Skocz do zawartości

Plecak (lub...?) na wyprawy ze spinningiem

Sandacz23

Rekomendowane odpowiedzi

Popatrz sobie na allegro za plecakami rowerowymi. Ja kupiłem taki za 50zł. 10L. Noszę w nim statyw, aparat (cyfrówka), piórnik z woblerami, kanapkę + kombinerki :) Termos może nie wejść (do 10L), chyba że nie jest duży. Są też 15L i 20L. Dobrze przylegają do pleców, przy zapięciu wszystkiego fajnie prostują sylwetkę (są stworzone dla kolarzy,rowerzystów, ale na moim przykładzie nie tylko :) ). 

Ja używam plecaka firmy DAKINE. Bardzo solidne wykonanie, dużo przegródek, różne wielkości, wzory...

Spokojnie zda egzamin na rower, spacer, góry itp.

Pod tym linkiem znajdziesz duży wybór:   

http://www.snowboard-online.pl/plecaki_dakine__meskie____barva_000000/?order=price

Podepnę się do tematu z pytaniem - czy ktoś używa może plecaka Rapala Sling Bag i mógłby o nim napisać kilka słów? Wydaje się to być na pierwszy rzut oka fajna opcja na nadrzeczne spacery z jerkami i innymi dużymi przynętami. Z internetu wiem też, że jest kilka wersji wielkościowych tego plecaka. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z tym wynalazkiem to może będzie chciał się nimi podzielić :)

https://www.youtube.com/watch?v=gT0mjVAAbHM

Jakiś czas temu kupiłem dwudzielny ( góra N D5000 + 2 obiektywy, dół 3 pódełka na przynęty, mały termos w podłużnej kieszeni z boku, i parę kieszeni na pierdoły - miarka, dokumenty, przypony, nóż, itp  ) plecak Cormorana.

Jedyny mankament - przy silnych opadach - przemaka :(, ale radzę sobie pakując foto w reklamówki, albo torby strunowe.

Statyw zawieszam za pasek - jedno z ramion.

Używam go od jakiś 5 lat i jest jak nowy ;)

post-47639-0-19469100-1415827585_thumb.jpg

post-47639-0-57984300-1415827601_thumb.jpg

Pozdr

Edytowane przez czaro73

Niestety jeszcze go nie mam, ale zachorowałem na niego okrutnie  B) 

William Joseph Exodus II Sage

William-Joseph-Fishing-Exodus-Main.png

Wygląda ciekawie.

Miał go któryś z kolegów na plecach? Chodzi mi o test pod obciążeniem - czy wygodny po kilku godzinach itp.

Szperałem i szukałem , ale w Polsce chyba nie do dostania?

Po plecak proponuję wybrać się do dobrze zaopatrzonego sklepu ze sprzętem turystycznym. Wybieramy możliwie mały model z odpowiednio wyprofilowanym stelażem wewnętrznym, szerokimi szelkami i dobrym pasem biodrowym. Z tkanin bardzo wytrzymała na rozdarcia  jest cordura. Dobrze dobrany plecak bardzo podnosi komfort całodniowej wyprawy wędkarskiej. W takich sklepach często są promocje na "mało atrakcyjne" kolory.

Mam slingbaga xl 1 czy 2 lata. Super jest. Tylko troszke sie zaczepia jesli masz duzy kaptur sciagniety. Troche niewygodne jest zaczepianie peanow bo przy obracani lubia zlapac za kawalek jakiegos podwinietego ciucha wiec lepiej je wsadzic do kieszeni. Co do chestpackow etc probowalem na sucho kilka i to porazka. Ograniczaja widocznosc pod nogi i kiepsko sie kolowrotkiem kreci.

Właśnie sobie pomyślałem, że w sumie to nic nie zaproponowałem a mam dość spore doświadczenie w temacie bo sporo łaże po górach.

Mega wygodnymi plecakami są OSPREY-e. Wielkość dobierzesz jak chcesz. Są świetnie wentylowane i naprawdę można je nosić na plecach cały dzień. To jedyna firma którą polecę w ciemno jeśli chodzi o plecaki. Osobiście resztę musiałbym przymierzyć i połazić z obciążeniem.

Problemem jest odpowiednia cena... można jednak trafić na przeceny/wyprzedaże o ok. 50% a sezon na nie się zbliża.

Polecam plecak z camel bag-iem. Superwygodny wodopój na rybki w ciepłe dni :)

Pozdrawiam

Polecam plecaki 4F, ale tylko te wykonane z materiału zwanego Duralon. Mój model Domingo 18L sprawuje się znakomicie od ładnych paru lat (5 ?). Używam go na co dzień + wyjazdy wakacyjne (jednodniówka) + wędkowanie. Wielokrotnie był ładowany po 8kg bagażu i daje radę.

Z innych producentów polecam Wolfgang, North Face, a także (w zasadzie powinien być nawet na 1szym miejscu) Deuter. Quechua np. model Air 20 jest całkiem fajnym plecakiem, ale sam główny materiał ustępuje wytrzymałością np. wspomnianemu Duralonowi.

4F kupisz nawet na Allegro - jakiś czas temu widywałem takie plecaki po 50 zł. W sklepie około 80 zł. Reszta podanych, to nieco droższy temat: 120-300 zł. Plecaki wędkarskie nie mają startu do dobrych trekkingowych. Jeśli są wykonane tak samo solidnie, to cena jest 2x większa. Jedynie Dragon Chest-Pack jako tako trzyma się w tym zestawieniu, ale ma on (tylna część) na oko 8-10 litrów.