stone Opublikowano 24 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 Nie ma szans by kupić porządną polaryzację za takie kwoty, wyjątkiem kiedyś była firma Polaroid za 350 pln można było kupić okulary z przyzwoitymi soczewkami polaryzacyjnymi, soczewkami nie folią polaryzacyjną.A jak teraz z jakością okularów Polaroid ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radbraw Opublikowano 24 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 (edytowane) Znacznie gorzej i w większości folia polaryzacyjna, trafiają się czasem modele dość dobrze wykonane tylko ta nieszczęsna folia…Pracuję w optyce blisko 20 lat i szukam alternatywy dla raybanow w których chodzą niemal wszyscy. Mam stare Raybany z polaryzacją i szklanymi hartowanymi szkłami służyły mi wiele lat na wodzie i już się poprostu zniszczyły (zwłaszcza od muggi) ale mam wrażenie iż dawały największą głębię ostrości patrząc na wodę mam też raybany z plastikowymi soczewkami (które często pękają) o niebo wygodniejsze ale głębia wydaje się mniejsza- muszę to sprawdzić na wodzie. Kolega polecił mi jakieś czeskie polaryzacyjne całkiem fajne niebieskie lustrzanki ale polaryzacja wstawiona pod złym kątem i wycięło mi niebieskie auto na skrzyżowaniu- o włos od dzwona myślałem że się zagapiłem ale zaczęliśmy sprawdzać i faktycznie niektórych elementów nie widać. Cały czas szukam czegoś w rozsądnej cenie i jakości jak znajdę napewno dam info, generalnie polecał bym kupić w optyku niż w wędkarskim . Edytowane 24 Maja 2022 przez Radbraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 27 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2022 Więc jak wkoncu jest z tymi okularami z pleciony hyper tackle polaryzacje mają względna ,bo filmy z you tuba odbieram przez palce ,a 200zł to niewiele jeżeli są mocne na tyle by przyneta niewybiła oka w razie w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcipas Opublikowano 31 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2022 (edytowane) Ja polecam revo. Używam ponad rok revo maveric, kupione w vision expres. Nie jest to może nie wiadomo co ale naprawdę dają radę. Lekkie z dobrą polaryzacją. Kilka razy mi upadły i nie ma na nich śladu. W zestawie porządne etui.Wcześniej używałem różnych tanich okularów min z alli... Nie ma porównania. Edytowane 31 Maja 2022 przez Marcipas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Og2 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2022 Ma ktoś doświadczenie z soczewkami szklanymi costy? Różnica w cenie między wileyami robi się na tyle mała, że chyba warto rozważyć tę opcję, tylko za bardzo nie ma gdzie przymierzyć w PL, chyba że się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oloepoczta Opublikowano 4 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 Weź pod uwagę Maui Jim - jest gdzie przymierzyć i soczewki szklane. Zmieniłem smith na maui bo oprawki mi teraz lepiej pasują. Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 4 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 Ma ktoś doświadczenie z soczewkami szklanymi costy? Różnica w cenie między wileyami robi się na tyle mała, że chyba warto rozważyć tę opcję, tylko za bardzo nie ma gdzie przymierzyć w PL, chyba że się mylę?ja mam szklane Costy, ale nie mam za bardzo porównania z wileyami jestem z nich bardzo zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JimbeamPK Opublikowano 12 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Używał ktoś okularów polaryzacyjnych z fotochromem?Szukam okularów na zmienna pogodę ( słońce / chmury i tak przez przez cały czas ), żeby nie nosić 2 par - szarych i zółtych.Ewentualnie może ktoś polecić takie okulary " uniwersalne " ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Używał ktoś okularów polaryzacyjnych z fotochromem?Szukam okularów na zmienna pogodę ( słońce / chmury i tak przez przez cały czas ), żeby nie nosić 2 par - szarych i zółtych.Ewentualnie może ktoś polecić takie okulary " uniwersalne " ?Nie ma czegoś takiego jak uniwersalne. Jeżeli będziesz miał patelnie to i tak musisz użyć soczewek o małej przepuszczalności światła, jeśli chmury to o większej. Nie ma fotochromu na rynku, którym ogarniesz cały zakres i zawsze będzie Ci w którąś stronę brakować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 14 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2022 Używał ktoś okularów polaryzacyjnych z fotochromem?Szukam okularów na zmienna pogodę ( słońce / chmury i tak przez przez cały czas ), żeby nie nosić 2 par - szarych i zółtych.Ewentualnie może ktoś polecić takie okulary " uniwersalne " Polecam szare Serengeti. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JimbeamPK Opublikowano 15 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 Ok dziękuje za odpowiedzi, czyli pozostaje nadal nosić 2 pary. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 15 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 Zerknij na ofertę okularów Arctica. Niektóre sklepy mają modele fotochrom/polar za ok 160 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 15 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 Tak jak pisałem Serengeti, firma produkuje wyłącznie polaryzacyjne fotochromy, ja innych już nie używam. Pewnie na południowe morza zabrałbym Costę z lustrem, ale na nasze warunki Serengeti są bardzo uniwersalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek_u Opublikowano 17 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 Tak jak pisałem Serengeti, firma produkuje wyłącznie polaryzacyjne fotochromyPopatrzyłem te okulary i sądząc po opisach i przypisanych kategoriach filtrów to zdecydowanie mają też w ofercie zwykłe soczewki polaryzacyjne bez fotochromu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 17 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 Zdecydowanie to raczej nie w tym roku pojawiły się w niektórych modelach soczewki mineralne bez fotochromu, ale to wyjątki potwierdzające regułę https://www.serengeti-eyewear.com/lens-tech.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik69 Opublikowano 21 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 Czy ma ktoś okulary z soczewkami "cooper". Nigdy nie miałem tego koloru soczewki, więc nie wiem, jaki obraz przez nie widać. Czy lepsze będą bursztynowe? Chodzi o łowienie w zmiennych warunkach pogodowych tylko z brzegu. Czytałem różne artykuły, lecz dalej nie mogę się zdecydować na któryś z tych kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damien79 Opublikowano 21 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 Soczewki cooper np. w Costa Del Mar najleszpe na słoneczne dni i bezchmurne niebo, na zmienne warunki pogodowe lepszym wyborem będzie np Serengeti ze szkłami Polarized PhD 555nm (kat. 2-3) Mam oba modele i kiedy wiem, że będę łowił wyłącznie w dzień na słońcu biorę Coste, kiedy warunki są zmienne i zaczynam łowić z rana kończę wieczorem biorę Serengeti. Typowo na poranki, las i bardziej zaciemnione miejsca polecam Smith optics low light ingitor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadio Opublikowano 21 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 Soczewki cooper np. w Costa Del Mar najleszpe na słoneczne dni i bezchmurne niebo, na zmienne warunki pogodowe lepszym wyborem będzie np Serengeti ze szkłami Polarized PhD 555nm (kat. 2-3) Mam oba modele i kiedy wiem, że będę łowił wyłącznie w dzień na słońcu biorę Coste, kiedy warunki są zmienne i zaczynam łowić z rana kończę wieczorem biorę Serengeti. Typowo na poranki, las i bardziej zaciemnione miejsca polecam Smith optics low light ingitor.Nie wiesz czy mają nakładki na polaryzacyjne na okulary korekcyjne? Bo ja na ich stronie nie znalazłem. Ew. czy mógłbyś/mógłby ktoś, polecić jakieś dobre nakładki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bastek86 Opublikowano 25 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2022 Hej. Czy możecie polecić okulary lustrzanki, które mają dobrą polaryzację i dobrze odbijają promienie słoneczne? Ostatnio przerobiłem kilka par i jestem niemile zaskoczony tym, że są one zazwyczaj półprzeźroczyste i słońce oślepia w nich niewiele mniej niż bez. Im tańsze tym lepiej. Miałem takie kiedys marki Solano, ale zgubiłem, a teraz już ich nie produkują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lokityrem Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Hej. Czy możecie polecić okulary lustrzanki, które mają dobrą polaryzację i dobrze odbijają promienie słoneczne? Ostatnio przerobiłem kilka par i jestem niemile zaskoczony tym, że są one zazwyczaj półprzeźroczyste i słońce oślepia w nich niewiele mniej niż bez. Im tańsze tym lepiej. Miałem takie kiedys marki Solano, ale zgubiłem, a teraz już ich nie produkują.Z czystym sumieniem mogę polecić UVEX 233 POLA. Niwelują odblaski przez cały dzień, tj. aż do zachodu. Na Allegro obecnie jakoś 130 zeta, śmieszna cena za taką jakość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Z czystym sumieniem mogę polecić UVEX 233 POLA. Niwelują odblaski przez cały dzień, tj. aż do zachodu. Na Allegro obecnie jakoś 130 zeta, śmieszna cena za taką jakość.Do jazdy autem będą ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Jak dla mnie do auta tylko okulary bez polaryzacji. Tam jest zbędna. A może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 (edytowane) Jestem innego zdania Andrzeju. Polaryzacja rewelacyjnie niweluje odbłyski od mokrej nawierzchni drogi jak i zasypanej śniegiem w słoneczny dzień. Kiedy mam słońce z tyłu niwelowane są oślepiające odbicia od tylnej szyby, lusterka poprzedzającego mnie pojazdu. Oczy po prostu odpoczywają i odnoszę wrażenie, że polaryzacja wyostrza mi obraz Edytowane 22 Sierpnia 2022 przez BOB 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2022 Panowie mam pytanie, są firmy oferujące szkła wymienne do okularów np fuse, czy macie może info które będą zamienne dla low light ignitor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lokityrem Opublikowano 1 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2022 Do jazdy autem będą ok? Ze względu na nadwrażliwość na wszelkiego rodzaju błyski, przebłyski, rozbłyski, okresowe migreny, używam wyłącznie okularów z polaryzacją. Nie mam problemów z prowadzeniem ani motoru, ni samochodu czy hulajnogi elektrycznej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi