sztywny. Bedą Ci z niego spadać pstrągi w wymienionych warunkach. Jak dla mnie to idealny kij opadingowy na okonia. No i sandacza takiego do 50cm Qualia ogólnie zbyt słaba, znaczy zbyt delikatna. Całościowo ten S842-2 jeszcze by może dawał radę, ale nie w rzece z wyraźnym uciągiem. Nie pakuj się w blank o mocy niższej niż 10lb !!! Moja propozycja dla Ciebie to MATAGI TR78SuperNimbleMinnow ! No i to jest odpowiedź , dziękuję Tomku , jest jeszcze Batson rx7 isp 842f , masZ jakieś doświadczenia z tym blankiem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek O Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 (edytowane) No i to jest odpowiedź , dziękuję Tomku , jest jeszcze Batson rx7 isp 842f , masZ jakieś doświadczenia z tym blankiem ??Znam. Ten blank również jest bardziej pod okonia jak dla mnie. Jeżeli już ma być Batson to oczko wyżej masz ISP843F, i jeżeli chodzi o twoje wymagania, czyli wartki nurt to to jest właśnie to ! Po za tym zapas mocy zawsze się przyda czy też przydaje ! I nie zrażaj się tym 12lb ! To nie jest mocarna pałka, choć jest w tym blanku moc !Poczytaj o tym blanku. Jest o nim sporo w necie. Choć osobiście blanku Batsona bym nie wybrał w ogóle, ale to tylko moje widzimisię ! http://jerkbait.pl/topic/17396-artyku%C5%82-rodbuilderzy-prezentuj%C4%85-%E2%80%93-w%C4%99dki-pstr%C4%85gowe/ na samym dole masz miarodajny artykuł o tym blanku .... a tu masz kilka słów o Matagi z poprzedniego postu. http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/rodbuilding/rodbuilderzy-prezentuj%C4%85-edycja-2017-w%C4%99dki-pst-r400 Edytowane 22 Października 2019 przez Tomek O 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 (edytowane) Używasz któregoś z tych blanków Tomku ? Czemu się nie nadają , jakieś argumenty ?Nie znam tych wymienianych powyżej. No, może poza Matagi ale...... Pstrągi łowię głównie w Kwisie i Bobrze, To górskie rzeki z partiami szybszej i wolniejszej wody.Jak dla mnie, jednym z trafnych wyborów, na te wody, był ptaszor https://photos.app.goo.gl/PCoQ2Zh2jE3NsoAV8Niestety, sprzedany, zupełnie bezsensownie Jeśli jest ten blank jeszcze dostępny, uważam, że godny Twojej uwagi Edytowane 22 Października 2019 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Batson ISP843F jest zdecydowanie bardzo pstrągowym blankiem. Mam i wiem, co mówię. Rzuca to paprochami równie dobrze, co masą skupioną do ciut ponad 10g. Wyjąłem nim pstrągi do 60cm i zębatego ponad 70. Daje radę. ISP842F to to samo, tyle że oczko lżej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Bardzo fajny blank ten batson ISP843, łowilem nim pstrągi wiele lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Batson ISP843 w starej zielonej wersji był moim ideałem kija pstrągowego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek O Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Batson ISP843 w starej zielonej wersji był moim ideałem kija pstrągowego.Zgadza się. Stary zielony bajka.Jednak obecnie ten blank nie jest moim faworytem na budowanie wędki pstrągowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strumien Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Wracając do tego o co pytałem , dziękuję panowie za odpowiedzi . Kij który planuje zrobić będzie tylko okresowo używany do podanych przynęt i konkretnych warunków . Bardzo długo łowiłem Shimano Clarusem do 7g i 8lb i był to poniekąd ideał do łowienia które preferuje . Pociągnął dwójkę i ogarnął Dynamica 5 w jakimś dołku( początek sezonu),a zazwyczaj pracował z minowami 5-6cm , teraz używam Batsona Rx6 ze serii Trout&Panfish sp 781-2 i o ile hol to poezja o tyle sporo ryb spada w początakowej fazie holu , bo zazwyczaj nie są dobrze wcięte , kijek po prostu ma zbyt mało mocy na dane warunki . Co do Waszych propozycji , przemyśle i zobaczę na co pozwoli skarbonka ????????????. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterKO Opublikowano 15 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2019 Witam Panowie. Stoję właśnie przed wyborem blanku tylko pod woblery 5 cm raczej agresywnie pracujące, rzadko 7 cm ale typu minnow. Lato wyżej wspomniane oraz +/- 5 cm twitche. Łowie na pomorskich średnich rzekach z brzegu. Pstrągi do 50 cm. Dostałem bardzo dużo rozbieżnych propozycji z pracowni, zastanawiam się nad dwoma blankami, Matagi tr78 super nimble minnow Talon vi + 83mlxf2 10lb, 252 cm, od 3.5 do 14 g. Który Waszym zdaniem będzie odpowiedniejszy? Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirval Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Dość długo łowiłem tym Talonem i z czystym sumieniem polecam ten blank, pod zastosowania o których piszesz.Jako ciekawostkę powiem Ci,że przy trochę grubszym kleniowaniu na Odrze złowilem na niego i skutecznie wyholowałem bolenia 91 cm [emoji41] Pozdrawiam:Adam K. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Dość długo łowiłem tym Talonem i z czystym sumieniem polecam ten blank, pod zastosowania o których piszesz.Jako ciekawostkę powiem Ci,że przy trochę grubszym kleniowaniu na Odrze złowilem na niego i skutecznie wyholowałem bolenia 91 cm [emoji41] Pozdrawiam:Adam K. Imienniku ... masz foto tego bolenia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Dość długo łowiłem tym Talonem i z czystym sumieniem polecam ten blank, pod zastosowania o których piszesz.Jako ciekawostkę powiem Ci,że przy trochę grubszym kleniowaniu na Odrze złowilem na niego i skutecznie wyholowałem bolenia 91 cm [emoji41] Pozdrawiam:Adam K. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ProMimo nie bycia imiennikiem, pozwolę sobie również wrazić zainteresowanie zdjęciem owej Ryby.Z góry dziękuję za publikację fotki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Koledzy, nie wierzycie, że taki bolenie pływają w Odrze i że można je złowić? Wracając do tematu, kije różnią się długością. Zależy czy rzeczki, na których łowisz są mocno zakrzaczone i jaka długość wędki odpowiada Tobie. Obie uporają sobie z woblerami i pstrągami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Koledzy, nie wierzycie, że taki bolenie pływają w Odrze i że można je złowić? Wracając do tematu, kije różnią się długością. Zależy czy rzeczki, na których łowisz są mocno zakrzaczone i jaka długość wędki odpowiada Tobie. Obie uporają sobie z woblerami i pstrągami. Przepraszam za off... to nie brak wiary z mojej strony tylko czysta ciekawość i chęć zobaczenia no powiedzmy marzenia...rym przypadkowy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Koledzy, nie wierzycie, że taki bolenie pływają w Odrze i że można je złowić? Wracając do tematu, kije różnią się długością. Zależy czy rzeczki, na których łowisz są mocno zakrzaczone i jaka długość wędki odpowiada Tobie. Obie uporają sobie z woblerami i pstrągami.Pływają i większe. Ale rzadko mam okazję zobaczyć zdjęcia takich zwierząt.Stąd ta uprzejma prośba. Nie wiem, czemu od razu trzeba się doszukiwać jakiś podtekstów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi