SlawekNikt Opublikowano 10 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 No ja mam niby super smithy model ridgewell z kategoria przyciemnienia 3 i dość często zdarza się, że jakoś tak dziwnie "czuję" oczy, jakby zmeczenie oczu. Najczęściej jak założę te okulary na krótko np. na pół godzinną jazdę samochodem. Co ciekawe problem po około godzinie mija i kolejne godziny już bezproblemowo. Po zdjęciu czasami nawet po ładnych kilku godzinach też nie czuję dyskomfortu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 10 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 (edytowane) No ja mam niby super smithy model ridgewell z kategoria przyciemnienia 3 i dość często zdarza się, że jakoś tak dziwnie "czuję" oczy, jakby zmeczenie oczu. Najczęściej jak założę te okulary na krótko np. na pół godzinną jazdę samochodem. Co ciekawe problem po około godzinie mija i kolejne godziny już bezproblemowo. Po zdjęciu czasami nawet po ładnych kilku godzinach też nie czuję dyskomfortu.nie jestem oklulista, trudno mi sie wypowiadac.skad te smithy masz? Edytowane 10 Lipca 2019 przez peresada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 10 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Kupione tu na forum, a forumowicz to nie bardzo pamiętam skąd zakupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 10 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Udam się z czystej ciekawości do optyka aby to sprawdzić i wrócę tu z potwierdzeniem jakości tych okularów. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Najeżony Opublikowano 11 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 (edytowane) Udam się z czystej ciekawości do optyka aby to sprawdzić i wrócę tu z potwierdzeniem jakości tych okularów. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu TapatalkaSam zostałem całkiem niedawno uświadomiony, że zakładając na nos okulary bez odpowiednich filtrów szkodzisz sobie bardziej niż nie zakładając ich w ogóle. Kiedy zaświeci Ci słońce w oczy, naturalnym odruchem obronnym jest mrużenie lub całkowite zamknięcie powiek. Zasłaniając oko przyciemnionym szkłem, bez odpowiednich filtrów oszukujesz je. Źrenice pozostają rozszerzone i przyjmują promienie UV tak jak byś się patrzył w słońce bez nich. Jeżeli twoje okulary posiadają odpowiednie filtry, to nie masz się czym martwić ps. Też nie jestem okulistą, uświadamiał mnie kolega który prowadzi poradnie okulistyczną. Edytowane 11 Lipca 2019 przez Najeżony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 11 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 (edytowane) Sam zostałem całkiem niedawno uświadomiony, że zakładając na nos okulary bez odpowiednich filtrów szkodzisz sobie bardziej niż nie zakładając ich w ogóle. Kiedy zaświeci Ci słońce w oczy, naturalnym odruchem obronnym jest mrużenie lub całkowite zamknięcie powiek. Zasłaniając oko przyciemnionym szkłem, bez odpowiednich filtrów oszukujesz je. Źrenice pozostają rozszerzone i przyjmują promienie UV tak jak byś się patrzył w słońce bez nich. ps. Też nie jestem okulistą, uświadamiał mnie kolega który prowadzi poradnie okulistyczną.Zgadzam się z tym, czytałem o tym.Natomiast wątpliwości poddaje fakt, że za okulary - dobre okulary, trzeba zapłacić kilka stów.Producent okularów, które kupiłem chwali się, że stosowne filtry są, ba - pokazuje nawet filmik z pomiarów UV.Teraz kwestia jest taka czy rzeczywiście te okulary ten filtr mają i bez obaw o zdrowie można je nosić - sprawdzę to i tak jak mówię dam znać. Edytowane 11 Lipca 2019 przez scOOtt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 11 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 (edytowane) Zgadzam się z tym, czytałem o tym.Natomiast wątpliwości poddaje fakt, że za okulary - dobre okulary, trzeba zapłacić kilka stów.Producent okularów, które kupiłem chwali się, że stosowne filtry są, ba - pokazuje nawet filmik z pomiarów UV.Teraz kwestia jest taka czy rzeczywiście te okulary ten filtr mają i bez obaw o zdrowie można je nosić - sprawdzę to i tak jak mówię dam znać. mala uwaga jezeli mozna:"googlalem" sobiei z tego co widze sam producent sprzedaje bezposrednio w cenach ok 50usdhttps://kingsevensunglasses.com/nie wnikam w jakosc ect.Ty je zakupiles za 50plnw dobie podrabiana wszystkiego, nie sadzisz ze okulary ktore kupilesna slynacej ze sprzedazy podrobek platfomie sa po prostu podroba?zapytam raz jeszcze.nie szkoda Ci oczu?pozdrowka Edytowane 11 Lipca 2019 przez peresada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 11 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2019 Tak jak mówiłem - okulary zostaną kompleksowo sprawdzone u optyka lub okulisty. Jeżeli się okaże, że nie spełniają tego co producent deklaruje - wylądują w koszu a aliexpress daje fajne możliwości otworzenia sporu i myślę, że przy konkretnych argumentach, że produkt nie spełnia tego co producent deklaruje - odzyskam pieniądze a okulary wylądują w koszu.Nie wnikam w to czy to produkt podrobiony czy też nie - zasugerowałem się tym co producent deklaruje - okulary mają filtr UV400 i szkła kategorii 3. Gdyby się okazało, że spełniają te normy to raczej nie ma obaw co do użytkowania ich....Wszystko będzie wiadome po "zbadaniu" ich przez specjalistę - wrócę tu na pewno z informacją ostateczną odnośnie tego produktu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 No ja mam niby super smithy model ridgewell z kategoria przyciemnienia 3 i dość często zdarza się, że jakoś tak dziwnie "czuję" oczy, jakby zmeczenie oczu. Najczęściej jak założę te okulary na krótko np. na pół godzinną jazdę samochodem. Co ciekawe problem po około godzinie mija i kolejne godziny już bezproblemowo. Po zdjęciu czasami nawet po ładnych kilku godzinach też nie czuję dyskomfortu.Mam podobnie. Moje tłumacze jest takie, że dobieram nieodpowiednie soczewki na daną aurę, pogodę. Jak jest lampa i nałożę 3 jest spoko, przy mniejszym słońcu potrafie czuć dyskomfort, który mija po założeniu fotochromow, które z kolei uwierają mnie przy słabej pogodzie i wtedy robotę robią soczewki chopper i low light. Podobne odczucia, choć mniejsze mam przy goglach narciarskich Smitha. Ale mam ze sobą zawsze z 5 szybek i sobie testuję. To wszystko jest moją teorią i nie koniecznie musi być w tym sens co napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 16 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 (edytowane) Tak jak mówiłem - okulary zostaną kompleksowo sprawdzone u optyka lub okulisty. Jeżeli się okaże, że nie spełniają tego co producent deklaruje - wylądują w koszu a aliexpress daje fajne możliwości otworzenia sporu i myślę, że przy konkretnych argumentach, że produkt nie spełnia tego co producent deklaruje - odzyskam pieniądze a okulary wylądują w koszu. Nie wnikam w to czy to produkt podrobiony czy też nie - zasugerowałem się tym co producent deklaruje - okulary mają filtr UV400 i szkła kategorii 3. Gdyby się okazało, że spełniają te normy to raczej nie ma obaw co do użytkowania ich.... Wszystko będzie wiadome po "zbadaniu" ich przez specjalistę - wrócę tu na pewno z informacją ostateczną odnośnie tego produktu. Używam okularów polaryzacyjnych z aliexpressu - zarówno z korektą wady wzroku jak i "zwykłych". Z obydwu jestem zadowolony. Pamiętam, że po kupnie tych z korektą wybrałem się do optyka w celu sprawdzenia filtrów UV ale nie miał odpowiedniego sprzętu. Tak że sam jestem ciekawy co wyniknie z Twojego sprawdzenia. Edytowane 16 Lipca 2019 przez Grzegorz B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 20 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2019 może się komuś przyda, custom clip-on https://www.88clipon.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Używam okularów polaryzacyjnych z aliexpressu - zarówno z korektą wady wzroku jak i "zwykłych". Z obydwu jestem zadowolony. Pamiętam, że po kupnie tych z korektą wybrałem się do optyka w celu sprawdzenia filtrów UV ale nie miał odpowiedniego sprzętu. Tak że sam jestem ciekawy co wyniknie z Twojego sprawdzenia.Na razie brak czasu, ale nie rzucam słów na wiatr. Tak więc sprawdzę je na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 25 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Widziałem Galileo i akurat testowali w nim okulary w cenach od kilku euro ze straganu do kilkuset z top sklepów.Wszystkie spełniały normy.Nie było żadnej różnicy w ochronie oczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areck Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 Jestem na etapie poszukiwania okularów i bez dogłębnych studiów się nie obeszło. Niestety, na najczęściej polecane okulary tutaj pozwolić sobie nie mogę, a fora mają to do siebie, że znajdują odpowiedź na to co jest najlepsze ale wszystko inne jest "be".Co sądzicie o https://manyfik-sklep.pl/pl/p/Okulary-LEECH-TARPOON-W2X/413 ??? Spotkałem się z prywatną bardzo pozytywną opinią, podobnie sprawa wygląda z WX, znajomy ma i bardzo chwali. Okulary miałem kupić za 2-3 stówki - takie było założenie, jak wydam kolejne dwie więcej to ok, ale droższych już nie kupię. Okulary mają służyć przede wszystkim w warunkach słabego oświetlenia - poranek/wieczór/ pochmurny dzień/ zacieniona rzeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawrzyniec Wiór Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 (edytowane) Za 2 - 3 stówki poszukaj okularów Arctica lub Brenda, całkiem niezłe okulary ze wszystkimi atestami. Różnica między tymi a tymi "z wyższej półki" pewnie taka jak między Oplem a Mercedesem... jedno jeździ i drugie jeździ, tylko że... Edytowane 28 Lipca 2019 przez Wawrzyniec Wiór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 Własnie o to chodzi ,oba jeżdżą -ale , założyłem ostatnio na wyprawie okulary WilleyX Gravity ,szkła jasne i woda się otworzyła .Mam kilka róznych par okularów ,ale to co zobaczyłem dzieki tym Wiilex-om , to ,,miazga" dla innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areck Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 Własnie o to chodzi ,oba jeżdżą -ale , założyłem ostatnio na wyprawie okulary WilleyX Gravity ,szkła jasne i woda się otworzyła .Mam kilka róznych par okularów ,ale to co zobaczyłem dzieki tym Wiilex-om , to ,,miazga" dla innych.Które szkła i jak się sprawdzają jak nie ma pełnego słońca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 Własnie o to chodzi ,oba jeżdżą -ale , założyłem ostatnio na wyprawie okulary WilleyX Gravity ,szkła jasne i woda się otworzyła .Mam kilka róznych par okularów ,ale to co zobaczyłem dzieki tym Wiilex-om , to ,,miazga" dla innych.Ja muszę mieć kurzą ślepotę albo inne jeszcze wady oczu bo przez te weleye nie udało mi się ani nic więcej ani lepiej zobaczyć niż przez inne.Ale podobno są magicy co mając welleye i pod kamień zaglądają. ???? 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 29 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 Bo jak ktoś na ciemniejsze momenty dnia założy mocno przyciemniane to słabo widzi i jak wtedy założy rozjaśniające to ojej super widać.No ja też specjalnych różnic nie widziałem,a wzrok mam na razie w miarę ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 29 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 Które szkła i jak się sprawdzają jak nie ma pełnego słońca?Wybieram jasne "bursztyny" lub żółte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolo Opublikowano 29 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 Wybieram jasne "bursztyny" lub żółte.Dołożyłbym do tego jeszcze jasno szare, im ciemniej tym bardziej się sprawdzają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areck Opublikowano 29 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 Okulary zamówiłem firmy Aqua - http://www.aquasunglasses.com/en/ Konkretnie z soczewkami Aqua PPX copper. Zobaczymy co to... Postaram się coś obiektywnie powiedzieć po kilku wyjściach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2020 wiktor a ile sobie zyczysz za tego zoltego grala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Nie polecam okularów polaryzacyjnych SOLANO, kupiłem dwie pary na zapas w 2019 i pod koniec sezonu w pierwszej parze zeszła warstwa tworząca efekt lustra co uniemożliwiło dalsze użytkowanie, w drugiej parze zaczyna robić się to samo. Sklep w którym kupiłem pokazał mi faka bo nie znalazłem paragonu i to samo zrobił krajowy przedstawiciel producenta. Dodam, że okulary szanowane i nie mają żadnych uszkodzeń mechanicznych co raczej jednoznacznie wskazuje na wadę materiałową SOLANO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekM Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Ile już razy ja i inni pisali, że Solano to II liga. Jednak niby "atrakcyjna" cena i design robią swoje. A potem przychodzi przykra rzeczywistość.Cóż, każdy jest kowalem własnego losu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi