Yeah Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 jak ktoś jest zainteresowany, to jest tu kilka testów okularów dostępnych na naszym rynku http://ngt.pl/22_Okulary.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mako Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 Cena w Polsce Actiona odrzuca, ale....w stanach te okulary wyszły mnie niecałe 250 zł...Więc różnica jest KOLOSALNA w Polsce cena jest kosmiczna to fakt.Co do fotochromów to ich, działanie jest w tych okularach stosunkowo ograniczone i nie działa to jak w tradycyjnych szkłach, efekt jest idealny bez względu na natężenie światła widzisz w takim samym kontraście i natężeniu światła.Polaryzacja to pierwsza liga, porównywałem do Aqua (które notabene są świetnymi Polaroidami) i różnica jest na korzyśc Action Smith znaczna.Świetnie się trzymają głowy.Jeżeli macie kogoś znajomego w stanach polecam, mnie poradził je doskonały muszkarz.Rozpatrywałem jeszcze Del Mare ,ale jednak padło na Ation Smitha.Wydajemy na kołowrotki,wędki czy przynęty kosmiczne pieniądze, ale napisze banał oczy mamy tylko jedne i oszczędzanie przesadne na tym elemencie jest moim zdaniem błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 Mako napisał; Wydajemy na kołowrotki,wędki czy przynęty kosmiczne pieniądze, ale napisze banał oczy mamy tylko jedne i oszczędzanie przesadne na tym elemencie jest moim zdaniem błędem. Tu się w pełni zgadzam. Pitt.Wzrok mam sokoli, a myślałem o fotochromach, ponieważ moje pstrągowe łowiska, to tunele z drzew i krzaków. W takich warunkach moje polary dobrze się nie sprawdzają, to samo dotyczy pochmurnych i ciemnych dni. Są idealne na otwartą przestrzeń i pełne słońce.Więc pomyślałem, że skoro mam kupić drugą parę z bardzo jasnymi szkłami, to może lepiej wspomniane fotochromy. Pośpiechu nie ma. Wybiorę coś na spokojnie. Dobre okulary posłużą kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr. Maciek Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 Ja sobie sprawie chyba Flying Fisherman Viper II - Blue Mirrow, http://www.taimen.com/mt/product_info.php?cPath=64_302&p roducts_id=1698 co o nich sądzicie??? Czy ktoś już je ma na tym forum ???Na Fishing_mart były, już są niestety niedostępne Fenwicki http://www.fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=5& assortment=65&producer=656&kind=3145 teżbardzo ciekawe zwłaszcza ten patent z 3 szkiełkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w.d.wobler Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 (edytowane) ... Edytowane 21 Stycznia 2014 przez w.d.wobler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 Ja miałem takie: http://www.fishing-mart.com.pl/pl/products.php?groups=5& assortment=65&producer=761&kind=3735 Były ok, miałem tylko od nich nieopalony pasek w sumie to nosiłem je też bez czapki na plaży i potem wyglądałem jak żółw ninja z super białą opaską na oczach Miałem je jeden sezon aż wkońcu zgubiłem. Ktoś mi polecał okulary Zeppelin, są w cenie do 100 zł. czyli jak dla mnie narazie rozsądnej. Ktoś może takie posiada ? A może ktoś poleci nakładki polaryzacyjne ? np przyczepiane do daszku czapki ? - niestety noszę już okulary korekcyjne i to by było dobre rozwiązanie. Albo tak jak ktoś wcześniej pisał okularki polaryzacyjne + soczewki jednorazowe, ale dni w roku mamy 365 z czego połowa na rybkach to srednio cena soczewki razy 200 = w ciągu jednego roku.:/ Moglibyście podać modele tych co macie z www.brenda.pl i gdzie je można kupić ? PS http://ngt.pl/22_Okulary.html link już nie działa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 A te vipery to nie te same co tu?Gumop.s. O Costa del mar myslalem i ja ale wszystkiego za 1 przysiadem nie da rady nabyc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 (edytowane) . Edytowane 25 Czerwca 2014 przez J_J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mako Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 Vectory te... http://www.smithoptics.com/Vector_86_23.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Jak dla mnie, to LOST RIVER Smith Optics są faworytem nad wodę. Chyba, że zamierzamy podrywać jeszcze jakieś kobiałki to wybierzmy VECKTORY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Wzrok mam sokoli, a myślałem o fotochromach, ponieważ moje pstrągowe łowiska, to tunele z drzew i krzaków. W takich warunkach moje polary dobrze się nie sprawdzają, to samo dotyczy pochmurnych i ciemnych dni. Są idealne na otwartą przestrzeń i pełne słońce.Więc pomyślałem, że skoro mam kupić drugą parę z bardzo jasnymi szkłami, to może lepiej wspomniane fotochromy.to kup o odpowiednim kolorze:zolty - mocno 'rozjasnia' (tylko filtruje, oczywiscie, tak na prawde nic nie rozjasnia)bursztynowy - tez 'rozjasnia', ale nie tak mocno i oczy nie bola w dobra pogodezielony - na zmienne naslonecznieniepurpurowy - daje fantastyczny kontrast, np. we mgle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Na lotniskach zawsze najwiecej czasu spedzam w stoiskach z okularami. Bo jak nie zaloze na nos, to nic nie wiem.Te Action Smith...ktos to ma w detalu zeby przyjsc i wlozyc? Bo $150 nie chce mi sie w ciemno pchac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Biorac pod uwage wszystkie typy szkiel i ich przeznaczenie wypadaloby miec przynajmniej ze 3 szt okularow... Ale przed zakupem rzeczywiscie dobrze wiedziec do czego sa przeznaczone dane rodzaje szkiel, na przykladzie Costa del mar: How to choose your Costa Del Mar lenses: Heighten your visual acuity with a lens color that matches your outside conditions! Amber for driving, low-light conditions, and inshore fishingGray for water sports, beaches, and offshore fishingBlue Mirror for bright sun, offshore fishing, and most water sportsGreen Mirror for variable sun conditions, inshore and offshore fishingCopper Glass for color enhancement and the brightest field of visionVermillion for best visual acuity -- great for sight fishingSunrise for fishing at dawn and dusk, and sport shooting Wystepuje jeszzce posrednie np. dark grey, dark blue, smoke blue,.... Ja juz nie bardzo wiem w co docelowo mierzyc...? Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Ja łowie głównie z brzegu na rzekach. Jeśli chodzi o uniwersalność to wybrałbym Amber - bursztynki chronią oczy przed ostrym światłem, efekt polaryzacji i tak robi swoje i mniej rażących odblasków dociera do naszych oczu. Nie szukam w okularach ptaszków na szczytach drzew, więc oślepienie przez słońce jest mało prawdopodobne. Kiedyś miałem szaro-niebieskie okulary, ale w nich nawet w słoneczny dzień świat wydaje się jakiś ponury. Zaznaczam, że moje doświadczenia nie wykraczały jakościowo poza polaroida. PS. Też dałem się nabrać na Solano. Szkła mają kompletnie badziewne - kupiłem żółte na pochmurne dni i łowienie o zmroku - niestety efekt polaryzacyjny zamiast wytłumiać odbicia podbarwia je na żółto. Do prowadzenia auta w złych warunkach oświetleniowych OK, ale do łowienia się nadają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Swoje Solany mam ponad dwa lata i jestem z nich bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Posiadam okulary polaryzacyjne firmy Polaroid. Mają podwójne, otwierane szkła. Jedne są dodatkowo przyciemniane, a drugie jasne żółte.Oprawka jest dobrze wykonana ponieważ zasłania bok oczu i nie ma widocznych cieni.Mam je od ponad 10 lat i ogólnie jestem z nich bardzo zadowolony.Szkła niestety już się troszkę porysowały ale to nie przeszkadza podczas łowienia ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Ja w zeszłym roku kupiłem robinsony i solany i okazało się że robinsony 2 razy tańsze są lepsze, bardziej twarzowe, lepiej polaryzują i chronią od słońca i są dużo trwalsze. Te solany mimo że mało używane już zaczęły się rozpadać, nie polecam. Może kiedyś zainwestuje w jakieś naprawdę dobre szkła. Okularów głównie używam jako ochronę przed słońcem i kotwicami. wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeah Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 Amber for driving, low-light conditions, and inshore fishingGray for water sports, beaches, and offshore fishingBlue Mirror for bright sun, offshore fishing, and most water sportsGreen Mirror for variable sun conditions, inshore and offshore fishingCopper Glass for color enhancement and the brightest field of visionVermillion for best visual acuity -- great for sight fishingSunrise for fishing at dawn and dusk, and sport shooting Ja juz nie bardzo wiem w co docelowo mierzyc...? Gumo stosując się do zaleceń producenta, to pewnie musiałbyś kupić ze trzy różne pary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 Macam wlasnie okulary z basspro o nazwie Bass polar vision cat2 (szkla dosc ciemne blue/smoke).Zupelnie nie ma sie do czego przyczepic, zarowno do oprawek jak i do szkiel. Reszta wyjdzie w praniu ale juz widze, ze to jest lepsze niz cokolwiek co ogladalem u nas w sklepie.Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KJ-UB Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2007 Kupuję najtańsze - nie muszę się o nie martwić , jak się szkła porysują lub oprawki połamią kupuje następne .... koniecznie szkła brązowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Miałem w życiu kilka par okularów polaryzacyjnych różnych firm. Odkąd jednak założyłem na twarz model Guides Choice firmy Action Optics (marka firmy Smith) ze szkłami Photo Brown - brązowe, polarycacyjne fotochromy, zrozumiałem co to jest efekt polaryzacji. Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Guides Choice'ów ze szkłami Photo Amber (niestety i model, i szkła wyszły z oferty). Przy okazji wystawiłem na Allegro moje poprzednie Jaxony i pozwólcie, że ad vocem przytoczę część opisu, który oddaje moje doświadczenia z oszczędnościami przy zakupie polarów: Częstym felerem tanich okularów polaryzacyjnych jest niewspółliniowe ułożenie soczewek. Aby odciąć refleksy świetlne szkło polaryzacyjne należy ustawić pod odpowiednim kątem. Problemem jest, jeśli kąt polaryzacji lewego i prawego szkła są różne. Jeśli lewym okiem widzimy dobrze, do prawego docierają odbicia z powierzchni i odwrotnie. Pierwszą zakupioną parę musiałem wymienić właśnie ze względu na niewspółliniowość. Przez dwie godziny wędkowania nie mogłem zrozumieć co dziwnego dzieje się ze światłem. Rozbolała mnie głowa. Dopiero test z wykorzystaniem ciekłokrystalicznego wyświetlacza zegarka pozwolił mi odkryć przyczynę. Różnica w obsadzeniu szkieł w oprawkach wynosiła około 45 stopni. Producent chciał zaoszczędzić przy wycinaniu szkieł. Okulary zostały zakupione na łódzkiej giełdzie wędkarskiej, więc natychmiast po stwierdzeniu defektu reklamowałem je. Para będąca przedmiotem aukcji została wyselekcjonowana spośród kilkunastu innych par tego samego modelu. Tylko w tej jednej producentowi udało się wstrzelić z kątami. Przy okazji zainteresowanych zakupem tanich okularów firmy Jaxon ze szklanymi soczewkami zapraszam na moją aukcję Allegro. Poniżej prezentuję efekt polaryzacji w AO. Do testu wykorzystałem filtr polaryzacyjny, ostrość ustawiłem na drugi plan - napisy. Pozdrawia M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Gdzie można kupić te okularki michal ? AO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Swoje Solany mam ponad dwa lata i jestem z nich bardzo zadowolony.a mnie z takich samych pozłaziło coś z oprawek lakier albo folia jakaś i ostatnio jeszcze siadłem na nie i połamałem ogólnie nic specjalnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Tych nie kupisz, bo już są moje, takich też nie, bo wycofali i model oprawek, i szkła. Jeśli pytasz o markę Action Optics - polecam kontakt z Wojtkiem Żbikowskim www.zbik.pl. Pozdrawia M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2008 Odgrzeję trochę wątek.Czy ktoś oglądał świat przez te http://www.seaspecs.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=CTGY&a mp;Store_Code=S&Category_Code=Sokulary, czy warto się nimi interesować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi