Skocz do zawartości
  • 0

Tarło krąpia a drapieżnik.

barwena1977

Pytanie

Witam!

Mam jedno małe pytanie.Powiedziano mi że na pewnym odcinku Narwi intensywnie trze się krąp a co za tym idzie podchodzą do niego drapieżniki.Może macie jakieś doświadczenie w tym względzie i możecie mi zasugerować na jakich odcinkach rzeki, w jakich typowych miejscach może się to odbywać? Chyba że nie ma to najmniejszego znaczenia i może to być wszędzie.Dodam że tam gdzie łowię nie ma ostróg na rzece.

Pozdrawiam!

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja dziś natrafiłem na takie miejsce gdzie krąp odbywa tarło.Jest to zakole ze spokojna woda, przy brzegu długi pas roślinności.Głośno hałasują ze ich z daleka słychać.Taki miejsca z etycznego punktu widzenia raczej się omija szerokim łukiem .

• 0

W czasie mojego drugiego wyjazdu w życiu na bolki trafiłem na tarlisko krąpi na przelewie. Złowiłem 11 grubych bolków. Co roku szukałem takich miejsc i łowiłem sandacze i sumy. Od kilku lat już nie trafiam na takie miejsca ale ilość łowionych krapi przez gruntowców spadła tak lekko licząc o 80%. Kiedyś dobry wynik to było ponad 100 a teraz jak złowią 2 to dobrze. Tak zmasakrowana woda jest w okolicy Połańca.

• 0

To ja głupi tydzień temu trafiłem na dwa miejsca w których tarły się krąpie i nie chciałem tam łowić. Znajomy wspominał coś o szczupakach i to przyzwoitych jak na Wisłok, akuratnie było to dokładnie w miejscu tarła krąpia.Dzisiaj pojechałem na ryby ale padało i się wróciłem, zaraz znowu uderzam bo słońce świeci.

• 0

Witam!

Pytanie wzięło się z tąd że znajomi łowiący na tyczkę wspomnieli że krąp się trze i momentami aż się gotuje od ataków drapieżników.Zamierzam to sprawdzić w tym tygodniu.

@biosteron-rozumiem że miejsca w których trze się ukleja a gdzie aż gotuje się od rapowych ataków , omijasz szerokim łukiem? :D Bo czym niby się różni tarło uklei od tarła krąpia?

Pozdrawiam!!!

• 0

Przepisy PZW są tworzone przez amatorów mających nie tylko blade pojęcie o pisaniu ale też o ekosystemie. Niegdyś tarło krąpi odbywało się na całym kanale elektrowni i kilku tamach poniżej. W małej rybnej rzeczce to praktycznie większość jej biegu. Gdyby tak brać poważnie niektóre przepisy to trzeba przestać łowić. Nie tak dawno napisałem na forum, że według mnie PZW w swoich przepisach za połów uważa złowienie i zabranie ryby a nie samo łowienie. Od razu „życzliwi” zaatakowali Remka żądając mojej głowy. Jak mają odwagę się ujawnić to nich mi wytłumaczą dlaczego w rejestrze POŁOWU RYB nie wpisuje się ryb wypuczanych. Czekam.

• 0

Przepisy PZW są tworzone przez amatorów mających nie tylko blade pojęcie o pisaniu ale też o ekosystemie. Niegdyś tarło krąpi odbywało się na całym kanale elektrowni i kilku tamach poniżej. W małej rybnej rzeczce to praktycznie większość jej biegu. Gdyby tak brać poważnie niektóre przepisy to trzeba przestać łowić. Nie tak dawno napisałem na forum, że według mnie PZW w swoich przepisach za połów uważa złowienie i zabranie ryby a nie samo łowienie. Od razu „życzliwi” zaatakowali Remka żądając mojej głowy. Jak mają odwagę się ujawnić to nich mi wytłumaczą dlaczego w rejestrze POŁOWU RYB nie wpisuje się ryb wypuczanych. Czekam.

Na obwodzie rybackim R4 - odcinek no kill Dobczyce - Gdów pod opieką Przyjaciół Raby wpisuje się złowione i wypuszczone ryby.

BTW - głowy nie żądałem :mellow: choć pewnie miałbym i powody :mellow: ale ja słabo życzliwy jestem.

• 0

Na obwodzie rybackim R4 - odcinek no kill Dobczyce - Gdów pod opieką Przyjaciół Raby wpisuje się złowione i wypuszczone ryby.

BTW - głowy nie żądałem :mellow: choć pewnie miałbym i powody :mellow: ale ja słabo życzliwy jestem.

Gdyby na odcinku no kill kazano wpisywać ryby złowione i zabrana to było by nawet zabawne, choć wątpię aby mnie jeszcze coś zdziwiło w tym kraju :D