popper Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 ... zdecydowanie na korzyść Solano...Z tym Solano to tak, ............. ekhmmmUżywam oczywiście i są OK.Ale mam dość spory globus i ostatnie oprawki nie wytrzymały próby czasu. Po kilku miesiącach używania, nad wodą i w podróży, strzeliły. Pewnie nie na moją miarę były. Ale dla odmiany kupiłem ....Solano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 A jakis konkretny model z Solano polecacie. Zalezy mi na mozliwie jasnych szklach, bo w Szkocji jest albo pochmurno albo bardzo pochmurno.Kurcze, ale te Sraxony z czerwonymi ramkami wygladaja jajcarsko <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiSz Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 O fajnie że temat na nowo poruszony to moze i mi ktoś pod powie. Też chciałbym kupić okulary polaryzacyjne, przeczytałem, poszperałem i jestem zdecydowany na jakiś model Solano. Z tym że jest małe 'ale'. Mam chyba trochę krzywą głowę z kolei i nie wszystkie okulary leżą ok na twarzy i chciałbym najpierw je przymierzyć żeby nie było muki. Czy zna ktoś w wawie, adresy sklepów gdzie jest spory wybór (nie jak w basie 3 pary na krzyż)??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 używał ktoś okularów Arctica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Ja ostatnio bywam tylko na WMH i to tylko dlatego, ze mam po drodze.Zawsze maja na stojaku z 10 par. Natomiast pamietam, ze jak sie tym interesowalem to nie bylo takich, ktore by mi podchodzily naprawde.Wpienilem sie i kupilem wtedy te najtansze jakie byly costa del mary...teraz wszedlem w posiadanie takich z eBaya z uwagi, ze ktos mial za duzy łeb.Calkiem ekonomy to nie byly ale uzytkowo ciekawsze niz to, co mozna spotkac w sklepach. W tym momencie nie podam nazwy.... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Na eBay w US sprzedaja za $50 cos o wdziecznej nazwie Tsunami. Polaryzacje ma zajebista, niejeden opisany przez was brand by sie zaczerwienil.Ale - ma tez wade. Pot stopniowo wyzera te polaryzacje, tak ze po dwóch sezonach sa do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Ja sie spotkalem, ze pot wyzera plastik oprawek ale polaryzacje wyzera na jakiej zasadzie? Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Moje Solano poległy 2 lata temu na lotnisku w Shannon, a miałem je dobrych kilka lat. Teraz używam takich i też jestem bardzo zadowolony: http://www.taimen.com/mt/product_info.php?cPath=64&produ cts_id=5462 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Miałem Solano takie z gumowanymi oprawkami.Jak były nowe to było oki po niedługim czasie na słońcu guma sie złuszczyła i odpada.Szkła sa troche porysowane ale własciwosci mają ponadprzeciętne.Teraz jak bede kupował okulary to kupie w zwykłych plastikowych oprawkach i pewnie też Solano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Tak sobie czytam ten wątek i czytam. Poprzednich podbnych też było trochę tu i nie tylko tu ale powiem Wam, że moje pierwsze polaryzacyjne, firmy Jaxon, były super. I co ciekawe, były to szklaki. Nie produkują już tego modelu ale w samochodzie, wożę zwykle parę Jaxonów. Niby tylko do jazdy, ale jak trzeba, to godnie zastępują Solano nad wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 ale polaryzacje wyzera na jakiej zasadzie?ten natrysk co tam jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Moje Solano poległy 2 lata temu na lotnisku w Shannon, a miałem je dobrych kilka lat. Teraz używam takich i też jestem bardzo zadowolony: http://www.taimen.com/mt/product_info.php?cPath=64&produ cts_id=5462A można prosić więcej konkretnych informacji o tych okularkach z linku?? Bo mnie nawet zainteresowały. Jakie materiały, jakość wykonania, trwałość, kolor szkieł- na jakie warunki itd Będę wdzięczny za wszelkie informacje. PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baloo Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 mam pytanko do użytkowników: Czy de facto różnią się właściwości polarków w kolorze szarym od i oliwkowo-brązowym? Tylko kolorem? Bo żółte wiadomo że rozjaśniają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 szare są...szare i smutne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Kiedys to jakos bardziej rozjasniali, ktore szkla sa do czego polecane...ale warto przeanalizowac mimo wszystko... http://www.cabelas.com/cabelas/en/templates/links/link.jsp?i d=0043933713109a&type=product&cmCat=SEARCH_all&r eturnPage=search-results1.jsp&Ntk=Products&QueryText =costa+del+mar&sort=all&Go.y=0&N=0&Nty=1& ;hasJS=true&_dyncharset=ISO-8859-1&_DARGS=%2Fcabelas %2Fen%2Fcommon%2Fsearch%2Fsearch-box.jsp.form23&Go.x=0 Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 mam pytanko do użytkowników: Czy de facto różnią się właściwości polarków w kolorze szarym od i oliwkowo-brązowym? Tylko kolorem? Bo żółte wiadomo że rozjaśniają...http://www.alliancesportsgroup.net/lureeyes/flash.html wejdz na lenseshttp://www.7eye.com/technology/re-act.phphttp://www.serengeti-europe.co.uk/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwoluka Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Cytat z Tackletour: Amber lens: While I was trout fishing in the rivers on overcast days, the amber Polar TX lenses performed the best. It eliminated glare off the water and at the same time enhanced depth perception with these crisp lenses. This allowed me to cast the smallest lures near structure with accuracy as I was able to pinpoint the exact spots. Amber is also the color most optometrists would recommend for people who wear glasses, and I found that to be true, but a darker tone of amber would be nice for those extremely bright sunny days. Yellow lens: We didn't test this color, but yellow works similar to the amber lens, but enhances light levels in low light conditions. Gray lens: The best choice for those bright days on the water, the gray lens does a great job at eliminating reflection you might experience on any body of water. While this color didn't provide many of the benefits of the amber lens, it was definitely the more comforting to use on bright days due to the increase in bright light filtration. Opis szkiel Cocoons Eyewear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Moje Solano poległy 2 lata temu na lotnisku w Shannon, a miałem je dobrych kilka lat. Teraz używam takich i też jestem bardzo zadowolony: http://www.taimen.com/mt/product_info.php?cPath=64&produ cts_id=5462A można prosić więcej konkretnych informacji o tych okularkach z linku?? Bo mnie nawet zainteresowały. Jakie materiały, jakość wykonania, trwałość, kolor szkieł- na jakie warunki itd Będę wdzięczny za wszelkie informacje. PozdrawiamKamil Swoje kupiłem w Ire (dałem troszkę więcej niż u Wilka). Okulary świetnie leżą mi na nosie. Szkła (oczywiście plastikowe) są bursztynowe, bardzo dobre na słoneczny jaki pochmurny dzień. Noszę je cały praktycznie czas: na ryby, na ulicę do samochodu. Po prawie roku nie widać żadnych śladów zużycia. Nie wiem jak jest u Wilka, ale do swoich dostałem świetny, sztywny pokrowiec zamykany na zamek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Swoje kupiłem w Ire (dałem troszkę więcej niż u Wilka). Okulary świetnie leżą mi na nosie. Szkła (oczywiście plastikowe) są bursztynowe, bardzo dobre na słoneczny jaki pochmurny dzień. Noszę je cały praktycznie czas: na ryby, na ulicę do samochodu. Po prawie roku nie widać żadnych śladów zużycia. Nie wiem jak jest u Wilka, ale do swoich dostałem świetny, sztywny pokrowiec zamykany na zamek. Dzięki wielkie za pomoc A miałeś może możliwość porównania między 3 dostępnymi kolorami szkieł w tym modelu??- Yellow/Amber/Smoke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Swoje kupiłem w Ire (dałem troszkę więcej niż u Wilka). Okulary świetnie leżą mi na nosie. Szkła (oczywiście plastikowe) są bursztynowe, bardzo dobre na słoneczny jaki pochmurny dzień. Noszę je cały praktycznie czas: na ryby, na ulicę do samochodu. Po prawie roku nie widać żadnych śladów zużycia. Nie wiem jak jest u Wilka, ale do swoich dostałem świetny, sztywny pokrowiec zamykany na zamek. Dzięki wielkie za pomoc A miałeś może możliwość porównania między 3 dostępnymi kolorami szkieł w tym modelu??- Yellow/Amber/Smoke Flying Fisherman Fathom Tortoise mają szkła tylko w kolorze Amber. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Hm...Tak ale....Chodziło mi o to, czy kupując ten konkretny model, miałeś wybór innych kolorków szkieł( a ten model występuje właśnie w tych 3 wymienionych przeze mnie) i czy je porównywałeś, czy wziąłeś te Ambery, bo innych nie było http://www.flyingfisherman.com/2002/ActionAngler1.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Hm...Tak ale....Chodziło mi o to, czy kupując ten konkretny model, miałeś wybór innych kolorków szkieł( a ten model występuje właśnie w tych 3 wymienionych przeze mnie) i czy je porównywałeś, czy wziąłeś te Ambery, bo innych nie było http://www.flyingfisherman.com/2002/ActionAngler1.php Przede wszystkim staram się unikać szkieł w kolorze Smoke (czyli szarych), są za ciemne wcześnie rano i wieczorem oraz w pochmurne dni. Nie lubię też w nich prowadzić auta. Amber jest neutralny, chociaż w Ire chyba lepiej sprawdzały by się rozjaśniające żółte (takie były połamane Solano i zgubione Daiwy...), idealne w Krainie Deszczowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 No to już wiem co chciałem Dzięki ! PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Mam pytanie, już kiedyś o tym pisałem. Efekt polaryzacyjny w żółtych Solano polegał na tym, że zamiast filtrować odbicia zabarwiał je na żółto. Efekt był taki, że generalnie nad wodą g..no w nich widać. W każdym razie dzięki temu tak się sparzyłem, że więcej Solano nie kupię. Mam pytanie: chyba nie wszystkie żółte okulary polaryzacyjne tak mają?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 24 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2010 Mam pytanie, już kiedyś o tym pisałem. Efekt polaryzacyjny w żółtych Solano polegał na tym, że zamiast filtrować odbicia zabarwiał je na żółto. Efekt był taki, że generalnie nad wodą g..no w nich widać. W każdym razie dzięki temu tak się sparzyłem, że więcej Solano nie kupię. Mam pytanie: chyba nie wszystkie żółte okulary polaryzacyjne tak mają?? hmmmmma moje zolte solano ktore w zeszlym roku na dodatek uratowaly moje oko przed powaznym urazem polaryzowaly bardzo dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi