Skocz do zawartości

mhx MB842 - 2 vs. MB843-2

kamildarbanski

Rekomendowane odpowiedzi

Zadzwoń do fc i się zapytaj czy gwarancja przechodzi! na drugiego właściciela?( :D )( :angry: )

Tu nie ma że przechodzi czy nie bo...MUSI. Zresztą sprzedając jednego ze swoich MHX'ów waliłem z tym pytaniem bezpośrednio do producenta a nie dystrybutora. A jeśli dystrybutor nie poczuwa się do odpowiedzialności za patyka, pisze się bezpośrednio do Todda.

PS.1 FC nie jest jakąś wyrocznią bo gwarancja MHX jest dożywotnia i bezwarunkowa-oczywiście wykluczając złamania typu: najechałem autem na wędkę. A skoro bezwarunkowa to i obejmuje drugiego czy trzeciego właściciela, prawda? Zresztą w razie wątpliwości pisz jak ja to zrobiłem:

warranty@fishmhx.com

PS.2 Mój błąd. Koszt nowej części to 25USD a nie jak wcześniej pisałem 30.

Znam osobę, która połamała Aetosa przeciągając linkę... kiedyś ktoś mi powiedział, że nie chce Phenixa bo się łamią ... i czego to dowodzi? Moim zdaniem nieczego, można źle trafić i wszystko.

MHX MB to dobry patyk i tyle. Mam obecnie tylko MB 784, czyli do 28g i rzucam 60g bez strachu, czuć pięknie, a największa rybka to sumek 160cm i kijek prawie w "O" się składał i dał radę.

Znam osobę, która połamała Aetosa przeciągając linkę... kiedyś ktoś mi powiedział, że nie chce Phenixa bo się łamią ... i czego to dowodzi? Moim zdaniem nieczego, można źle trafić i wszystko.

MHX MB to dobry patyk i tyle. Mam obecnie tylko MB 784, czyli do 28g i rzucam 60g bez strachu, czuć pięknie, a największa rybka to sumek 160cm i kijek prawie w "O" się składał i dał radę.

Wszystko sie lamie, nawet hamerykanskie szklaki Seekera :D

• 3 miesiące temu...

Mam dylemat moge nabyć kijek MHX MB843-2.

Kijek miałby służyć do wislanego łowienia sandaczy,gramature jaką stosuje to 15 -25 g plus guma 3 cale chociaż zdaża się rzucac i to dość często przynętami o łącznej wadze 40 g.Czy taka wędka nada się do rzecznego łowienia.Zaznaczam ,że lubie krótki wędki i taka dlugosc jest odpowiednia.

Drugie pytanko jesli wędka nie jest zarejstrowana i nie posiada paragonu czy wrazie "W" moge liczyć na bezpłatną naprawe.Czy bez paragonu jest to nie możlie.

P.s.Musze się szybko zdecydować więc licze na szybką pomoc :)

Musze być przekonany na 100% ,że bez paragonu dostane nowy element.Czyli zapłace tylko za przesyłke i zbrojenie kija ?

I jeszcze jedno czy wędka uzbrojona w przelotki fuji alconite,sic na szczycie i rękojesc cała z korka opłaca się.Jest to wersja standardowa w fishing center.

Jedyny minus wersji standardowej z FC jest według mnie strasznie długa rękojeść.

Bodajże wygląda to tak foregrip 6cm + DPS18 + rear grip 25cm, stopka zamontowanego kołowrotka wychodzi na 33cm od końca wędki.

Przy takim króciaku, to strasznie dużo, no chyba, że lubisz długie rękojeści.

Jedyny minus wersji standardowej z FC jest według mnie strasznie długa rękojeść.

Bodajże wygląda to tak foregrip 6cm + DPS18 + rear grip 25cm, stopka zamontowanego kołowrotka wychodzi na 33cm od końca wędki.

Przy takim króciaku, to strasznie dużo, no chyba, że lubisz długie rękojeści.

Bo to "firmowa" rękojeść od batsona, której chyba nawet nie skracają https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Korek-na-reargrip-A-Premium-Element-cylindryczny-plus-korkoguma/211

Choć przyznać muszę, że jakość korka jest super (używam).

Bo to "firmowa" rękojeść od batsona, której chyba nawet nie skracają https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Korek-na-reargrip-A-Premium-Element-cylindryczny-plus-korkoguma/211

Choć przyznać muszę, że jakość korka jest super (używam).

Pawle ja Tobie przechodzę nie schylając się pod podniesionym ramieniem, więc dla Ciebie (ale widzę że dla Kolegi zander69 również) taka długa rękojeść to nie problem :)

Mam 1,90 wzrostu więc tak długa rękojesć nie będzie mi grzebać po kieszeniach :P

A jak jest z czułoscia tej wędki ? MA ktoś może porównanie z mikado inazumą flash zander?

Zdecydowanie brałbym tą mb842-2 , zeby porównać czułość trzebaby bylo zestawić dwie wędki o podobnym CW. A tutaj MHX jest zdecydowanie mocniejszy. Jak dla mnie MB842 zaczyna ladnie pracować od 12-14g

Tak tylko ,że mb842-2 jest troszke za słaby gdy  często łowie gumami o wadze 21 g do tego główka 10-17 g i robi sie troche za cieżko dla wspomnianego modelu.Moje rybki upodobały sobie tą przunęte a waga główek wzieła się od uciągu wody ponieważ  łowie w 96 % na wisłą.Podobno mb843-2 zaczyna pracować od 15-16 g plus guma.