Skocz do zawartości

Okulary polaryzacyjne

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Jak sprawdzić czy dane okulary są którejś z kategorii na stronach nie ma tego w opisie?

Jak brałem moje Costa z Vision Express to była taka informacja. Na Twoim miejscu bym kupił i ewentualnie odesłał gdyby nie przypasowały.

Tu masz katalog, jest tam parametr light transmission. W przypadku tego koloru z pleciony czyli Sunrise Silver Mirror to 25%. Mam też Green Mirror i tam jest 10%. Niebieski mają 10% a Cooper 12 % itd. Im więcej tym są ciemniejsze.

https://www.costadelmar.com/en-us/sunglasses/6S9080-97963911207

Edytowane przez godski

Im większy parametr Visible Light Transmission, czyli VLT (to miara ilości światła widzialnego, które przechodzi przez soczewki okularowe) tym szkła wpuszczają więcej światła i są jaśniejsze

Jak brałem moje Costa z Vision Express to była taka informacja. Na Twoim miejscu bym kupił i ewentualnie odesłał gdyby nie przypasowały.

Tu masz katalog, jest tam parametr light transmission. W przypadku tego koloru z pleciony czyli Sunrise Silver Mirror to 25%. Mam też Green Mirror i tam jest 10%. Niebieski mają 10% a Cooper 12 % itd. Im więcej tym są ciemniejsze.

https://www.costadelmar.com/en-us/sunglasses/6S9080-97963911207

Im większy parametr Visible Light Transmission, czyli VLT (to miara ilości światła widzialnego, które przechodzi przez soczewki okularowe) tym szkła wpuszczają więcej światła i są jaśniejsze

@jackob1993 nie ma okularów rozjaśniających, każde w jakimś stopniu ograniczają przepuszczalność światła.

Edytowane przez damien79
  • Like 1

@jackob1993 nie ma okularów rozjaśniających, każde w jakimś stopniu ograniczają przepuszczalność światła.

Czyli pochrzaniłem, im więcej VLT tym jaśniejsze.

Tutaj dokładne wyjaśnienie i przejście z VLT na kategorię.

https://www.wokularach.pl/blog/czym-jest-kategoria-VLT-w-okularach

W skrócie:

Kategoria 0 (80-100% VLT)

Soczewki tej kategorii są idealne na wieczór lub pochmurne dni. Charakteryzują się przepuszczaniem od 80% do 100% światła widzialnego. Zwykle są przezroczyste, jasnożółte, jasnopomarańczowe lub żółte. Wartość VLT sprawia, że są one odpowiednie do stosowania w warunkach słabego oświetlenia, na przykład podczas wieczornej jazdy rowerem.

Kategoria 1 (43-80% VLT)

Kategoria 1 sprawdza się w częściowo pochmurne dni, oferując przepuszczalność światła od 43% do 80%. Soczewki tej kategorii mogą mieć różowy lub pomarańczowy odcień. Są delikatnie przyciemnione, co sprawia, że są odpowiednie dla warunków oświetleniowych, które nie są ani zbyt jasne, ani zbyt ciemne.

Kategoria 2 (18-43% VLT)

Idealna dla zmiennych warunków, zarówno słonecznych, jak i pochmurnych. Oferuje przepuszczalność światła od 18% do 43%. Soczewki tej kategorii często posiadają mocniejsze kolory, takie jak fioletowy, czerwony, bursztynowy i jasnobrązowy. Nadają się do codziennego użytku, gdy intensywność światła jest zmienna.

Kategoria 3 (8-18% VLT)

Doskonała dla jasnych, bardzo słonecznych warunków oraz dla osób po operacji wzroku. Soczewki o wartości VLT od 8% do 18% są uniwersalne, z popularnymi szarymi i brązowymi odcieniami. Idealne na codzienne użytkowanie w intensywnym słońcu, chroniąc oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Kategoria 4 (3-8% VLT)

Soczewki o wartości VLT od 3 do 8% są przeznaczone dla bardzo jasnych warunków, takich jak wędrówki górskie czy alpinizm. Charakteryzują się ciemniejszymi odcieniami, takimi jak ciemnoszary czy ciemnobrązowy. Nie można korzystać z nich podczas jazdy samochodem ze względu na silne zaciemnienie.

Edytowane przez godski
  • Like 2

Kilka lat temu na jerkbaitowym "garażu" zamówiłem u Wiktora:

[osprzęt] Okulary korekcyjne z polaryzacją , wszelkie rodzaje co komu się zamarzy - Sprzedaż sprzętu wędkarskiego - jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing

oprawki  i okulary - bez korekcji, polaryzacyjne. Wybrałem akurat kolorystykę pomarańczową bo jakoś najlepiej mi pasowała na ostre słońce a głownie pod tym kątem kupowałem. Okularów używam do dziś, nie dzieje się nic z oprawkami, nie mam rys na powłokach - odpukać ale po prostu nic. Teraz wzrok mi zaczął siadać więc myślę żeby zamówić u Wiktora kolejne, tym razem już z korekcją.

Na wzroku nie warto oszczędzać, mamy jedną parę oczu i niczym ich nie zastąpimy. Żeby uniknąć dylematów odnośnie podróbek itp, dobrze wszystko sobie dobrać pod swoje potrzeby najlepiej korzystać ze sprawdzonego źródła. 

• Like 2

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

Ktoś z Was nosi korzysta z okularów oakley? Ogólnie przymierzam się do zakupu czegoś „lepszego” tylko dalej się zastanawiam co w tych okularach jest że potrafią kosztować no takie Wiley z na dzień dzisiejszy 800zl …. OAKLEY ok 700, smith to samo costa podobnie.

Rzeczywiście soczewki są dużo lepsze i mają jakieś kosmiczne technologie czy to po prostu marketing i wysoka marża, a soczewki tak samo chronią lub nie jak i te tanie okulary no z alie z polaryzacją?

Ktoś z Was nosi korzysta z okularów oakley? Ogólnie przymierzam się do zakupu czegoś „lepszego” tylko dalej się zastanawiam co w tych okularach jest że potrafią kosztować no takie Wiley z na dzień dzisiejszy 800zl …. OAKLEY ok 700, smith to samo costa podobnie.

Rzeczywiście soczewki są dużo lepsze i mają jakieś kosmiczne technologie czy to po prostu marketing i wysoka marża, a soczewki tak samo chronią lub nie jak i te tanie okulary no z alie z polaryzacją?

Mam akurat Rudy Project, ta sama półka co Oakley. Płacisz za ogólną jakość wykonania, materiały, wzornictwo. Tam np. nierdzewność oznacza naprawdę nierdzewność. WileyX to akurat w większości marketing. Ceny i tak sporo w dół poszły a raczej zarobki wzrosły. 

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Koledzy poszukuję okularów polaryzacyjnych dla syna 10 latka. Czy macie coś sprawdzonego na tak małą głowę ?

Spróbuj odwiedzić salon optyczny w Twojej okolicy i zapytaj o okulary Solano. Kupowałem na wiosnę córce i mieli spory wybór okularów dla dzieciaków.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Panowie polecicie coś do 200zł?

Aby miały brązowe szkła czy tam plastiki i były w miarę wygodne.

Jednocześnie chciałem wam odradzić zakup okularów scierry. Wziąłem w tamtym roku pod koniec sezonu pstrągowego i na 3 wyjściu pękła mi oprawka nad prawym szkłem. Szwagier protetyk pięknie mi to wyfrezował wstawił jakiś drucik i zalał akrylem.

Pierwszy wyjazd w tym roku i pękła oprawka nad lewym szkłem… okulary może z 5 razy nad wodą, po weekendzie idą w śmietnik

• Like 1

Na nie (Scierry) kiedyś była fajna promocja (3 w cenie 2) i miałem je kupić  - sam szukam czegoś budżetowego -wiem nie powinno się na tym oszczędzać . Mam całą masę okularów ze szkłami jasnożółtymi i pomarańczowymi ale w warunkach w jakich chce je używać bardziej denerwują niż pomagają .Więc szukam czegoś z ciemnymi szkłami by dało się w nich łowić w ostrym słońcu przez upalny , bezchmurny dzień latem . 

Byłem w trzech zaprzyjaźnionych zakładach optycznych - w tym jednym , który kiedyś zrobił mnie takie rewelacyjne okulary, tylko gdzieś je zgubiłem. Ale jak powiedział sam materiał wyrzucił bo byłem jedyny , które je kupił (przez 5 lat!)  -zbyt wysoka cena .Ludzie woleli okulary przeciwsłoneczne z supermarketu. 

Panowie polecicie coś do 200zł?

Aby miały brązowe szkła czy tam plastiki i były w miarę wygodne.

Jednocześnie chciałem wam odradzić zakup okularów scierry. Wziąłem w tamtym roku pod koniec sezonu pstrągowego i na 3 wyjściu pękła mi oprawka nad prawym szkłem. Szwagier protetyk pięknie mi to wyfrezował wstawił jakiś drucik i zalał akrylem.

Pierwszy wyjazd w tym roku i pękła oprawka nad lewym szkłem… okulary może z 5 razy nad wodą, po weekendzie idą w śmietnik

Arctica kidyś robiła okulary, które się nadawały do łowienia. Może teraz też da się coś wybrać. Na Roztocze potrzebne raczej jasne szkła  (filtr 2 kat. przepuszczalności światła)

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...