Skocz do zawartości

Okulary polaryzacyjne

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Oczy się nie męczą czyli polaryzacja jest dobra.

A stolec jest czarny i smolisty bo oprawki są z poliwęglanu :).

Co ma piernik do wiatraka?

Odpowiedź na pytanie, które okulary wybrać znajduje się w tym temacie i w temacie bliźniaczym o identycznym tytule... tyle, że trzeba przeczytać cały temat, żeby wyłowić odpowiedź, która też nie jest jednoznaczna :)

• Like 1

A stolec jest czarny i smolisty bo oprawki są z poliwęglanu :).

Co ma piernik do wiatraka?

Odpowiedź na pytanie, które okulary wybrać znajduje się w tym temacie i w temacie bliźniaczym o identycznym tytule... tyle, że trzeba przeczytać cały temat, żeby wyłowić odpowiedź, która też nie jest jednoznacTa

Tak, oczy się nie męczą, np w sytuacji kiedy jadę samochodem w słoneczny dzień, okulary sprawiają że światło odbite od samochodów czy od jezdni nie męczy mi oczów. Miałem kiedyś okulary z bazarku za 40 zł z polaryzacją, okulary zamiast pomagać to przeszkadzały, w rzeczywistośći nie miały polaryzacji  a w dodatku strasznie przybliżały. Więc chłopaki nie oszczędzajmy kasy, dbajmy o oczy. Pozdrawiam

• Like 1

Czytam, dociekam ale jak się nie jest w temacie dobrze ogarniętym i jest taki wybór to można zwariować od możliwości wyboru okularów :)

Najlepiej jak się pójdzie do optyka, założy na nos kilka sztuk i te które Ci najbardziej pasują, kup je.Firmy jak Solano, Arctica, Fischer wszystkie maja przeważnie polaryzacje i dobrej jakości soczewki , wystarczy dobrać tylko pod siebie design i tyle. Pozdrawiam 

• Like 1

Ja mam Brenda model 8169. Bardzo porządne, fajnie wykonane oksy z dobrą polaryzacją i ok ceną. Sprzedawca w sklepie wyginał je prawie na płasko i nic się z nimi nie działo. Twierdził że podobno ten model był wykorzystywany przez nasz kontyngent w Iraku i Afganistanie. Ile w tym prawdy nie wiem.

Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2

Dzisiaj podczas zakupów w tk-maxxie całkiem przypadkiem trafiłem w alejkę z okularami słonecznymi. Jak się okazało mają spory asortyment okularów polaryzacyjnych. Kupiłem jakieś File za 59 zł. Dam znać jak się sprawdzą nad wodą

Też w piątek zaszedłem do tego sklepu. Mierzyłem te File o których piszesz ale ostatecznie zakupiłem ten model Polaroida:

https://okularypolaroid.pl/produkty.php?id_produktu=1511#!prettyPhoto

Cena - 65 zł  :lol:

Podsumujmy:

- Okulary z bazaru to nie są okulary tylko chu* wie co. O tym nawet nie rozmawiamy i nie porównujemy do okularów.

- Jakie okulary wybrać? Jeżeli mamy przynajmniej 99zł w kieszeni to już jest wybór, a jak pokazują posty powyżej może być nawet 59zł. Wybieramy takie, które mają filtr polaryzacyjny i kolor soczewek WEDLE upodobania. Kształt oprawek wybieramy INDYWIDUALNIE. Do mojego ryja nie muszą pasować oprawki, które akurat komuś pasują. Kształt oprawek ma za zadanie nie wpuszczać nam do oczu światła bezpośrednio czy też odbitego od powierzchni wody. Całe światło ma iść przez soczewki.

- Jak sprawdzić czy mamy do czynienia z polaryzacją czy nie? Patrzymy na obrazek, który będzie widoczny tylko dla okularów z polaryzacją - jeśli widzimy na nim to czego nie widać gołym okiem to znaczy, że polaryzacja jest. Są również inne sposoby, które należy odszukać w wątku tym bądź bliźniaczym.

- Przed zakupem sprawdzamy czy soczewki nie mają nadlewek, które będą zniekształcać obraz (zdarza się również dobrym firmom) i sprawdzamy czy nie są porysowane.

- Zapomniałem o czymś?

Wybieramy takie, które mają filtr polaryzacyjny i kolor soczewek WEDLE upodobania.

Należy brać pod uwagę kategorię filtra, czyli stopień przyciemnienia soczewek. W jaśniejszych zobaczymy więcej, zwłaszcza w pochmurne dni.

Nie, nie zapomniałem, być może użyłem zbyt dużego uproszczenia/skrótu myślowego pisząc o kolorze soczewek.

Aha, mam od tygodnia i polecam :)

Edytowane przez Jack__Daniels

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Mam prośbę do osób które się znają się na okularach polaryzacyjnych. Chciałbym jakieś kupić do 100zł (wiem że szału nie ma ale tyle mam) W miarę jakieś estetyczne żeby były, i chciałbym przyciemniające (na słoneczne dni). Bo chyba uniwersalnych w miarę dobrych za te pieniądze to chyba nie znajdę. Wielka do was prośba żebyś cie jakieś polecili ponieważ ja nie mam bladego pojęcia na co zwrócić uwagę podczas ich kupowania (oprócz wyglądu, ale tu nie o to tylko chodzi).

Za pomoc bardzo będę wdzięczny.

• Like 3

Ja odkąt skosztowałem żółtych polaroidów to przyciemnających nie chcę znać, chyba że do wypadów na rower lub do chodzenia. Używałem wcześniej solano i arctici, a w tamtym roku trafilem na dragony 51-39-002 i są one od wymienionych wcześniej o klasę wyższe; dałem za nie koło 120 zł a w tym roku kupiłem dodatkową parę do auta za niecałe 6 dych. Naprawdę świetne.

Edytowane przez bronzo

Chodzi mi o takie w które w słoneczne dni będą przyciemniać mi obraz wody żebym dobrze namierzał ryby i oczywiście o komfort bo nikt nie lubi jak słońce świeci mu po oczach. Ktoś się jeszcze wypowie o nich a może zna ktoś jakieś jeszcze lepsze modele za tą cenę???

Adri@n, znawcą okularów polaryzacyjnych nie jestem - to tak na marginesie ,ale moge ci szczerze polecić okulary za ok 80 zł firmy Solano , ja akurat posiadam  model FL 20023 B, żółte szkła , sa to moje pierwsze okulary polaryzacyjne i puki co jak dla mnie do spinningu są super.

Dzisiaj widziałem w Biedronce okulary polaryzacyjne po...uwaga...13 złotych.

Opisane jako polaryzacja kategorii 3, ochrona UV 400. Była tego cała gablota, wszystkie przyciemniane.

Zdaję sobie sprawę, że za te pieniądze luksusowego towaru nie dostaniemy, ale jak okażą się kiepskie, to niewielka strata.

No chyba ze wraz z 13zl straci się też wzrok. Nie polecam okularów z kraty - ostatnie badania wskazują że tego typu produkty nie przechodzą pomyślnie testów na blokowanie promieni uva/b. Lepiej dołożyć kilka złotych i kupic choćby te Solano.

• Like 5

Dzisiaj widziałem w Biedronce okulary polaryzacyjne po...uwaga...13 złotych.

Opisane jako polaryzacja kategorii 3, ochrona UV 400. Była tego cała gablota, wszystkie przyciemniane.

Zdaję sobie sprawę, że za te pieniądze luksusowego towaru nie dostaniemy, ale jak okażą się kiepskie, to niewielka strata.

Wiem że 100 to się duże pieniądz ale już nie róbmy sobie żartów żebym sobie kupował okulary na ryby w biedronce.

A powiedzcie mi te okulary Solano w żółtych szkłach jak sprawują się w słoneczne dni?

W słoneczne też dają radę ale, jak barwa szkła wskazuje, one raczej na dni z zachmurzeniem.

Mam żółte, mam i brązowe.

Żółtych używam zwykle wieczorem lub w porach poza letnim sezonem.

Ostatnio nabyłem TE Jeszcze nie testowałem :(

Edytowane przez popper