Skocz do zawartości

Okulary polaryzacyjne

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio byłem zdecydowany na Smith optics fotochromy.... Ale czytając forum, jest tyle różnych okularów np. Maui, Costa del mar itp., że zgłupiałem ;-( Czy można odpowiedzieć na pytanie, które z nich są najlepsze i których szukać? Które z tych różności Wy byście doradzali? Szukam najlepszej polaryzacji i wszystkiego co potrzebne przy wędkarstwie w cenie do 900zł.

Nie miałem nigdy Costów ani oakley ani Serendeti ale mam za to Maui Jim model Peahi z kolorem szkieł Hcl Bronze i te mi wystarczają. Konkretne szklane soczewki i do tego leżą na nosie idealnie, fakt super lekkie to one nie są ale można się przyzwyczaić. W sumie to już druga para okularów tej firmy i zapewne nie ostatnia. Z czystym sumieniem je polecam. 

Ostatnio byłem zdecydowany na Smith optics fotochromy.... Ale czytając forum, jest tyle różnych okularów np. Maui, Costa del mar itp., że zgłupiałem ;-( Czy można odpowiedzieć na pytanie, które z nich są najlepsze i których szukać? Które z tych różności Wy byście doradzali? Szukam najlepszej polaryzacji i wszystkiego co potrzebne przy wędkarstwie w cenie do 900zł.

Szklane szkielka. Maui Jim nie mam, ale zdaje sie, ze maja bardzo dobra opinie. Costa Del Mar mam i uwazam, ze sa z tych co posiadam najlepsze. Szklane szkielka w brazie sa super. Fakt, okulary sa ciezsze i po kilku godzinach wedkowania daja o sobie znac. Nochal troszke pobolewa, ale nie wiem tez czy nie jest to wina nie najlepiej dobranych oprawek a nie akurat samej wagi soczewek. Smith Optics  posiadam z soczewkami ChromaPop. Nic rewelacyjnego, Oakley podobnie,  Rudy Project tez. Wszystkie te marki sa bardzo podobnej jakosci.  Costa natomiast wydaja mi sie miec poloryzacje o wiele lepsza od tych wymienionych. Poza tym szkielka tez wyostrzaja ogolnie to co widze.

Pamietaj rowniez, ze photochromy nie sa wskazane podczas kierowania samochodem. Jesli masz takie zalozenie, ze bedziesz je uzywal rowniez podczas jazdy autem, to odradzam. 

• Like 1

Uważam, że na pewnym poziomie technologii stosowanej w  okularach firm Smith Optics, Costa i innych,  w kwestii polaryzacji już się więcej raczej  nie " wyciśnie". Szkła już są tak technologicznie zaawansowane, że  większej różnicy między szkłami tych firm trudno zauważyć. Dlatego teraz technologia poszła w kierunku odwzorowania barw. Tym właśnie są szkła Chromapop i ChropaPop plus u Smith Optics. I pozwolę sobie nie zgodzić z moim przedmówca na ich temat ( co zdarza mi się po raz kolejny ). Pewnie patrząc przez nie tylko na samą wodę " rewelacyjne " nie będą, lecz jak spojrzy się na barwną  rybę, czy otoczenie ( rośliny, skały ),  to świat już  widać w innych kolorach.  Oczywiście " szkła " ChromaPop to nie szkło i ma swoje pewne zalety, jak i wady. Aby nie było, że jestem " zapatrzony" w Chromapop. O wiele rzadziej używam ich niż normalne szkła, ale w pewnych warunkach otoczenia są dla mnie " rewelacyjne". Dlatego, aby być w pełni zadowolonym z przyjemności korzystania z okularów polaryzacyjnych należy mieć ich kilka par, w zależności od warunków oświetlenia i otaczającej wodę przyrody. 

Szklane szkielka. Maui Jim nie mam, ale zdaje sie, ze maja bardzo dobra opinie. Costa Del Mar mam i uwazam, ze sa z tych co posiadam najlepsze. Szklane szkielka w brazie sa super. Fakt, okulary sa ciezsze i po kilku godzinach wedkowania daja o sobie znac. Nochal troszke pobolewa, ale nie wiem tez czy nie jest to wina nie najlepiej dobranych oprawek a nie akurat samej wagi soczewek. Smith Optics  posiadam z soczewkami ChromaPop. Nic rewelacyjnego, Oakley podobnie,  Rudy Project tez. Wszystkie te marki sa bardzo podobnej jakosci.  Costa natomiast wydaja mi sie miec poloryzacje o wiele lepsza od tych wymienionych. Poza tym szkielka tez wyostrzaja ogolnie to co widze.

Pamietaj rowniez, ze photochromy nie sa wskazane podczas kierowania samochodem. Jesli masz takie zalozenie, ze bedziesz je uzywal rowniez podczas jazdy autem, to odradzam.

Kwinto a jeśli costa w brązie to jaki model polecasz.pozdrawiam

Uważam, że na pewnym poziomie technologii stosowanej w  okularach firm Smith Optics, Costa i innych,  w kwestii polaryzacji już się więcej raczej  nie " wyciśnie". Szkła już są tak technologicznie zaawansowane, że  większej różnicy między szkłami tych firm trudno zauważyć. Dlatego teraz technologia poszła w kierunku odwzorowania barw. Tym właśnie są szkła Chromapop i ChropaPop plus u Smith Optics. I pozwolę sobie nie zgodzić z moim przedmówca na ich temat ( co zdarza mi się po raz kolejny ). Pewnie patrząc przez nie tylko na samą wodę " rewelacyjne " nie będą, lecz jak spojrzy się na barwną  rybę, czy otoczenie ( rośliny, skały ),  to świat już  widać w innych kolorach.  Oczywiście " szkła " ChromaPop to nie szkło i ma swoje pewne zalety, jak i wady. Aby nie było, że jestem " zapatrzony" w Chromapop. O wiele rzadziej używam ich niż normalne szkła, ale w pewnych warunkach otoczenia są dla mnie " rewelacyjne". Dlatego, aby być w pełni zadowolonym z przyjemności korzystania z okularów polaryzacyjnych należy mieć ich kilka par, w zależności od warunków oświetlenia i otaczającej wodę przyrody. 

Alek, to ze Ci sie ponownie zdarza ze mna nie zgodzic nie ma najmniejszego problemu, przynajmniej dla mnie. Nie pamietam kiedy wczesniej mielismy okazje sie nie zgodzic. Mozesz oczywiscie odswiezyc mi pamiec jak Ci sie chce. Jesli Cie wtedy urazilem to oczywiscie przepraszam. Mam oczywiscie nadzieje, ze nic takiego nie nastapilo.

Dla mnie ChromaPop (nie wiem co to jest ChromaPop Plus) nie odbiega jakoscia od plastykowych szkielek Oakley czy Rudy Project. Chroma Pop mam  w kolorze czarnym, no i moim zdaniem tylka nie urywaja. Wielkiej roznicy w odbiorze kolorow nie zauwazylem. Jest to oczywiscie opinia oparta na tym co widza moje oczy. Z tego co wyczytalem ChromaPop ponoc wyrozniaja sie odstaja od innych w brazie. Mam w planie takowe w przyszlosci zakupic. Musze jednak zaczekac az beda dostepne w oprawkach Guides Choice w programie Pro bo takie wlasnie chce. Nie bede eksperymentowal placac pelna cene. Jak juz je bede mial to uczciwie odniose sie co do ich "rewelacji". 

Kwinto a jeśli costa w brązie to jaki model polecasz.pozdrawiam

Robert, ja mam Costa Del Mar w modelu "Cut". Na moj "globus" sa lekko za male. Zamowilem je w ciemno bez wczesniejszego przymierzania. Moj blad. Oprawki sa swietne, bardzo fajnie wykonane, bardzo ladne i jesli by na Ciebie pasowaly to polecam. Dla mnie sa za ciasne i wydaje mi sie rowniez, ze mimo iz sa za male to jednak troszeczke za bardzo uwieraja w nos. Innych oprawek nie posiadam wiec nie moge nic wiecej polecic lub do czegokolwiek innego sie odniesc. 

W życiu kolego Kwinto mnie nie obraziłeś. Mieliśmy odmienne zdanie chyba  w sprawie jakości wyrobów Simmsa ( chyba, że pomyliłem kolegę z inna osobą ) i dyskusja odbyła się na wysokim, kulturalnym poziomie.  Wracając do okularów. Rzeczywiście odbiór kolorów w pewnym stopniu jest kwestia indywidualna i kolor czarny ( chyba kolega miał na myśli szare ) nie jest szczytem możliwości szkieł Chromapop.

Robert, ja mam Costa Del Mar w modelu "Cut". Na moj "globus" sa lekko za male. Zamowilem je w ciemno bez wczesniejszego przymierzania. Moj blad. Oprawki sa swietne, bardzo fajnie wykonane, bardzo ladne i jesli by na Ciebie pasowaly to polecam. Dla mnie sa za ciasne i wydaje mi sie rowniez, ze mimo iz sa za male to jednak troszeczke za bardzo uwieraja w nos. Innych oprawek nie posiadam wiec nie moge nic wiecej polecic lub do czegokolwiek innego sie odniesc.

Ja mam ten sam problem z wielkością głowy ( okulary,czapki)dzięki za odpowiedz

W życiu kolego Kwinto mnie nie obraziłeś. Mieliśmy odmienne zdanie chyba  w sprawie jakości wyrobów Simmsa ( chyba, że pomyliłem kolegę z inna osobą ) i dyskusja odbyła się na wysokim, kulturalnym poziomie.  Wracając do okularów. Rzeczywiście odbiór kolorów w pewnym stopniu jest kwestia indywidualna i kolor czarny ( chyba kolega miał na myśli szare ) nie jest szczytem możliwości szkieł Chromapop.

A tak, byla taka dyskusja. Oczywiscie jak wspomniales odbyla sie na wysokim poziomie.  :)

Zgadza sie, szkielka oczywiscie sa szare, a nie jak napisalem czarne. 

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Mam szare od niedawna, całkiem fajne walory użytkowe, na ostatniej lampie na wodzie spisywały się dzielnie, promienie nieźle gasiły. Co do bursztynów, nie miałem, ciężko porównać, może ktoś się wypowie, kto użytkuje. Szare wydają mi się bardziej uniwersalne.

• 3 tygodnie później...

Cholerka, tyle zostało zapisane o Costa Del Mar, że dzisiaj się skusiłem, akurat w dobrej cenie się trafiły. Sprawdzę jak się sprawdzają we wtorek w boju. Na sucho wykonanie, jakość soczewek super. Cięższe od WX, to na pewno mogę stwierdzić ale dopasowanie do łba o wiele lepsze.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

@malinabar, modelu nie pamiętam, sprawdzę. Soczewki szklane, wagi nie jestem w stanie obecnie sprawdzić. Kupiłem w Kanadzie w małym sklepiku wędkarskim, więc nie ma globalnej promocji... szczegóły napiszę jak sprawdzę na wodzie. I mam nadzieję na rybie:-)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Szklane sa ciezsze, da sie odczuc roznice w wadze po kilku godzinach wedkowania. Duzo tez zalezy od oprawek. Jak sa wygodne to nie ma tragedi. Niebieskie i zielone szkielka sa odjazdowe na sloneczne dni. Obraz w nich jak w HD. Zielone wyostrzaja kontrast. 

Mozna znalesc Costa na przecenie ze szkielkami szklanymi w poprzedniej technologi oznaczonej 400G. Te nowsze maja oznaczenie 580G. Ponoc jest roznica....nie wiem. Moje sa 580G. Najlepsze szkielka jakie do tej pory zakupilem, oprawki natomiast dobralem zle. Uwieraja mnie w nos, ale to moja wina. Nie sprawdzilem, kupilem w ciemno. 

Edytowane przez Kwinto