Skocz do zawartości

Okulary polaryzacyjne

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Teraz przyszło na mnie. Czy moglibyście mi doradzić w kwestii okularów wędkarskich. Poprzednie, które kupiłem (wydawało mi się, że są świetne) nie przeżyły Szwecji. Sól zdarła z nich powierzchnię antyodblaskową i po dwóch dniach okulary nie nadawały się zupełnie do użytku. Proszę Was o radę. Muszą być dobre.

Pozdrawiam

Remek

Pamietam ze Wujkowi tez zjadlo...

Nie wiem na ile kluczowy jest ten odblask. Jak go nie ma to sol okularow nie je...

Tak powaznie: pojedz (pojdz) do Decathlona. Tam cos daja w tym zakresie. Moze nie beda sie nazywaly okulary do polowu szczupakow firmy Shimano. Moze beda np do wspinaczki gorskiej czy innej. Wazne by pasowaly i byly trwale. Przynajmniej ja tak to widze.

Guzu

Proponuję najprawdziwsze okulary polaryzacyjne firmy Polaroid. Najlepiej z podwójną nakładką, która się otwiera. Wówczas masz możliwość założenia zwykłych okularów lub z nakładką polaryzacyjną. Ogólnie proponuję rozajrzeć się za takimi, które mają dodatkowo zasłonięte boki (koło oczu). Wówczas nie będzie ci się odbijało światło słoneczne w okularach i nie będą ci przeszkadzały cienie.

Sam mam właśnie Polaroidy.

Okulary z Decathlonu niestety nie są prawdziwie polaryzujące. Mam takie dwie pary. Identyczne @Janek zniszczył w zeszłym roku od soli morskiej, a drugie mają bardzo słabą powłokę polaryzacyjną.

Seb,

Z Decathlonu - one nie sa polaryzujace. One sa przeciwsloneczne. Jak dla mnie to jest OK. Ale wiem ze dla niektorych zastosowan przydadza sie specjalistyczne.

Nie wiem na ile potrzebne jest polaryzowanie jak sie plywa po szkierach. Zalezy czego potrzebuje Remek...

Guzu

Tak jak pisałem, najlepiej rozejrzeć się za Polaroidem.

Ponadto w sklepie Taimen.com masz spory wybór okularów polaryzacyjnych.

Ja kupowałbym tylko takie z bocznymi szkłami albo z zasłoniętymi bokami. Nieporównywalnie lepiej w nich widać, bo wówczas nie ma cieni i słońce nie odbija się w szkłach.

• Like 1

Remas przyznam sie szczerze, że na morzu nie używałem patrzałek f. SOLANO, ale wiem, że sa bardzo godne polecenia. Duży wybór kolorów, oprawek, samych szkielek. Na prawde jest w czym przebierać :mellow:

A skoro jesteś na etapie poszukiwania okularków to chyba dobrze by było co byś rzucił okiem tutaj

Ja posiadam okulary polaryzacyjne sygnowane przez Dragona. Z tego co wiem to są one robione przez Polaroida. Ja jestem zadowolony choć nie mam porównania do innych z tego prostego powodu że nigdy innych polarów nie miałem. Nie wiem ile kosztowały bo dostałem je w prezencie.

Aha. Były używane na szkierach Vastervik i nie zauważyłem żeby coś niedobrego się z nimi działo.

A wie może ktoś coś na temat okularów Solano?? Wpadły mi w oko te: http://okulary.exite.pl/index.php3?action=single&id=1410 8 W WŚ jest reklama na której jest napisane: Polaroid Solano fishing line sunglasses. Tylko nie wiem, czy to nie jest chwyt typu: sprzedają Polaroid'a i Solano, a skojarzenie tych dwóch marek przez klienta jest wyłącznie jego interpretacją... co nieco wpradzie sugerowaną przez reklamodawcę.

Pozdrawiam

• 10 miesięcy temu...

Czuć wiosnę w powietrzu, szczególnie w słoneczne dni. biggrin.png
Kocham słońce na wiosnę, ale czasami przeszkadza w podchodach pstrągów i kleni.
Ciekaw jestem sugestii Formowiczów, co do wyboru okularów polaryzacyjnych.
Czym kierujecie się przy zakupie?
Czy macie swoich faworytów, ulubione marki?
Chciałbym dokupić sobie nowe okulary, najlepiej gdyby miały jasne szkła, lub były tzw.rozjaśniające. mellow.png

Musze Cie zmartwic, na jesieni utopilem swoje Polaroidy (zreszta oprawka juz byla zezarta przez srodki na komary)...od tamtej pory zerkam po sklepach...

To, co widac nie napawa optymizmem, nie mowie juz nawet o takich typu Jaxon ale nawet Polaroid.

Oprawki sa po prostu okropne i przypominaja najtanszy plastik.

Gumo

Kupiłem w zeszłym roku okulary Solano - nie polecam. Po pierwsze mają słabą polaryzację, po drugie plastik, z którego zostały wykonany był słaby - okulary rozwaliłem po kilku wyjazdach (pękły zawiasy, w których wkręcone są śrubki).

Pozdrawiam

Remek