Skocz do zawartości

Okulary polaryzacyjne

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Świetne są te bezramkowe MJ  :) jak dobrze dopasujesz model do swojej twarzy to praktycznie zapominasz, że masz coś na nosie  :)

Tylko musisz się przygotować na dwie rzeczy: wydatek ok 2000 PLN (tyle ok. będzie Cię kosztować ten model z korekcją) oraz na to, żeby na nie bardziej uważać bo te bezramkowe łatwiej uszkodzić. 

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Czy któryś z kolegów używa okularów Smith Optics ze "szkłami" ChromaPop plus? j

Jakie są Wasze wrażenia?

Ja nabyłem Capitain's Choise z brązowymi szkłami i muszę stwierdzić, że widać różnice  tej nowej generacji ChromaPop. Oczywiście, że to żadna  rewelacja, ale optyka wg.mnie na plus. 

• 2 tygodnie później...

jakie są wymogi odnośnie oprawek, aby można było w nich zamontować soczewki korekcyjne ?

Generalnie muszą być do tego zaprojektowane :)

Ciężko mi to opisać :) elementów składowych jest cała masa.

W każdym razie wszelkie rowki na wciśnięcie soczewek sprawdzą się tylko przy soczewkach zerowych.

Taka soczewka charakteryzuje się tym że w każdym miejscu jej grubość jest taka sama. Każda korekcja powoduje zmianę grubości i tak plusy są grubsze do środka,minusy na zewnątrz. Szkła cylindryczne są najgrubsze w osi cylindra a oś ma 180 stopni więc mogą być grubsze w dowolnym miejscu. Ciężko zatem wcisnąć to w jakikolwiek za przeproszeniem rowek  :lol:  żeby się trzymało, zawsze gdzieś będzie ciaśniej a gdzie indziej luźniej. Trzymać się to tym bardziej w oprawach outdoorowych nijak nie będzie. Przyznam bez bicia że oprawy do polaryzacji to obecnie dla mnie największy problem. Jest tego na rynku sporo ale żeby spotkała się jakość i rozsądna cena to już gorzej. Jeżeli już coś takiego spotkam to dostępność jest słaba i szybko się kończą. Ale się nie poddaję :) 

nic już nie rozumiem :), dla mnie to problem, bo u mnie najpierw oprawki muszą pasować (jest nie takie łatwe), nawet byłem gotów kupić jakieś przeciwsłoneczne o krzywej "6" i wywalić soczewki :)

ps. właśnie wytargałęm soczewki z dwóch par okularów korekcyjnych, mają rowek, dość szeroki

nic już nie rozumiem :), dla mnie to problem, bo u mnie najpierw oprawki muszą pasować (jest nie takie łatwe), nawet byłem gotów kupić jakieś przeciwsłoneczne o krzywej "6" i wywalić soczewki :)

ps. właśnie wytargałęm soczewki z dwóch par okularów korekcyjnych, mają rowek, dość szeroki

jak mają rowek po całości i są zamknięte to najpewniej będą ok.

Co do etapów przy wyborze okularów to zazwyczaj zaczynamy od wybrania oprawki potem dobieram szkła optymalne pod kątem tego do czego mają służyć. Raczej standardowa sprawa.

Ps. wydaje mi się że dyskusję trzeba by przenieść tu http://jerkbait.pl/topic/57784-okulary-polaryzacyjne/page-21