Skocz do zawartości

Okulary polaryzacyjne

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Można też coś z Solano spróbować jeśli chodzi o okulary do 100 zł. Bursztynowe, czy tam jasnobrązowe szkła dla mnie całkiem fajne. Wiadomo, że to plastik więc z czasem się pojawiają zarysowania, szczególnie że nie przechowuje należycie ;) Ogólnie polecam. 

Kamil , a te HT to do Bamboo Forest wziąłeś , czy do jakiś innych oprawek ? Sprawdziłyby się jako soczewki "całodzienne" , tj. w pełnym słońcu dadzą radę czy jednak za jasne ? Tak w ogóle ciekawi mnie , do jakich szkieł ( np. w Smith ) można by porównać te neutralne szare , które chyba w oryginale miałeś w Bamboo Forest . Czy te szkła , mimo niskiego VLT , ładnie podbijają kontrast i wysycenie barw dając efekt zbliżony do brown w chromapop , czy raczej mocno przyciemniają po prostu . Czy Neutral Grey zadowala Cię w pełni , bo przerzuciłeś tego stuffu sporo przecież  ;) ?

nie nadają, za jasne, ja je kupiłem do pstragowania w ciemne dni, i tam gdzie ostatnio łapię zakwasy jest ściana roślinności od góry (zresztą z każdej strony)

VLT jest wysokie, bo to ilość przepuszczanego światła, podbijają ładnie i nie masakrują palety, bardziej do Amber niż Brown, ale to jednak dość unikalny kolor te HT,

Hight Contrast to są HCL Bronze, ale to są dość ciemne soczewki i ja nie toleruję brązu

Kupiłem do BF, nie opłaca się (i nie bardzo mnie stać) brać drugie okulary, na kilkanaście dni w roku

Neutral Grey z jednej strony ciemne, a z drugiej dają radę w ciemniejszych okresach, poza zupełnym brakiem słońca i ciemnymi chmurami, lustro od góry i dołu zmniejsza ilość wpadającego światła przy klarze, a jak zajdzie, to ta powierzchnia bez lustra daje radę, tak sobie to tłumaczę :), bardzo mi odpowiadają, bo nie są strasznie zimne, choć jako całodzienne i do wszystkiego wolę cieplejsze Grey-Green / G15

Edytowane przez BazyL
  • Like 1

No ceny to mają chyba nie do przebicia tak jak patrzę po innych sklepach ale nie mają np. Maui Jim.

Zresztą nie wiedziałem, że Maui Jim'a da się kupić jeszcze za w miarę przystepne pieniądze, np.

http://www.hosz.pl/index.php?p1401,lighthouse

http://allegro.pl/maui-jim-banyans-h412-10-i4952812650.html?fromVariant=4952804574

Tylko nie wiem jak w praktyce sprawują się te soczewki z tych tańszych modeli w porównaniu z tymi topowymi.

Edytowane przez sslonio

pytałeś o RB, to podrzuciłem ten Edel

no, ja swoje Bamboo Forest kupowałem w optica.pl (Hosz) , była promocja na 650zł

nie wiem jak się sprawują soczewki z Maui EVOLUTION, po wykresie, to ostrość może być gorsza, ale polaryzacja, antyrefleks, tu nie powinno być zasadniczej różnicy

https://www.mauijim.com/technology