Guzu Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 A jak przylegają zauszniki , nie cisną ? To jest rozmiar M/L i frontman trochę uciskają dyńkę . Natomiast w guides choice odchylają się na boki i są ok .Najlepsze testy w tej kwestii to wielogodzinne łowienie z czapka zimowa ma głowie.Tak się przekonałem, że Riverside, które mam już chyba 3 lata i bardzo je lubię , nie do końca są optymalne dla mnie.Cisna mnie trochę nad prawym uchem.Spróbowałem w zeszłym roku Costa z niebieskimi szkłami i na głębokie cienie rzek pstrągowych w górach nie wytrzymały optycznie rywalizacji z tamtymi Riverside.Mimo lepszego dopasowania i ergonomii.Teraz Costy ma @Claudio, a ja na otwarciu pstrągów 2018 sprawdzę te Chialisy ze szkłami low light ignitor... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 A jak polaryzacja? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekM Opublikowano 30 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2017 Przepraszam, że się trąciłem, ale w moich polaryzacja super. Od 3 miesięcy też mam Challis o tych szkłach. Noszę je na zmianę z szkłami amber. Jednak przy ostrzejszym słońcu te dwie pary idą w odstawkę, aby tak nie męczyć wzroku. Wtedy do akcji wkracza green-grey lub bronz. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 No to czekam na opinię z użytkowania. Nie zamierzałem wymieniać moich Riversideów ale może, może.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Guzu skrobnij coś na temat Smith Challis . Wyprawę zaliczyłeś , jakieś wnioski pewnie się nasunęły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Guzu skrobnij coś na temat Smith Challis . Wyprawę zaliczyłeś , jakieś wnioski pewnie się nasunęły Pierwsze kilkadziesiąt godzin w tych low light ignitor zaliczone.Kilka słów komentarza.To wyjątkowe okulary .Do konkretnych zastosowan i warunków.Nie miałem nie wiem ilu par dobrych okularów, ale pierwszy raz spotkałem się z takimi szkłami.Świetna widoczność od brzasku, rewelacja na pochmurne dni bez bezpośredniego słońca.Natomiast gdy przychodzi nam patrzeć pod słońce , a w przypadku obserwacji wody pod tą świetlista smugę na powierzchni wody... To nie usuwają one tak skutecznie tego błysku jak choćby chroma pop .Natomiast gdy jest pełna pokrywa chmur, lub pierwsze lub ostatnie godziny dnia sa niesamowite.Daja rade nawet w okolicznościach, gdy trzeba focic z lampą błyskowa, bo jest tak niewiele światła.Także jestem bardzo zadowolony, ale w moich warunkach nie mogłyby być to jedyne okulary w ekwipunku... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekM Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Cieszę się, że kolega ma także pozytywne zdanie o tych szkłach.Ale po raz kolejny potwierdza się, że posiadanie jednej pary okularów jest niewystarczające dla komfortowych połowów w różnych warunkach oświetleniowych. Nie ma tzw.uniwersalnych okularów i nic na to nie poradzimy.2-3 pary dobrych okularów polaryzacyjnych to niezbędne minimum.Całe szczęście, że jest wybór i zostaje tylko kwestia zasobności portfela. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Podpisuje sie pod tym co napisal kolega Alek. Nie ma uniwersalnych okularow dla roznych warunkow oswietleniowych. Tak jak nie ma uniwersalnej wedki czy uniwersalnego kolowrotka.Ja niestety nie jestem w stanie zakupic tych "low light ignitor" dla siebie poniewaz nie ma opcji nabycia ich z korekcja. Gdyby byla to takowe juz dawno mialbym w swojej kolekcji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 (...)Ja niestety nie jestem w stanie zakupic tych "low light ignitor" dla siebie poniewaz nie ma opcji nabycia ich z korekcja. Gdyby byla to takowe juz dawno mialbym w swojej kolekcji.a obgadywałeś już temat z Wiktorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Nie obgadywalem. Ja zamawiam okulary z korekcja bezposrednio od Smith Optics. Szkielka "Low Light Ignitor" sa niewykonalne z korekcja. Tak mnie o tym poinformowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Nie obgadywalem. Ja zamawiam okulary z korekcja bezposrednio od Smith Optics. Szkielka "Low Light Ignitor" sa niewykonalne z korekcja. Tak mnie o tym poinformowali.Jak wychodzi cenowo Smith z korekcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 To zalezy jakie szkielka. ChromaPop+ okolo $300.00. Szklane taniej. Jak powiesz jakie konkretnie to bede konkretniej mogl odpowiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Jak bardzo miarodajny jest test okularów polaryzacyjnych przy użyciu ekranu smartphona? Czy jeżeli patrząc przez okulary x na ekran i obracając go zanika całkowicie obraz ( tak do tej pory sprawdzałem) a przez okulary y obraz tylko delikatnie przyciemnieje, oznaczać to będzie, że x w porównaniu do y ukażą podwodny świat o wiele lepiej, czy to niekoniecznie musi wpływać na ich wartość użytkową? Do tej pory moje okulary charakteryzował typ x, dzisiaj doszły zamówione y i obraz nie ciemnieje. Okulary to shimano beastmaster wyposażone w te same soczewki co między innymi stradic. Guzu kiedyś pisałem o zawodzie jaki go spotkał z okularami tej firmy, ale ja aż tak wymagający nie jestem, natomiast gdyby ww okulary miały nie spełniać innych funkcji poza lezeniem na nosie, to poprostu je zwrócę i zakupię inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 To zalezy jakie szkielka. ChromaPop+ okolo $300.00. Szklane taniej. Jak powiesz jakie konkretnie to bede konkretniej mogl odpowiedziec.Chodziło mi o rząd wielkości. Nigdzie nie widzę z jakiego materiały Smith robi soczewki....ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 korekcyjne to Trivex http://jerkbait.pl/topic/57784-okulary-polaryzacyjne/?p=2252577 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kwinto Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 ChromaPop to Trivex. Szklane ze szkla. ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 (edytowane) korekcyjne to Trivex http://jerkbait.pl/topic/57784-okulary-polaryzacyjne/?p=2252577 ChromaPop to Trivex. Szklane ze szkla.Coś mi właśnie świtało Oczywiście w temacie Chroma Pop bo "szkło to szkło" Dzięki Edytowane 17 Stycznia 2018 przez Wiktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Jak bardzo miarodajny jest test okularów polaryzacyjnych przy użyciu ekranu smartphona? Czy jeżeli patrząc przez okulary x na ekran i obracając go zanika całkowicie obraz ( tak do tej pory sprawdzałem) a przez okulary y obraz tylko delikatnie przyciemnieje, oznaczać to będzie, że x w porównaniu do y ukażą podwodny świat o wiele lepiej, czy to niekoniecznie musi wpływać na ich wartość użytkową? Do tej pory moje okulary charakteryzował typ x, dzisiaj doszły zamówione y i obraz nie ciemnieje. Okulary to shimano beastmaster wyposażone w te same soczewki co między innymi stradic. Guzu kiedyś pisałem o zawodzie jaki go spotkał z okularami tej firmy, ale ja aż tak wymagający nie jestem, natomiast gdyby ww okulary miały nie spełniać innych funkcji poza lezeniem na nosie, to poprostu je zwrócę i zakupię inne. Nie pamietam zawodu z Shimano. Mialem jakis czas temu Shimano Lesath.Teraz uzywam ich do jazdy autem w Warszawie i okolicach.W porownaniu ze Smith Optics sa gorsze. Jak chodzi o zadana kwestie - to zalezy. Kiedys bylbym bardziej kategoryczny przy wynikach testu ekranowego.Te ostatnie Smith Low Light Ignitor nie przechodza tego testu - ekran zolknie w nich, zamiast kompletnie przestac byc widoczny. A jednak potem na lowisku sie sprawdzaja.Dzis wedkowalem dlugo, skonczylem lowic pol godziny po deklarowanym "zachodzie slonca". Dodatkowo w cieniu wzgorza, ktore juz godzine przed tym deklarowanym zachodem kompletnie zabralo slonce. Poruszalem sie w naprawde w niefajnym terenie (podwodne garby skalne z luznymi kamieniami, przecinane gleboczkami powyzej pasa) .Okulary ze szklami Low Light Ignitor spisaly sie wzorowo. Pomoglo mi to oszukac kilka Ryb...Takze Ignitory juz sie amortyzuja Druga strona medalu jest taka - dzis mialem sloneczny dzien z porannym przymrozkiem.Po porannej mgle, nad rzeka gwaltownie i szybko wyszlo slonce i juz o 10 zmienilem Ignitory na Chroma Pop . Pozdrawiam Edytowane 17 Stycznia 2018 przez Guzu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Dziekuje .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Jak bardzo miarodajny jest test okularów polaryzacyjnych przy użyciu ekranu smartphona? Czy jeżeli patrząc przez okulary x na ekran i obracając go zanika całkowicie obraz ( tak do tej pory sprawdzałem) a przez okulary y obraz tylko delikatnie przyciemnieje, oznaczać to będzie, że x w porównaniu do y ukażą podwodny świat o wiele lepiej, czy to niekoniecznie musi wpływać na ich wartość użytkową? Do tej pory moje okulary charakteryzował typ x, dzisiaj doszły zamówione y i obraz nie ciemnieje. Okulary to shimano beastmaster wyposażone w te same soczewki co między innymi stradic. Guzu kiedyś pisałem o zawodzie jaki go spotkał z okularami tej firmy, ale ja aż tak wymagający nie jestem, natomiast gdyby ww okulary miały nie spełniać innych funkcji poza lezeniem na nosie, to poprostu je zwrócę i zakupię inne.Ja stosuje prosty test na ekranie LCD komputera. U mnie głównie ten test służy do określenia ewentualnych naprężeń i zniekształcenia foli polaryzacyjnej w soczewkach.To oczywiście nie jest test "certyfikowany" do tego służą specjalistyczne urządzenia ale....co trzeba to widać Polaryzacja zawsze daje najlepsze rezultaty w 90 stopniach co widać na poniższych zdjęciach.Ta sama soczewka w położeniu z "żadną" polaryzacją i maksymalną polaryzacją i dla porównania to samo szkło na białej kartce papieru. na kartce papieru (szkło brązowe) brak polaryzacji (to samo szkło) maksymalna polaryzacja (to samo szkło) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Sprawdzilem raz jeszcze na ekranie laptopa, pod katem 45 stopni obraz ciemnieje. Znalazlem na yt film, w ktorym rozne telefony podawane sa temu testowi, niektore ekrany telefonow ciemnieja, niektore nie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekM Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Żaden ze mnie specjalista od optyki, a opieram się tylko na doświadczeniu z okularami polaryzacyjnymi z ostatnich około 35 lat ( jak ten czas płynie).I tak się zastanawiam, co "doświadczenia" typu ciemnienie szkieł ( obrazu) w stosunku do ustawienia przed ekranem komputerem mogą nam dać ( abstrahując od osób naprawdę mających w tym temacie wiedzę fachową- patrz kolega Wiktor). Najgorsze ( np.Jaxon,Dragon, Solano,itp) okulary polaryzacyjne będą wykazywały polaryzację ( bo mają naklejoną folie polaryzacyjną) i co z tego więcej będzie wynikało.Odpowiedz brzmi nic.Tylko tyle, że posiadają polaryzacje. Jakości tej polaryzacji w ten sposób nie sprawdzi się, bo takie " doświadczenie" jest obarczone tak wieloma zmiennymi ) jakość światłą padającego na ekran, odbitego od ekranu, rozdzielczość ekranu, jasność ekranu, pora dnia, odległość od ekranu i jeszcze pewnie wiele zmiennych o których ja nie mam pojęcia, nie wspominając o rodzaju i jakości szkieł z których zbudowane są okulary. I szczerze powiem, że w takie " badanie" polaryzacji to bawiłem się dziesiątki lat temu jak wchodziłem w świat okularów polaryzacyjnych.Teraz po prostu kupuję okulary Smith Optics i wiem, że polaryzacja jest najwyższej jakości, co potwierdza się, gdy jestem nad wodą.Swoja droga cieszę się kolego Guzu, że nowy nabytek sprawdza się i może więcej kolegów wędkarzy w kraju zrozumie, że warto inwestować w dobre okulary. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez Alek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) To nieprawda że nic.Słaba polaryzacja ściemnieje ale nie do końca i będzie przepuszczać światło. Im więcej światła przepuszcza tym gorzej.Tak dzieje się z tzw. polaryzacją żółtą która w/g mnie jest polaryzacją pozorną (nazwę sam wymyśliłem to nie naukowy zwrot ) Żółta polaryzacja daje lekkie odczyty na testach polaryzacyjnych ale na ekranie komputera widać że jest naprawdę słabo. Natomiast doskonale podbija kontrast i sprawia wrażenie "rozjaśniania" a tak naprawdę barwi świat na żółto.Polaryzacja w tych szkłach jest słabiutka..... Kolor naturalny... I polaryzacja..... Oczywiście jeszcze raz zaznaczam to nie są żadne naukowe dowody. Do mierzenia polaryzacji służą odpowiednie testy i przyrządy ale poglądowo zdanie sobie wyrobić można. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez Wiktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekM Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Kolega Wiktor jest fachowcem i pewnie w jego wywodzie jest więcej tzw.prawdy obiektywnej.Wiadomym ogólnie jest, że szkła różniące się kolorystyką mogą mieć różna polaryzację.Ale jak sam pisze w ten sposób można sobie tylko poglądowo wyrobić opinie, ale nie jest to żaden obiektywny sposób ocenienia szkieł polaryzacyjnych. I zrobiłem przed chwilą " doświadczenie".Wziąłem brązowe okulary w Walmartu za 15 dolarów i moje firmowe za troszkę więcej, także w kolorze brown. Oba ciemnieją mniej więcej tak samo przy takim teście. I niestety jakości polaryzacji tym nie ocenię, chyba, że wynika z tego wniosek, że okulary z Walmartu są tak samo dobre jak porządne firmowe.Ale wszyscy wiemy, że to błędny wniosek. Edytowane 18 Stycznia 2018 przez Alek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 @Alek ale oprócz polaryzacji ważny jest jeszcze materiał z którego są zrobione soczewki, jakimi powłokami są pokryte. Polaryzacja z Walmart może być ok ale już poliwęglan z którego zapewne są zrobione przy na przykład trivex w chroma pop to przepaść w samej tylko liczbie Abbego.Do tego jeszcze antyrefleks zwiększający przepuszczalność światła i zwiększający kontrast plus powłoki hydro i oleofobowe i przepaść sięga jądra ziemi Na tych "domowych" testach sprawdzamy polaryzację nic więcej. Dla przykładu....mam w cenniku z samego tylko CR39 rozstrzał cen od samego utwardzenia do najlepszych powłok 100% Soczewka z najlepszymi powłokami jest dwa razy droższa od wersji podstawowej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi