Skocz do zawartości

Dobre łowisko - podkarpacie i okolice

Wojtasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Panowie gdzie w okolicach Rzeszowa w promieniu 200 km mogę liczyć na drapieżniki. W najbliższych rejonach praktycznie nie ma wody gdzie można spokojnie popływać i liczyć na sandacza,szczupaka. Najbliższy weekend mam całkowicie wolny i straszne parcie na wędkowanie, ale nie mam pomysłu gdzie . Solina odpada. Bardzo ciężko tam o rybki.

Witam. Panowie gdzie w okolicach Rzeszowa w promieniu 200 km mogę liczyć na drapieżniki. W najbliższych rejonach praktycznie nie ma wody gdzie można spokojnie popływać i liczyć na sandacza,szczupaka. Najbliższy weekend mam całkowicie wolny i straszne parcie na wędkowanie, ale nie mam pomysłu gdzie . Solina odpada. Bardzo ciężko tam o rybki.

z tego co mi wiadomo to cos jednak tam mozna zlapac :)

moze okazow to tam nie ma ale sportowe sandaczyki 50-60 tki

sie trafiają :)

Edytowane przez majatony

• 3 miesiące temu...

Niestety jeszcze nigdzie, osoba prywatna przejęła wodę PZW, a mianowicie Stary San - Hurko.

Jak sama nazwa wskazuję jest to starorzecze Sanu, wielkość zbiornika to 24.70 ha.

Każdego roku były łowione na tej wodzie okazy ponad metrowe szczupaka.

Informacje które uzyskałem w lokalnym sklepie wędkarskim to:

Status łowiska: no kill

Opłata: 20zł doba

W tym roku mają być wpuszczane szczupaki po ok. 4-5kg

• Like 1

Na całym Sanie, gdyby w końcu ktoś pomyślał i wprowadził no kill dla głowacicy, dopiero można byłoby zarobić. Od PZW, poprzez okoliczne B&B, na samych wędkarzach kończąc. Nie mogę pojąć, jak można w majestacie prawa, zabijać rybę, której populacja w Polsce to prawdopodobnie nie więcej niż kilkaset sztuk.

• Like 1

Jeszcze dwa lata temu i rok temu rzeka San została zarybiona w samym centrum Przemyśla pięknymi pstrągami. I tak przez 2-3 tygodnie wszyscy burako-kalosze z okolic wybili wszystkie. Nawet okresu ochronnego na rozejście się ryba nie miała. To było żenujące.  

Dopoki na stolkach siedza ludzie z poprzedniej epoki wiele sie nie zmieni. A zabijanie tak pieknej ryby jaka jest glowatka to juz obciach na skale swiatowa. W miedzyczasie Austriacy i Slowency zarabiaja na tej rybie gruba kase. W Polsce jednak nie mozna.

Jeszcze dwa lata temu i rok temu rzeka San została zarybiona w samym centrum Przemyśla pięknymi pstrągami. I tak przez 2-3 tygodnie wszyscy burako-kalosze z okolic wybili wszystkie. Nawet okresu ochronnego na rozejście się ryba nie miała. To było żenujące.  

Rece opadaja.

Oj pamiętam to, do dziś często koło tarasu ludzie stoją i myślą że coś się uchowało...

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Czy któryś z Kolegów wędkuje może na Sanie w okolicach Radymna i Jarosławia? W okresie wakacyjnym prawdopodobnie będę w tych okolicach i pomślłem by wziać wedkę i postawiić woblera w brzanowej ( o ile taką znajdę :)) rynnie

Zapraszam do Radymna  :) 

Kleń i boleń gwarantowany. Natomiast San pod spinningową brzane jest bardziej dogodny wyżej Przemyśla, ale popróbować można i u mnie jeśli będzie niski stan wody. Rynny znam ;-)

W tamtym roku łowiłem na Sanie, poniżej Jarosławia, w na odc. od ujścia Lubaczówki do Wiązownicy. Było to moje pierwsze łowienie na tym odc. po ok. 10 letniej przerwie. Rzeka zmieniła się niesamowicie, zdziczała i wypłyciła się. Znikły dojścia do wody  i ścieżki wzdłuż brzegów, przez lata wydeptywane przez wędkarzy, teraz trzeba się mocno naszukać takiego miejsca, najlepsze są dzikie plaże. Łowiłem zbyt krótko żeby wyrobić sobie zdanie nt. ilości ryb, bo wg opinii autochtonów jest bardzo źle, ale trochę połowiłem ( bolenie, klenie i szczupaki ) i widziałem sporą aktywność drapieżników więc myślę, że San jest atrakcyjny dla spinningistów.  Myślę jednak, że do efektywnego łowienia niezbędna będzie jednostka pływająca i spodniobuty. 

Ferret,Damien79, dzieki za zaproszenie, jak będę w okolicy to chetnie skorzstam ;) Problem w tym,że będę wówczas mobilnie ogrniczony. Łowić mogłbm jedynie tam gdzie docierają busy z Jarosławia i Chłopic. 

Myśląc o Sanie ,do głowy jako pierwsza przyszła mi brzana,ale pewnie pudełka dopchałbym też o kleniowo-boleniową amunicję;)

• 1 rok później...

Witam. Czy któryś z kolegów zajmuje się łowiskiem drapieżników na sanie w Przemyślu i okolicach? Mam teraz trochę wolnego i chciałbym się wybrać w najbliższym czasie na spina. Do tej pory lowilem klenie. Teraz chciałbym spróbować zapolować na brzane, ale potrzebuje trochę pomocy

• 1 rok później...

Jeśli chodzi o Podkarpacie, to na chwilę obecną jedynym łowiskiem specjalnym jeśli chodzi o spinning jest Stary San w Hurku.

Woda przeszła z PZW w ręce prywatne. Przejął to właściciel Wersminii, więc trafiła w dobre ręce. Woda została zarybiona sporą ilością szczupaka. Średni przedział wielkości jaki łowię tutaj, to 60-80 cm, ale jest też sporo metrówek.

Na miejscu można wypożyczyć łódkę, lub zwodować własną za darmo.

Cennik, galeria zdjęć i mapka z dojazdem znajduje się na stronie łowiska Stary San Hurko

• Like 1