Kamil Z. Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Nadal uważam,że filtr filtrowi nierówny. Muszą się jakoś różnić przepuszczalnością itd..Chociażby w kwestii sprawdzania polaryzacji. Dlaczego 2 pary będą obraz mocno ściemniały, a 2 inne pary będą tworzyły idealną czerń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Kamil, tu nie chodzi o co kto uważa tylko o fakty To naklej ten sam filtr na normalną soczewkę okularową, dodam że wysokiej jakości, a drugi na denko od butelki po mleku albo chociaż na okulary ze stojaka takie co latem nad morzem po 12zł sprzedają . Filtr będzie ten sam, ale obraz, który zobaczysz będzie się znacząco różnił. Filtr polaryzacyjny to tylko jeden z czynników który wpływa na całokształt oglądanego obrazu. Analogicznie jest z butami. Jeżeli ja chodzę w danym modelu i Ty też założysz taki but, oczywiście dopasowany numerem to się może okazać, że ja powiem, że nie chodziłem nigdy w niczym bardziej wygodnym, a Ty powiesz, że buty są do dupy. Dlaczego? Dlatego, że możemy mieć inne podbicie, inną szerokość stopy, a dodatkowo ja miałem złamaną piętę, a Ty masz haluksy i wrażenia z użytkowania będą skrajnie różne, a przecież ten sam but mierzymy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) @Jack "Wrzuciłeś kupę fajnych informacji czy skuteczność polaryzacji mam rozumieć jako ilość światła pochłanianego przez filtr polaryzacyjny?" Dokladnie. Niektorzy producenci podaja ten parametr rowniez w zaleznosci od kata. Mala przepuszczalnosc to ciemniejsze okulary. Wieczorem i rankiem dla mnie kluczowy parametr.W zbyt ciemnych okularach i tak nic nie widac gdy nie ma zarowy. Jesli chodzi o sama polaryzacje to dla mnie na krystalicznie czystej wodzie kilka metrow widocznosci pod woda wiecej robi roznice. Czasem katem oka mozna wypatrzec lipienia lub pstraga. Jakosc reszty optyki w okularach na pewno pelni zasadnicza role. Edytowane 4 Grudnia 2014 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Dokladnie. Niektorzy producenci podaja ten parametr rowniez w zaleznosci od kata.i bardzo dobrze, że podają bo to jest ze sobą ściśle powiązane. Dlatego pisałem o przekrzywiinu głowy na lewo i prawo. Wtedy też widać jak chmury się "ściemniają" i rozjaśniają". Kurcze, szkoda że nie możemy się teraz spotkać, wziąć kilka par okularów i "potestować" ... wtedy i jakieś sensowne wnioski możnaby wypisać, a nie tylko tak teoretycznie rozważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Panowie konkrety... jakie okulary będą dobre na łowienie w pochmurne dni na dużej rzece.. miałem już kilka i jakoś nie mogę znaleść tych jedynych słusznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 16 stron w temacie http://jerkbait.pl/topic/1575-okulary/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Tomek, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Musisz iść do sklepu, mierzyć, sprawdzić czy Ci pasuje i na tej podstawie podjąć decyzję. Na priv już kiedyś Ci pisałem o okularkach.To tak jak z wędką. Owszem są lepsze i gorsze, ale mi będzie pasować, a Tobie nie.Pamiętaj, że są (chyba) 4 stopnie przyciemnienia szkieł, są też różne barwy. Musisz "organoleptycznie" dobrać to co Tobie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 O widzisz o stopniach przyciemnienia nie słyszałem. Myślę o szklanych . Coraz bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Jak dla mnie to polaryzator moze byc lepszy lub gorszy.Wstawiając ten link , liczyłem że ktoś się do niego odniesie i nie pomyliłem się. Prawdę powiedziawszy , to tamta wypowiedź mnie zastanawiała. Miałem trochę okularów polaryzacyjnych i faktycznie ich efektywność była różna.Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 16 stron w temacie http://jerkbait.pl/topic/1575-okulary/Z punktu widzenia poręczności użycia naszego portalu wątki powinny być połączone .kardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Racja, warto polaczyc. Tomku mysle ze Kaenon ze szklami C50 beda ok. Alternatywnie y35.Np model Hard Kore. Edytowane 4 Grudnia 2014 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Znalazłem w sieci nowe okulalary polaryzacyjne (Ozzie), o których na jerku chyba jeszcze nikt nie zdążył wspomnieć. Miał ktoś z nimi styczność? Jak sprawują się w użytkowaniu? http://optiko.pl/okulary-przeciwsloneczne/okulary-przeciwsloneczne-sportowe-ozzie.html Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rutra Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) Połamałem już tyle okularów i tych tańszych i trochę droższych i w końcu wiem czego muszę szukać - polaroidów w oprawie z TPEE !!! Jeśli ktoś wie o szkłach polaryzacyjnych w takich właśnie oprwach proszę o pilny kontakt na pw !Znalazłem takie ale tylko nie wiedzieć czemu dla dzieci.Znalazłem takie dla sportowców, tylko soczewki same szare a preferuję bursztynowe. Edytowane 25 Lutego 2015 przez rutra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Witajcie, chciałbym kupić okulary polaryzacyjne rozjaśniające za około 100zł. Najbardziej leży mi krój oprawek taki jak Dragonów z linku: http://allegro.pl/dragon-okulary-przeciwsl-met-rozjasniajace-pudel-i5089064671.htmlCzy te dragony są dobre czy szukać innych? Najlepiej z takimi oprawkami, takie po prostu mi leżą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) Witajcie, chciałbym kupić okulary polaryzacyjne rozjaśniające za około 100zł. Najbardziej leży mi krój oprawek taki jak Dragonów z linku: http://allegro.pl/dragon-okulary-przeciwsl-met-rozjasniajace-pudel-i5089064671.htmlCzy te dragony są dobre czy szukać innych? Najlepiej z takimi oprawkami, takie po prostu mi leżą Jeżeli to te o których myślę to, szukaj innych!z jednej strony nieźle wyglądają i mają wystarczającą polaryzację ale... ich "solidność" woła o pomstę do nieba, cieniutki plastic-fantastic, że masz wrażenie, iż prawie od samego patrzenia się rozpadniemam takie, kupione kiedyś w pilnej potrzebie, o dziwo jeszcze żyją choć za każdym razem jak biorę do ręki mam wrażenie że zostaną w częściach Edytowane 6 Marca 2015 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Będę szukał, choć w takich oprawkach jest mało. W ostateczności kupię te. A w opisie jest zawarte: "ROZJAŚNIAJĄCE OKULARY POLARYZACYJNE W METALOWYCH OPRAWKACH" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rutra Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Wie ktoś o polaroidach dla dorosłych w oprawach z TPEE"? Jakby jeszcze miały bursztynowe soczewki[mogą być poliwęglanowe byle z przyzwoitym filtrem polaryzacyjnym], to by było to, czego szukam - za dużo już połamałem oprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 (edytowane) Mam kilka polaryzacji OAKLEY'A - gdyby byl ktos zainteresowany zapraszam na priv. Edytowane 7 Marca 2015 przez Gobio Gobio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Pamiętaj, że są (chyba) 4 stopnie przyciemnienia szkieł, są też różne barwy.Jest 5 stopni "przepuszczalności światła" dla okularów przeciwsłonecznych. Od 0 do 4. Przy czym 4 to bardzo ciemne okulary, przepuszczające 3-8% światła, przeznaczone na bardzo słoneczne dni.0 (zero)- przepuszczalność 80-100%, to okulary całkowicie bezbarwne.Do łowienia w pochmurne dni, zwłaszcza z brzegu, ideałem w moim mniemaniu były by okulary polaryzacyjne o klasie filtra 0 (zero) lub 1. Niestety seryjnie takie nie występują, lub nie umiem ich znaleźć! Najniższy filtr w polaroidach jakie znalazłem to #2- 18-43% przepuszczalności... To mnie nie zadowala.. Więc Faktycznie jak pisze Jack D chyba trzeba będzie pofatygować się do optyka..!!! Odbiegając minimalnie od tematu dodam że łowiąc w słoneczne dni z łodzi, wygodniejsze dla mnie są dobre okulary bez polaryzacji. Nie muszę nieustannie przechylać komicznie głowy aby widzieć wskazania echosondy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateczek123 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Ja mam okulary arctica s123 z soczewkami w komplecie kategori kat3 i kat2. Gorąco polecam- bardzo wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Ja się zgubiłem ... Czytam i nie wiem co wybrać. Poleci mi ktoś okulary na: lato, słońce, łódka. Tak żeby nie męczyły mi się oczy, wygodne i żeby wyglądały... Cena do hmm 150zł starczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateczek123 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Ja się zgubiłem ... Czytam i nie wiem co wybrać. Poleci mi ktoś okulary na: lato, słońce, łódka. Tak żeby nie męczyły mi się oczy, wygodne i żeby wyglądały... Cena do hmm 150zł starczy ?Okulary polaryzacyjne arctica s123 bedą idealne. Cena ok 150zł I masz soczeki kat 3(ciemne) kat 2(busztynowe) Edytowane 9 Marca 2015 przez Mateczek123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seb603 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Zwróć uwagę na firmę "Solsken" dość tanie niektóre modele a jakościowo naprawdę polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gawron Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Okulary polaryzacyjne arctica s123 bedą idealne. Cena ok 150zł I masz soczeki kat 3(ciemne) kat 2(busztynowe) No i żeś trafił idealnie z wyglądem tylko to jest akurat naj mniej ważne Wygodne ? Polaryzacja dobra ? Po co wymienne szkła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateczek123 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Oczy się nie męczą czyli polaryzacja jest dobra.Dla mnie wygodne , dlatego polecam. Nie sa to oczywiście okulary za tysiaka ale za 150zl warte swojej ceny ponieważ masz dodatkowe wymienne soczewki bursztynowe które nadają się idealne na wieczorne jazdy rowerem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi