Skocz do zawartości
  • 0

kilka pytań odnośnie kart sd do humminbird seria 9

Perla

Pytanie

Witam,

W sobotę  będę już posiadał u siebie humminbirda serii 9 si . Za tem mam kilka pytań odnośnie nośników do tej sondy .

·         czy wędkując z reguły tylko na kilu odcinkach rzeki Odry i Wary ,warto  kupować mapy np. Navionics? Jeżeli tak to proszę o podanie  kilku przykładów dlaczego.  .

·         Czy jeżeli będę chciał stworzyć swoją własną mapę lub chciałbym zapisywać zrzuty ekranu czy  będę potrzebował  Karty SD ? Czy po prostu sonda zapiszę sobie ja w pamięci wewnętrznej .

·         Jeżeli będę potrzebował Karty SD to jakich ona ma być parametrów chodzi mi o pojemność ewentualnie firmę

Z góry dziękuje za odpowiedz .

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zapisywanie logów sonaru aby później na ich podstawie stworzyć mapę jest możliwe tylko na kartach SD. Podobnie jest z zrzutami ekranowymi. Jedynie waypointy oraz ślady i trasy można zapisywać w pamięci wewnętrznej urządzenia. Wielkość karty będzie wystarczająca jeżeli zmieści się w przedziale 8/16 GB.

• 0

Mam taką samą echosonde i pytanie jakie mapy pasują do niej najlepiej? Chcę dokupić Navionics+ ale nie wiem czy są kompatybilne bo to nowy produkt

Powinny pasować, instalowałem Navionics+ z obszarem Seszeli i działała. Wyświetla się w menu głównym jako Platinium. Ale zadzwoń do dystrybutora i on potwierdzi czy tak jest. To najprostsze i najbardziej wiarygodne działanie.

• 0

Dzięki serdeczne ,  konfiguracja Navionics + przewiduje mapy do tej echosondy z pokryciem całej Polski http://www.navionics.com/en/navionics-plus jako mapa o nazwie Baltic sea, ale już w instrukcji sondy nie są te mapy wyszczególnione jako kompatybilne .Jeżeli instalowałeś N+ i działało to będą działać też inne mapy .Jednak zaryzykuję i kupię . Jeszcze jedno pytanko . Kupuje się SD i po rejestracji przy pomocy  PC ściągamy dowolną mapę ? Czy można ściągnąć sobie dowolne mapy czy też tylko jedną mapę ? Co trzeba zrobić jak potrzebna jaest mapa innego regionu świata ?

• 0

Ściągniesz tylko mapę za którą zapłaciłeś. Nie ma możliwości pobrania kolejnej mapy ( no chyba że znowu zapłacisz), za każdym razem należy ją zakupić. Przez rok możesz pobierać aktualizacje. Można również kupić już mapę na karcie SD bez ściągania z serwera Navionicsa. Koszt jest praktycznie taki sam.

Z tym pokryciem obszaru Polski to zbytnio się nie podniecaj... Są zrobione Wielkie Jeziora Mazurskie, Międzyodrze i Zalew Szczeciński oraz Zalew Wiślany i tak naprawdę niewiele więcej. Bardzo łatwo można sprawdzić czy jest interesująca nas woda po tym linkiem http://webapp.navionics.com/?lang=en wystarczy najechać na interesujący nas obszar a następnie go powiększać. 

• 0

Cześć,

Czy na mapie navionics, o której piszecie można nanosić swoje WP i ślady w programie HB PC? Jedzie do mnie właśnie echo HB 598 z USA, szykuję się albo do: zakupu softu od HB - ale nie będę miał mapy bazowej (zależy mi na zalewie Zegrzyńskim i Zatoce Puckiej), albo wybiore jakąś alternatywę - mam nadzieję tańsza...Stąd moje pytanie.

pzdr

Paweł

• 0

Mam 798 i mi się wydaj, że mapa nie ma nic do tego. Punkty i ślady zapisuje echo w swojej pamięci a następnie pokazuje je na ekranie. W mojej jest ograniczona liczba śladów. do tej pory zapiswyałwy mi się wszystkie i teraz aby zapisać koleny kasuję isniejący. Można je oczywiście przerzucić na kartę pamięci. Punkty tak samo działają. Ja mam dwa wejścia na katry pamięci. Jedno na stałę zajęte jest poprzez mapę i na nie nie da rady niczego dopisać (przynajmniej nie umiem) druga karta służy do zgrywania śladów, punktów i co ważne zrzuty ekranu zapisywane są tylko na tej dodatkowej karcie. Bez niej echo nie zapisze ich. Jeśli coś pomieszałem to proszę Paprykarza o poprawienie.

Zatoka Pucka jest bardzo dobrze rozrysowana i nie ma prawie żadnych problemów. Brzeg morza nie pokrywa się idealnie z linią brzegową na mapie.

Edytowane przez darogryf