Skocz do zawartości

Okulary polaryzacyjne

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo to ciekawe z tym "rozjasnianiem". Ja rowniez zawsze sadzilem, ze szkielka zolte "rozjasniaja" najlepiej. Nie wiem czy tak jest czy nie, ale napewno wiem, ze dla mnie najlepszymi, najbardziej czystymi szkielkami sa soczewki ze szkla. Przerobilem naprawde wiele roznych okularow  i na dzien dzisiejszy zostaje przy szklanych soczewkach mimo tego, ze sa ciezsze od tych z poliweglanu i innych temu podobnych materialow. 

Poliwęglan jeszcze raz powtórzę jest najgorszym optycznie materiałem. Różnice można zobaczyć dopiero przy korekcji, przy "zerówkach" wielkiego znaczenia to nie ma ale różnice i tak są. Twoje stwierdzenie "innych temu podobnych materiałów" jest błędne bo bardzo mało materiałów jest podobnych do poliwęglanu, bardzo wysokie indeksy przy dużych mocach i tak są od niego lepsze. Szkło mineralne które tak bardzo lubisz fizycznie ma takie same właściwości jak CR39, oczywiście stara optyczna szkoła twierdzi że tak nie jest ale fizyczne testy/badania nie wykazują większych różnic. Reasumując ja jako okularnik nie jestem w stanie zauważyć różnicy w szkle mineralnym i CR39, mówimy oczywiście o widzeniu bo w komforcie CR39 przewyższa szkło. 

Gwarantuje że jak zrobię okulary z CR39 nie zauważysz różnicy w widzeniu w wadze za to dużą  :D

Co do rozjaśniania szkieł żółtych to niczego nie rozjaśniają tylko barwią widzenie na żółto i podbijają kontrast ale polaryzację mają słabiutką  :wacko:

• Like 2

Szczerze powiedziawszy Wiktor to nie wiem czy bylbym w stanie zauwazyc roznice miedzy szklanymi soczewkami i CR39. Zapewne jest tak jak mowisz. Jesli sie nie myle to okularow ze szkielkami z CR39 nie posiadam i tak pewnie jeszcze chwile bedzie.

Zostaje przy tym co dla mnie jest sprawdzone. Lubie moje Costa Del Mar i tych bede sie trzymal choc przyznaje, ze oprawki maja jedne z najgorszych. 

• Like 1

Zostaje przy tym co dla mnie jest sprawdzone. Lubie moje Costa Del Mar i tych bede sie trzymal choc przyznaje, ze oprawki maja jedne z najgorszych. 

I tu jest właśnie przewaga optyka. Najpierw wybierasz oprawki, potem dobierasz ze wzornika szkła które w/g Twoich preferencji są najlepsze. Ja łączę oba wybory w idealną całość. I szkła jak trzeba i oprawka leży jak powinna, Ty łowisz i zapominasz że masz okulary :)

• Like 4

• 3 tygodnie później...

Umieszczałem już w swoim wątku ale pokażę jeszcze tutaj. 

Kilka osób miało już okazję przymierzyć na Garage Sale nawet pojawiły się pierwsze zamówienia :)

Wiem że nie wyglądają jak żółte ale widzenie jest żółte, polaryzacja 100% 

Jestem ciekawy opinii.

post-47674-0-21883700-1522138613_thumb.jpg

post-47674-0-51405400-1522138620_thumb.jpg

post-47674-0-39209100-1522138628_thumb.jpg

post-47674-0-86540000-1522138635_thumb.jpg

• Like 4

Jestem na etapie kupna nowych okularów. Poprzednie jakieś Dragony zostały gdzieś nad Bugiem...

W oko wpadł mi model SHIMANO EQX2 PH.

Są to rowerowe patrzałki, ale myślę że do zastosowań czysto wędkarskich też będą ok. Może któryś z kolegów ma taki lub podobny model i chciałby podzielić się uwagami na ich temat.

Jestem na etapie kupna nowych okularów. Poprzednie jakieś Dragony zostały gdzieś nad Bugiem...

Są to rowerowe patrzałki, ale myślę że do zastosowań czysto wędkarskich też będą ok. Może któryś z kolegów ma taki lub podobny model i chciałby podzielić się uwagami na ich temat.

Napisz do Kolegi Wiktora i zamów u niego zdecydowanie będziesz zadowolony :) 

• Like 1

A dlaczego myślisz, że będą do zastosowań wędkarskich ok.

Podziel się z kolegami informacją jakie to walory wędkarskie mają te okulary. Chętnie poczytam i może zmienię swoje zdanie. 

A dlaczego myślisz, że będą do zastosowań wędkarskich ok.

Podziel się z kolegami informacją jakie to walory wędkarskie mają te okulary. Chętnie poczytam i może zmienię swoje zdanie.

Chyba nie zrozumiałeś mojej myśli. Ja nie sprzedaje tych okularów tylko rozważam ich zakup...

Skoro sprawdzają się na rowerze, to dla czego mają być złe nad wodę? Piszesz, że może zmieniać swoje zdanie, ale nie widzę żebyś je wyraził. Pozdrawiam

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Chyba nie zrozumiałeś mojej myśli. Ja nie sprzedaje tych okularów tylko rozważam ich zakup...

Skoro sprawdzają się na rowerze, to dla czego mają być złe nad wodę? Piszesz, że może zmieniać swoje zdanie, ale nie widzę żebyś je wyraził. Pozdrawiam

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Zrozumiałem kolego Twoją myśl. Rozważasz kupno okularów Shimano EQX2 PH.

Te okulary nie są polaryzacyjne i dlatego się nie nadają do wędkarstwa.

Jeżeli się mylę, to od razu przepraszam.

Kup kolego jakieś naprawdę porządne ( Smith Optics- też nie sprzedaję lub zamów od kolegi Wiktora), a nie rozważaj kupna nie stworzonych do wędkarstwa.

Edytowane przez Alek.
  • Like 1

Te okulary nie mają polaryzacji, jest fotochromatyczne szkło ale polaryzacji brak

Cześć

A jaki konkretnie model polecacie na duży łeb?

Polaryzacja i przyciemnianie.

Na duży łeb dobre będzie to:

http://www.arctica.pl/p415/klasyczne-arctica-S-225

niezła jakość za rozsądne pieniądze.

• Like 1

Cześć, zna ktoś sprawdzony sklep, w którym można kupić okulary Smith Optics ? 

W  wędkarskich sklepach można je dostać

https://bogdangawlik.pl/pol_m_Okulary-polaryzacyjne_Okulary-Polaryzacyjne-Smith-Optics-569.html

oraz optycznych.

https://www.edel-optics.pl/Smith-Okulary-przeciws%C5%82oneczne.html

Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę.

Tutaj (  chyba kol. Kwinto coś sprzedaje),

na Allegro ( nawet  duży wybór) https://allegro.pl/listing?string=smith%20optics&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-wp-spo-1-4-0328

oraz FF także koledzy oferują w niższej cenie.

Tylko trzeba zdecydować się jaki chce się model i mieć pieniążki do wydania.

Edytowane przez Alek.

kup sobie takie nie są mocno przyciemnione i w pochmurny dzień również bardzo dobrze się sprawdzają. I tak wszystkie szkła w modelach niskobudżetowych się rysują wiec nie ma co szukać które lepsze.

http://allegro.pl/okulary-rapala-sportsman-s-magnum-kol-szary-i6172588211.html

Wszedłem na ich stronę internetową i jednej pary nie znalazłem. Chyba nie umiem szukać!

Najwidoczniej nie potrafisz

A gogle sprawdzają się na łódkę w zimne miesiące do przemieszczania się , no ale człowiek uczy się całe życie  :ph34r:

Bazyl White Sport prowadzi sprzedaż stacjonarną i tam można pomacać i Smitha i Polaroida.