Skocz do zawartości

Okulary polaryzacyjne

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma szans by kupić porządną polaryzację za takie kwoty, wyjątkiem kiedyś była firma Polaroid za 350 pln można było kupić okulary z przyzwoitymi soczewkami polaryzacyjnymi, soczewkami nie folią polaryzacyjną.

A jak teraz z jakością okularów Polaroid ?

Znacznie gorzej i w większości folia polaryzacyjna, trafiają się czasem modele dość dobrze wykonane tylko ta nieszczęsna folia…

Pracuję w optyce blisko 20 lat i szukam alternatywy dla raybanow w których chodzą niemal wszyscy. Mam stare Raybany z polaryzacją i szklanymi hartowanymi szkłami służyły mi wiele lat na wodzie i już się poprostu zniszczyły (zwłaszcza od muggi) ale mam wrażenie iż dawały największą głębię ostrości patrząc na wodę mam też raybany z plastikowymi soczewkami (które często pękają) o niebo wygodniejsze ale głębia wydaje się mniejsza- muszę to sprawdzić na wodzie. Kolega polecił mi jakieś czeskie polaryzacyjne całkiem fajne niebieskie lustrzanki ale polaryzacja wstawiona pod złym kątem i wycięło mi niebieskie auto na skrzyżowaniu- o włos od dzwona myślałem że się zagapiłem ale zaczęliśmy sprawdzać i faktycznie niektórych elementów nie widać.

Cały czas szukam czegoś w rozsądnej cenie i jakości jak znajdę napewno dam info, generalnie polecał bym kupić w optyku niż w wędkarskim .

Edytowane przez Radbraw

Ja polecam revo. Używam ponad rok revo maveric, kupione w vision expres. Nie jest to może nie wiadomo co ale naprawdę dają radę. Lekkie z dobrą polaryzacją. Kilka razy mi upadły i nie ma na nich śladu. W zestawie porządne etui.

Wcześniej używałem różnych tanich okularów min z alli... Nie ma porównania. 

Edytowane przez Marcipas

• 1 miesiąc temu...

Ma ktoś doświadczenie z soczewkami szklanymi costy? Różnica w cenie między wileyami robi się na tyle mała, że chyba warto rozważyć tę opcję, tylko za bardzo nie ma gdzie przymierzyć w PL, chyba że się mylę?

ja mam szklane Costy, ale nie mam za bardzo porównania z wileyami :) jestem z nich bardzo zadowolony

Używał ktoś okularów polaryzacyjnych z fotochromem?

Szukam okularów na zmienna pogodę ( słońce / chmury i tak przez przez cały czas ), żeby nie nosić 2 par - szarych i zółtych.

Ewentualnie może ktoś polecić takie okulary " uniwersalne " ?

Nie ma czegoś takiego jak uniwersalne. Jeżeli będziesz miał patelnie to i tak musisz użyć soczewek o małej przepuszczalności światła, jeśli chmury to o większej. Nie ma fotochromu na rynku, którym ogarniesz cały zakres i zawsze będzie Ci w którąś stronę brakować. 

Czy ma ktoś okulary z soczewkami "cooper". Nigdy nie miałem tego koloru soczewki, więc nie wiem, jaki obraz przez nie widać. Czy lepsze będą bursztynowe? Chodzi o łowienie w zmiennych warunkach pogodowych tylko z brzegu. Czytałem różne artykuły, lecz dalej nie mogę się zdecydować na któryś z tych kolorów.

Soczewki cooper np. w Costa Del Mar najleszpe na słoneczne dni i bezchmurne niebo, na zmienne warunki pogodowe lepszym wyborem będzie np Serengeti ze szkłami Polarized PhD 555nm (kat. 2-3) Mam oba modele i kiedy wiem, że będę łowił wyłącznie w dzień na słońcu biorę Coste, kiedy warunki są zmienne i zaczynam łowić z rana kończę wieczorem biorę Serengeti. Typowo na poranki, las i bardziej zaciemnione miejsca polecam Smith optics low light ingitor.

Soczewki cooper np. w Costa Del Mar najleszpe na słoneczne dni i bezchmurne niebo, na zmienne warunki pogodowe lepszym wyborem będzie np Serengeti ze szkłami Polarized PhD 555nm (kat. 2-3) Mam oba modele i kiedy wiem, że będę łowił wyłącznie w dzień na słońcu biorę Coste, kiedy warunki są zmienne i zaczynam łowić z rana kończę wieczorem biorę Serengeti. Typowo na poranki, las i bardziej zaciemnione miejsca polecam Smith optics low light ingitor.

Nie wiesz czy mają nakładki na polaryzacyjne na okulary korekcyjne? Bo ja na ich stronie nie znalazłem. Ew. czy mógłbyś/mógłby ktoś, polecić jakieś dobre nakładki?

Hej. Czy możecie polecić okulary lustrzanki, które mają dobrą polaryzację i dobrze odbijają promienie słoneczne? Ostatnio przerobiłem kilka par i jestem niemile zaskoczony tym, że są one zazwyczaj półprzeźroczyste i słońce oślepia w nich niewiele mniej niż bez. Im tańsze tym lepiej. Miałem takie kiedys marki Solano, ale zgubiłem, a teraz już ich nie produkują.

• 4 tygodnie później...

Hej. Czy możecie polecić okulary lustrzanki, które mają dobrą polaryzację i dobrze odbijają promienie słoneczne? Ostatnio przerobiłem kilka par i jestem niemile zaskoczony tym, że są one zazwyczaj półprzeźroczyste i słońce oślepia w nich niewiele mniej niż bez. Im tańsze tym lepiej. Miałem takie kiedys marki Solano, ale zgubiłem, a teraz już ich nie produkują.

Z czystym sumieniem mogę polecić UVEX 233 POLA. Niwelują odblaski przez cały dzień, tj. aż do zachodu. Na Allegro obecnie jakoś 130 zeta, śmieszna cena za taką jakość.

• Like 1

Jestem innego zdania Andrzeju. Polaryzacja rewelacyjnie niweluje odbłyski od mokrej nawierzchni drogi jak i zasypanej śniegiem w słoneczny dzień. Kiedy mam słońce z tyłu niwelowane są oślepiające odbicia od tylnej szyby, lusterka poprzedzającego mnie pojazdu. Oczy po prostu odpoczywają i  odnoszę wrażenie, że polaryzacja wyostrza mi obraz

Edytowane przez BOB
  • Like 6

• 2 tygodnie później...