Skocz do zawartości

Okulary polaryzacyjne

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Nadal uważam,że filtr filtrowi nierówny. Muszą się jakoś różnić przepuszczalnością itd..Chociażby w kwestii sprawdzania polaryzacji. Dlaczego 2 pary będą obraz mocno ściemniały, a 2 inne pary będą tworzyły idealną czerń?

Kamil, tu nie chodzi o co kto uważa tylko o fakty :)

To naklej ten sam filtr na normalną soczewkę okularową, dodam że wysokiej jakości, a drugi na denko od butelki po mleku albo chociaż na okulary ze stojaka takie co latem nad morzem po 12zł sprzedają :). Filtr będzie ten sam, ale obraz, który zobaczysz będzie się znacząco różnił. Filtr polaryzacyjny to tylko jeden z czynników który wpływa na całokształt oglądanego obrazu.

Analogicznie jest z butami. Jeżeli ja chodzę w danym modelu i Ty też założysz taki but, oczywiście dopasowany numerem to się może okazać, że ja powiem, że nie chodziłem nigdy w niczym bardziej wygodnym, a Ty powiesz, że buty są do dupy. Dlaczego? Dlatego, że możemy mieć inne podbicie, inną szerokość stopy, a dodatkowo ja miałem złamaną piętę, a Ty masz haluksy :) i wrażenia z użytkowania będą skrajnie różne, a przecież ten sam but mierzymy :).

@Jack "Wrzuciłeś kupę fajnych informacji

czy skuteczność polaryzacji mam rozumieć jako ilość światła pochłanianego przez filtr polaryzacyjny?"

Dokladnie. Niektorzy producenci podaja ten parametr rowniez w zaleznosci od kata. Mala przepuszczalnosc to ciemniejsze okulary. Wieczorem i rankiem dla mnie kluczowy parametr.

W zbyt ciemnych okularach i tak nic nie widac gdy nie ma zarowy.

Jesli chodzi o sama polaryzacje to dla mnie na krystalicznie czystej wodzie kilka metrow widocznosci pod woda wiecej robi roznice. Czasem katem oka mozna wypatrzec lipienia lub pstraga.

Jakosc reszty optyki w okularach na pewno pelni zasadnicza role.

Edytowane przez ictus

Dokladnie. Niektorzy producenci podaja ten parametr rowniez w zaleznosci od kata.

i bardzo dobrze, że podają bo to jest ze sobą ściśle powiązane. Dlatego pisałem o przekrzywiinu głowy na lewo i prawo. Wtedy też widać jak chmury się "ściemniają" i rozjaśniają".

Kurcze, szkoda że nie możemy się teraz spotkać, wziąć kilka par okularów i "potestować" :)... wtedy i jakieś sensowne wnioski możnaby wypisać, a nie tylko tak teoretycznie rozważać.

Tomek, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Musisz iść do sklepu, mierzyć, sprawdzić czy Ci pasuje i na tej podstawie podjąć decyzję. Na priv już kiedyś Ci pisałem o okularkach.

To tak jak z wędką. Owszem są lepsze i gorsze, ale mi będzie pasować, a Tobie nie.

Pamiętaj, że są (chyba) 4 stopnie przyciemnienia szkieł, są też różne barwy. Musisz "organoleptycznie" dobrać to co Tobie pasuje.

Jak dla mnie to polaryzator moze byc lepszy lub gorszy.

Wstawiając ten link , liczyłem że ktoś się do niego odniesie i nie pomyliłem się. :)

Prawdę powiedziawszy , to tamta wypowiedź mnie zastanawiała. Miałem trochę okularów polaryzacyjnych i faktycznie ich efektywność była różna.

Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości. :) :good:

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Połamałem już tyle okularów i tych tańszych i trochę droższych i w końcu wiem czego muszę szukać - polaroidów w oprawie z TPEE !!! Jeśli ktoś wie o szkłach polaryzacyjnych w takich właśnie oprwach proszę o pilny kontakt na pw !

Znalazłem takie ale tylko nie wiedzieć czemu dla dzieci.

Znalazłem takie dla sportowców, tylko soczewki same szare a preferuję bursztynowe.

Edytowane przez rutra

• 2 tygodnie później...

Witajcie, chciałbym kupić okulary polaryzacyjne rozjaśniające za około 100zł. Najbardziej leży mi krój oprawek taki jak Dragonów z linku: http://allegro.pl/dragon-okulary-przeciwsl-met-rozjasniajace-pudel-i5089064671.html

Czy te dragony są dobre czy szukać innych? Najlepiej z takimi oprawkami, takie po prostu mi leżą

Witajcie, chciałbym kupić okulary polaryzacyjne rozjaśniające za około 100zł. Najbardziej leży mi krój oprawek taki jak Dragonów z linku: http://allegro.pl/dragon-okulary-przeciwsl-met-rozjasniajace-pudel-i5089064671.html

Czy te dragony są dobre czy szukać innych? Najlepiej z takimi oprawkami, takie po prostu mi leżą

Jeżeli to te o których myślę to, szukaj innych!

z jednej strony nieźle wyglądają i mają wystarczającą polaryzację ale... ich "solidność" woła o pomstę do nieba, cieniutki plastic-fantastic, że masz wrażenie, iż prawie od samego patrzenia się rozpadnie

mam takie, kupione kiedyś w pilnej potrzebie, o dziwo jeszcze żyją choć za każdym razem jak biorę do ręki mam wrażenie że zostaną w częściach

Edytowane przez Jano

Wie ktoś o polaroidach dla dorosłych w oprawach z TPEE"? Jakby jeszcze miały bursztynowe soczewki[mogą być poliwęglanowe byle z przyzwoitym filtrem polaryzacyjnym], to by było to, czego szukam - za dużo już połamałem oprawek.

Pamiętaj, że są (chyba) 4 stopnie przyciemnienia szkieł, są też różne barwy.

Jest 5 stopni "przepuszczalności światła" dla okularów przeciwsłonecznych. Od 0 do 4. Przy czym 4 to bardzo ciemne okulary, przepuszczające 3-8% światła, przeznaczone na bardzo słoneczne dni.

0 (zero)- przepuszczalność 80-100%, to okulary całkowicie bezbarwne.

Do łowienia w pochmurne dni, zwłaszcza z brzegu, ideałem w moim mniemaniu były by okulary polaryzacyjne o klasie filtra 0 (zero) lub 1. Niestety seryjnie takie nie występują, lub nie umiem ich znaleźć! :(

Najniższy filtr w polaroidach jakie znalazłem to #2- 18-43% przepuszczalności... To mnie nie zadowala.. Więc Faktycznie jak pisze Jack D chyba trzeba będzie pofatygować się do optyka..!!! :)

Odbiegając minimalnie od tematu dodam że łowiąc w słoneczne dni z łodzi, wygodniejsze dla mnie  są dobre okulary bez polaryzacji. Nie muszę nieustannie przechylać komicznie głowy aby widzieć wskazania echosondy! :)

Ja się zgubiłem ... Czytam i nie wiem co wybrać. Poleci mi ktoś okulary na: lato, słońce, łódka. Tak żeby nie męczyły mi się oczy, wygodne i żeby wyglądały... Cena do hmm 150zł starczy ?

Okulary polaryzacyjne arctica s123 bedą idealne. Cena ok 150zł I masz soczeki kat 3(ciemne) kat 2(busztynowe) 

Edytowane przez Mateczek123

Okulary polaryzacyjne arctica s123 bedą idealne. Cena ok 150zł I masz soczeki kat 3(ciemne) kat 2(busztynowe) 

No i żeś trafił idealnie z wyglądem tylko to jest akurat naj mniej ważne :) Wygodne ? Polaryzacja dobra ? Po co wymienne szkła ?