Mateush Opublikowano 2 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2022 Ze względu na nadwrażliwość na wszelkiego rodzaju błyski, przebłyski, rozbłyski, okresowe migreny, używam wyłącznie okularów z polaryzacją. Nie mam problemów z prowadzeniem ani motoru, ni samochodu czy hulajnogi elektrycznej.Już kupiłem. To jest rozmiar uniwersalny i na moją dyńkę średnio pasują, ale do jazdy jak najbardziej się nadają. Polaryzacja ok, chodziaż do costy i smitha to nie wypada porównywać ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dany7676 Opublikowano 18 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2022 Będę kupował okulary polaryzacyjne Solano i mam pytanie, czy kolor szkieł ma znaczenie? Zastanawiam się nad szkłami szarymi, niebieskimi lub pomarańczowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 27 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 Używa może ktoś okularki Hype Tackle od Pleciony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radbraw Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 (edytowane) Dobra alternatywa dla drogich okularów …cena regularna 200 pln obecnie 120Polaryzacja za takie pieniądze to taniocha no i ta elastyczność …Swoje kupiłem w vision express ale w innych optykach napewno tez można znaleść- model na zdjęciu zausznika. Nie zapamiętują kształtu, po wygięciu wracają do pierwotnej postaci. Etui i woreczek w komplecie.Edyta W rzeczywistości są ładniejsze niż na zdjęciach, kiepski ze mnie fotograf. Edytowane 14 Grudnia 2022 przez Radbraw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 (edytowane) Używa może ktoś okularki Hype Tackle od Pleciony?Ktoś kiedyś wstawiał te okulary. To są okulary a Ali które kosztują kilkadziesiąt zł. Edytowane 23 Grudnia 2022 przez wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 Mogę polecić okulary Shimano Aero. Posiadają dwa rodzaje szkieł. Ciemne i jasne. Nic nie dzieje się z ich powłoką zewnętrzą w porównaniu do poprzedników, które użytkowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 (edytowane) Używał ktoś okularów polaryzacyjnych z fotochromem?Szukam okularów na zmienna pogodę ( słońce / chmury i tak przez przez cały czas ), żeby nie nosić 2 par - szarych i zółtych.Ewentualnie może ktoś polecić takie okulary " uniwersalne " ? Ja zwykle biore ze soba szkla Ignitor Smith'a. Godze sie z tym, ze jak bedzie lampa czy zmrok to te szkla jakby nie beda do konca swej funkcji sprawowac ale do noszenia 2-3 par sie nie przemoge Natomiast jak jade w tropiki to biore "zolte lustra" Smitha i tyle. LL Ignitor uzylem raz czy dwa bo one nadaja sie na ostatnia godzine lowienia przed zachodem slonca. Rano na ryby nie chodze :rolleyes:Mowie o naszej szerokosci geograficznej. Zalozone wczesniej mecza moje oczy. A tak przy okazji czy Smith wprowadzil jakies nowe szkla a la Ignitor do takiego "uniwersalnego swiatla"? Edytowane 23 Grudnia 2022 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Najskuteczniejsze okulary polaryzacyjne jakie używałem-głębia widzenia, niskie/brak zmęczenie wzroku światłem słonecznym, to stare (lata 90-te) polaroidy ze szkła Cormoran czy Balzer. Niestety, miały jedną zasadniczą wadę, przez którą nie dało się ich użytkować. Poprzez swoją dużą wagę, po 2-3 godzinach używania powodowały ból w miejscach podparcia, szczególnie uszu. Ale odblaski na wodzie eliminowały wyjątkowo skutecznie... .Obecnie używam Wiley X Gravity i Rapala kilkuletni model i szczerze to nie ma między nimi wielkiej różnicy. Jedynie w Rapalach po całym dniu odczuwam mocniejsze pieczenie oczu, a WileyX ta dolegliwość jest nieco mniejsza. Ale na parogodzinne wędkowanie, to wszystko jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 (edytowane) Ja obecnie szukam czegoś budżetowego, z jasnym szkłami do 200 zł. Przeznaczenie - łódka, samochód, hulajnoga , rower w niepogodę (brak slońca). Zamówiłem 4 pozycje i 3 odeślę. Dam znać. Rapala URBAN VISION https://allegro.pl/oferta/okulary-rapala-urban-vision-gear-uvg-287a-12347527604 G-GLASSES EDGE Amber Gamakatsu https://allegro.pl/oferta/g-glasses-edge-amber-gamakatsu-okulary-polaryzac-12467690637 Gamakatsu Racer https://allegro.pl/oferta/gamakatsu-okulary-polaryzacyjne-etui-10110779895 ARCTICA S-69K POLARYZACYJNE ROZJAŚNIAJĄCE https://allegro.pl/oferta/okulary-arctica-s-69k-polaryzacyjne-rozjasniajace-13056281968 Edytowane 17 Stycznia 2023 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Ja obecnie szukam czegoś budżetowego, z jasnym szkłami do 200 zł. Przeznaczenie - łódka, samochód, hulajnoga , rower w niepogodę (brak slońca). Zamówiłem 4 pozycje i 3 odeślę. Dam znać. Rapala URBAN VISION https://allegro.pl/oferta/okulary-rapala-urban-vision-gear-uvg-287a-12347527604 G-GLASSES EDGE Amber Gamakatsu https://allegro.pl/oferta/g-glasses-edge-amber-gamakatsu-okulary-polaryzac-12467690637 Gamakatsu Racer https://allegro.pl/oferta/gamakatsu-okulary-polaryzacyjne-etui-10110779895 ARCTICA S-69K POLARYZACYJNE ROZJAŚNIAJĄCE https://allegro.pl/oferta/okulary-arctica-s-69k-polaryzacyjne-rozjasniajace-13056281968 Przyszły 3 pary z 4 zamówionych i według mnie żadne nie mają polaryzacji. Ciemne Smith zakładam i robię trzy testy : monitor komputerowy, kalkulator i specjalna wydruk. We wszystkich jest OK. Natomiast jasne żadnego z tych testów nie przechodzą,W związku z tym ważne pytanie. JAK SPRAWDZIĆ POLARYZACJE W JASNYCH OKULARACH POLARYZACYJNYCH ???? Z tego co pamiętam nawet jasne Ignitor nie przechodzą tych prostych testów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2023 Najprościej użyć drugich okularów polaryzacyjnych lub filtra poli (fotograficznego). Spoglądając przez parę szkieł obróconych względem osi o 90 stopni zobaczymy ich zdolność do polaryzacji. Dobre filtry wygaszą przechodzące światło prawie w całości, w efekcie przez taki układ nic nie zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Najprościej użyć drugich okularów polaryzacyjnych lub filtra poli (fotograficznego). Spoglądając przez parę szkieł obróconych względem osi o 90 stopni zobaczymy ich zdolność do polaryzacji. Dobre filtry wygaszą przechodzące światło prawie w całości, w efekcie przez taki układ nic nie zobaczymy.Niestety, żadne jasne nie przechodzą powyższego testu również. Przyszły te ciemniejsze Abu z mojego linka i tam jest OK. Podejrzewam że każde jasne będą miały problem z przejściem powyższych testów ale z drugiej strony wątpie aby Arctica czy Gamakatsu oszukiwalo klientów z tą polaryzacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Niestety, żadne jasne nie przechodzą powyższego testu również. Przyszły te ciemniejsze Abu z mojego linka i tam jest OK. Podejrzewam że każde jasne będą miały problem z przejściem powyższych testów ale z drugiej strony wątpie aby Arctica czy Gamakatsu oszukiwalo klientów z tą polaryzacją.Gdzieś wyczytałem że nie ma okularów rozjaśniających z polaryzacją. Po prostu jest to niewykonalne. Przez podbicię np żółtym szkłem wydaje nam się że widzimy lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Może być coś na rzeczy , bo w tamtym sezonie wygrzebałem kilka starych par okularów polaryzacyjnych (większość markowych) i o ile te z ciemnymi szkłami fajnie pokazywały wodę to te z jasnymi to był dosłownie ułamek tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Fizykę miałem już dawno temu, ale coś tam w głowie zostało ze studiów. Potocznie się uważa że filtr polaryzacyjny "szereguje" wiązkę światła, jednak w praktyce dzieje się to przez odcięcie (odfiltrowanie) fal w wiązce światła, poza jedną (najczęściej pionową) płaszczyzną. Czyli każdy prawdziwy filtr polaryzacyjny musi znacząco ograniczać ilość przepuszczanego światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Dwa linki dla nieco bardziej dociekliwych. Dotyczą co prawda filtrów polaryzacyjnych stosowanych w fotografii, ale zasady dla okularów pozostają podobne.https://www.optyczne.pl/33.1-poradnik-Filtry_polaryzacyjne_-_podstawy.htmlhttps://www.optyczne.pl/7.3-Inne_testy-Test_filtrów_polaryzacyjnych_Procedura_testowa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikeyy Opublikowano 25 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2023 Gdzieś wyczytałem że nie ma okularów rozjaśniających z polaryzacją. Po prostu jest to niewykonalne. Przez podbicię np żółtym szkłem wydaje nam się że widzimy lepiej... Dokładnie taką samą odpowiedź uzyskałem u optyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ch4ron Opublikowano 9 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2023 Cześć. Czy obecnie da się kupić okulary z sensowną polaryzacją w budżecie do 250zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krasina Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Up dobre pytanko, czy jest coś między taniochą ~60zł a Wileyami co jest godne uwagi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw17 Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 Trochę w złym miejscu umieściłeś te Wileye. Powinno być taniocha, wiley i dopiero dobre okulary 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krasina Opublikowano 5 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 Zechciałbyś rozwinąć myśl i pociągnąć wątek? co polecasz, a czego nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michci0 Opublikowano 11 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2023 wileye to chyba jedne z najbardziej przereklamowanych oczakow, miałem i w niczym one nie są lepsze od tych z "aliexpress" z polaryzacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JurekJurek Opublikowano 12 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2023 @DumFish, żal czytać co piszesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 wileye to chyba jedne z najbardziej przereklamowanych oczakow, miałem i w niczym one nie są lepsze od tych z "aliexpress" z polaryzacja. Pewnie miałeś do czynienia z WX od chińczyka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 https://allegro.pl/oferta/okulary-polaryzacyjne-vision-brutal-zolte-12296300828 Ktoś posiada, używa? Warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi