Skocz do zawartości

Pstrąg - jaki blank?

pitt

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że trochę powinieneś sprecyzować pytanie - w jaki sposób łowisz, jakie są Twoje preferencje i na jakiego typu łowiskach łowisz. Jeśli duża rzeka i prowadzisz przynęty pod prąd, to coś dłuższego i mocniejszego, ale o spokojnym, głębokim ugięciu.

W pełni się zgadzam z wcześniejszym wpisem Rheinanglera, też używałem dość sztywnych kijów (mocy 12lb) i w ciasnych ciurkach, pstrągi łatwo mogą wejść w zawadę i na ogół hol kończy się utratą ryby (nie zawsze zdążysz ją zatrzymać lub ryba spina się ze względu na zbyt siłowy hol lub/i brak odpowiedniej amortyzacji ze strony wędki).

Ja na ogół łowię w małych rzeczkach o wolnym nurcie. Używam wędek o dość łagodnym ugięciu szczytówki (ale na tyle sztywnej, że np. salmo minnow 7cm mogę poprowadzić pod prąd). Mogę polecić wędki na blanku Lamiglasa RR902MT (2,3m, 6-12lb, cw. do 15g) lub na blanku ATC IS703 (2,13, 4-10lb, cw. 14g, jeżeli Ci się uda gdzieś kupić). Obie wędki mają wspólną cechę - dość łagodnie uginającą się szczytówki i mają mocne dolniki.

Z ATC miałem problem z prawidłowym zacinaniem ryb - nie mam odruchu mocnego zacinania i przy tańszych kotwicach VMC, zdarzało się, że ryby spadały. Po zmianie kotwic na ostrzejsze problem spadania zanikł. Zauważyłem, że duże ryby po zacięciu "głupieją", gdyż szczytówka dobrze amortyzuje odjazdy ryby i w dość łatwy sposób można wyholować rybę (przyp. łowię w dość wolnym nurcie).

• 2 miesiące temu...

Hej,

do mnie kolega z forum wstawił do złozenia blank PacBay

RF2SH993-2  2,53m
4-14gr        
6-10lb
dolnik 12,5
szczyt 1,8mm
waga  69gr
Fast

Pierwsze wrażenia to wysoka jakość wykonania blanku, prosty, idealnie polakierowany na przepiękną zieleń.

Złącze spasowane doskonale, ścianki wyglądają na niepapierowe przy tej gramaturze i mocy.  Ustawiony i ze zmontowana rękojecią szybko gaśnie po wymachu.  Ma bardzo płynne ugięcie, w miejscu złącza zero przesztywnień...  Naprawdę ciekawy blank.

Edytowane przez yglo

Jeżeli szukałeś blank na pstrągi w stylu ATC IS703-2, to czytałem, że podobny blank ma w ofercie Talon - VI+ 70mlf2. "Na sucho" parametry wyglądają podobnie - ja nie maiłem okazji porównać (mam ATC IS703-2, a ten blank miałby w razie czego służyć jako rezerwa). Jeżeli mieszkasz w W-wie, to proponowałbym się przejść do FC i zobaczyć czy blank będzie pasować.

Pozdrawiam,

Michał

No to uderz do Wojtka Zwolskiego - myślę że wyszpera Ci coś ciekawego pod pstrąga w MHX'ach jest tam naprawdę kilka wartych grzechu blanków :) pamiętam że sam testowałem kijek opisany chyba do 8 lb ( 7 st w dwoch kawalkach ) - zdecydowanie mocniejszy niz wskazywałby opis, fajny sprężysty blank z regularnym ugięciem

Dzieki Friko , czekam na odpowiedź od Wojtka , ale może trafi się ktoś z poradą ,

Znalazłem obecnie 2 wedki gotowe , więc nie musiałbym czekać na wedke z pracwoni , 

otóż 2 kije : TWS70MLF od st.croix , lub Tradition II od pacyfic bay wspomniany wyżej (SP843-2)

Co myślicie o tych kijach pod pstrągi ?? (przynęty klasyczne wobki 3-7cm i blaszki rozm.1-3)

Chodzi o to żeby mniejsze sztuki nie spadały a żeby kij dał rade z większą rybką .

:) zaraz zacznę żałować  ;)

A tak na serio. Na jaką wodę ten kijek?

Jeśli uciąg raczej spokojny, to obstawiłbym wersję przedstawioną przez mistrza @ yglo

Widziałem niegdyś takiego Pacyfika i naprawdę jest nad czym się zastanowić.

PS. 

http://allegro.pl/wedka-spinningowa-gamakatsu-light-spin-240-10-40-i2895083009.html

Edytowane przez popper

• 10 miesięcy temu...

Szukam blanku pod pstrąga o akcji medium z pełnym ugięciem pod pstrągiem powiedzmy 45- 50 cm w mocnym nurcie a zarazem takiego który obsłuży woblery 5-7 centymetrowe. długość jaką biorę pod uwagę to 220-240 cm. Obecnie rzucam st.croix avid i batsonem rx6 i bardziej skłaniam się ku bardziej kluskowatej akcji mniej spadów w moim przypadku. Chciałbym aby blank nie był zbyt kołkowaty. mocno zastanawiam się nad szklakiem.

Edytowane przez dpb-firma