bazyloss Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 właśnie o to chodzi, że nie wygląda normalnie, jest przepalonejakbyś ustawił parametry naświetlenia na światło zastane (a do tego punktowy, czy skupiony pomiar światła - z soczewkami), to to co poza szkłami wyglądałby "normalnie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 A da się to zrobić w aparacie w telefonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Aparatem napewno dało by się to zrobić lepiej. Te zdjęcia były robione tellefonem.Celowo też chciałem zostawić kawałek trawy oraz nieba żeby było widać jak to wygląda bez szkła Jak będę chwilę to może pobawię się trochę ustawieniami manualnymi w telefonie i wrzucę lepsze, tak żeby szkło przesłoniło całe zdjęcie. Jeszcze raz chwała Ci za chęci i wykonaną robotę!Pomysł na widok trawy nie jest zły. Jednak trawa powinna w każdym przypadku wyglądać tak samo na fotkach (manualne ustawienia) - dzięki temu będziesz w stanie pokazać różnice pomiędzy soczewkami jak barwę i jasność poszczególnych oraz dla porównania otoczenie bez patrzałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 A da się to zrobić w aparacie w telefonie? w moim się nie da.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 To wrzućcie fotkę jak powinno to wyglądać a jak spróbuję pokombinować na swoim telefonie żeby wyszło podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 To wrzućcie fotkę jak powinno to wyglądać a jak spróbuję pokombinować na swoim telefonie żeby wyszło podobnie Jeśli nie masz możliwości ustawienia czasu i przesłony manualnie w telefonie to nie wyjdzie to samo - nie masz co próbować, szkoda Twojego czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 w moim się nie da.... Ja mam całkiem przyzwoity aparat w telefonie (Huawei P10) i to jest aktualnie najlepszy aparat fotograficzny w domu jaki jest Jest tam tryb manualny do zdjęć ale jakoś nie czułem potrzeby, aż do teraz żeby się szczegółowo z nim zaznajomić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Potrzeba matką wynalazku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 (edytowane) po prostu skieruj aparat w trybie auto na obszar, który chcesz sfotografować, odczytaj parametry czasu i przysłony jaki ustawił , jeśli są wyświetlane na podglądzie, jeśli nie, to zrób zdjęcie i odczytaj te parametry z właściwości plikuprzejdź w tryb manual i ustaw takie same parametry i rób z soczewkami Edytowane 20 Czerwca 2017 przez BazyL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Ok. Jak będę miał dzisiaj chwilę to spróbuję się pobawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz92 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Chłopaki czy w okolicach 100zł kupie jakieś ciekawe okulary polaryzacyjne? Ciemne szkła.Czy wszystko w tych pieniądzach jest na jedno kopyto i wybrać sobie to co mi się bardziej podoba?PSNa okulary lepszej jakości przyjdzie czas, na razie muszę się zadowolić takimiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 21 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Solano, Arctica, Brenda - z tych producentów napewno coś wybierzesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 (edytowane) Ciekawe co obejmuje gwarancja, czy porysowane, zniszczone szkła, czy polamanie oprawek. Szkła rysują się jak każde inne, oprawki ciężko zużyć. Edytowane 5 Lipca 2017 przez wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 6 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Nie ma jednoznacznej odpowiedzi,bo to zależy od gwaranta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmr1 Opublikowano 7 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6861026655 Czy ktoś z was jest w stanie po zdjęciach stwierdzić czy to oryginały czy nie?Cena niby mówi wszytko, ale może jest to super okazja.Witajcie, ja się zdecydowałem na takie MJ: http://allegro.pl/okulary-maui-jim-middles-oryginalne-jak-nowe-i6878203870.htmlWłaśnie do mnie dotarły i po pierwszym oglądzie wyglądają na oryginały. Soczewki nieporysowane, oprawka też ok. Jeszcze nie byłem z nimi u optyka, ale pewnie potwierdzi, że to nie podróba. Kontaktowałem się ze sprzedającym telefonicznie i było spoko. Cenowo - super okazja.Minus to brak odbioru osobistego (gość ciągle w ruchu). Kupiłem wczoraj a już dzisiaj będę je testował nad wodą. Dam znać jak wypadło porównanie ze Smith model Hideout, które użytkuję od roku.Przy okazji, Smith pewnie trafią na giełdę, bo dla mnie są ciut za duże, ale ze względu na szkła używam, bo lepszych nie miałem Pozdrawiam Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 8 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 Kilka spostrzeżeń odnośnie koloru szkieł od Maui Jim: Naturalny szary (natural grey) - najbardziej przyciemniający kolor szkieł w ofercie MJ. Jak dla mnie kolor zdecydowanie na ostre, bezpośrednie światło słoneczne.Na otwartą wodę, morze piasek, ostre słonce + śnieg będą ok. W miejsca zacienione, na dni z przewagą chmur, nawet do jazdy samochodem przy zróżnicowanej pogodzie dla mnie osobiście są ten kolor jest za ciemny. nie do końca się zgodzę, oczywiście jest to najlepszy kolor od MJ na ostre słońce, ale wg mnie spokojnie można używać przy lekko pochmurnej pogodzie, przymglonym słońcu, mi się świetnie sprawdzają w aucie NT to w zależności od materiału VLT 12-13% i to nie jest jeszcze strasznie ciemno, osobiście na prawdziwą klarę, suche powietrze i łódkę wolałbym VLT 10% lub nawet 9% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 10 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Kamil, to co pisałem o kolorze Natural Grey od MJ to są moje subiektywne odczucia. Dla mnie akurat, ten kolor w niektórych sytuacjach (np. poranek i zmierzch, pochmurna pogoda, tunele, zacienione miejsca, las) jest poprostu za ciemny. Nie wyobrażam sobie też tego koloru na zakrzaczone, zacienione i leśne odcinki rzek. Do samochodu przy pełnym słońcu są jeszcze ok. Moim zdecydowanym faworytem do wędkowania w trudnym, leśnym terenie oraz do jazdy samochodem praktycznie w każdych warunkach (no może poza jazdą bezpośrednio pod słońce po deszczu) jest kolor HT. Jak ktoś chce jeden kolor uniwersalny "do wszystkiego" to HCL Bronze będzie odpowiednim kompromisem. Oczywiście jeżeli lubimy brązowy kolor szkieł :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 10 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2017 Jasne, dlatego do BF kupiłem dodatkowo szkła HT, trochę na zapas, bo był to już koniec mojego sezonu łażenia po krzakach, ale i tak okularki pójdą do ludzi - czas na jedną parę RX w fotochromie - cena kosmos, trzeba uzbierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolomeo213 Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Mam takie pytanie bo już powoli się gubię:/Okulary polaryzacyjne z polaryzacja które lepsze a które gorsze?Skoro polaryzacja albo jest albo jej niema to nie można sugerować się że któraś firma ma lepszą czy gorsza więc dlaczego w okularach jednej firmy widzimy podwodny świat lepiej lub gorzej może swój przykład opre o okulary 2 firm które wpłynęły na to że postanowiłem tu napisać :/A mianowicie kupiłem sobie okulary firmy Maui Jim za ktore zaplacilem niecalego 1000 stwierdzilem ze zrobie sobie taki prezent na wypasie co sie okazalo podczas wedkowania na gorskich rzekach ze szwagrem w roznych warunkach ,porach dnia i miejscach zakładając jego okulary z firmy solano widziałem podwodny świat dużo lepiej czym byłem bardzo zaskoczony a okulary tych firm nijak się do siebie maja jeśli chodzi o półkę cenową to jest prawie dziesięciokrotne przebicie.A więc nurtuje mnie pytanie co ma wpływ na taka sytuację i czym kierowac sie przy wyborze okularow.Zastanawiam się też co daje nam w takiej sytuacji antyrefleks ,soczewki z lustrzanym odbiciem czy rodzaj oprawek i jaki wpływ ma to na wędkowanie,może jest na forum ktoś kto jest mi to w stanie wytłumaczyć i zwrócić uwagę czym kierowac sie przy zakupie okularów które będą dobre powiedzmy dla mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 (edytowane) Zadzwoń do Wiktora z forum,jest optykiem to ci fachowo doradzi i wytłumaczy.Ja z jego okularów jestem mega zadowolony. Edytowane 17 Lipca 2017 przez huligan77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Okulary polaryzacyjne z polaryzacja które lepsze a które gorsze? Oto wielka tajemnica wiary ... i marketingu marki Najlepiej wspominam ( bo odpłynęły z nurtem górskiej rzeki ) plastikowe okulary Jaxon za kilkadziesiąt złotych, świetna polaryzacja i super leżały na nosie. Szybko kupiłem podobne, niby lepszy model ale to nie było już to samo. Teraz mam Solano dedykowane dla wędkarzy, kolor neutral z opcją do szarego, wykonanie i polaryzacja OK, ale po całym dniu mogą męczyć oczy. Niedawno kupiłem tutaj na giełdzie okulary Tsuri, szkło bursztynowe, wykonanie i polaryzacja również OK, są bardzo wygodne ponieważ mają "zawiasy", które mają szeroki kąt rozwarcia i wygodnie leżą na głowie. Nie mączą oczu, oprawki są z metalu. Obydwa modele mają plastikowe, podatne na regulację, noski - dla mnie to bardzo ważny element, nie lubię jak mi się okulary ślizgają na spoconym nosie. Solano daje sztywny materiałowy pokrowiec z karabinkiem, natomiast Tsur wypasiony sztywny pokrowiec stylizowany na matę węglową, zamykany na zamek, ze szmatką do czyszczenia szkieł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 17 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 trochę to słabe, gdy ocenia się właściwości okularów polaryzacyjnych tylko przez pryzmat tego co widać pod wodą http://sciaga.onet.pl/12581,60,163,,1,22642,sciaga.html mam MJ i uważam, że to są genialne soczewki Everywhere Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 Ha, swego czasu też byłem bardzo zadowolony z Jaxonów. Aktualnie mam niedrogie reedoony z aliexpress. Szkła opisane jako ciemnożółte dają przepiękny obraz w pełnym słońcu. W sobotę spędziłem pół dnia na słonecznej morskiej plaży, fantastycznie się sprawdziły w takich warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 A mianowicie kupiłem sobie okulary firmy Maui Jim za ktore zaplacilem niecalego 1000 stwierdzilem ze zrobie sobie taki prezent na wypasie co sie okazalo podczas wedkowania na gorskich rzekach ze szwagrem w roznych warunkach ,porach dnia i miejscach zakładając jego okulary z firmy solano widziałem podwodny świat dużo lepiej czym byłem bardzo zaskoczony a okulary tych firm nijak się do siebie maja jeśli chodzi o półkę cenową to jest prawie dziesięciokrotne przebicie. A możesz jeszcze napisać jaki model okularów od MJ kupiłeś i jaki masz w nich kolor szkieł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolomeo213 Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 Pilot szkła brązowe i już ich nie mam Specjalnie pytałem o oprawki bo może model oprawek pilot/aviator które nie są osłonięte po bokach wplywaja na jakosc tego co przez nie widzimy i lepiej kupować takie które są osłonięte z bocznych stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi