Skocz do zawartości

Okulary polaryzacyjne

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Swoje Solany mam ponad dwa lata i jestem z nich bardzo zadowolony.

a mnie z takich samych pozłaziło coś z oprawek lakier albo folia jakaś i ostatnio jeszcze siadłem na nie i połamałem ogólnie nic specjalnego

Mam/miałem identyczne okulary Solano. Też z nich pozłaziło takie coś z oprawek. Wyglądało toto jak jakaś łuszczyca okularowa :lol:

Poza tym łuszczeniem popękały kilkakrotnie oprawki i zaczęły wypadać szkiełka.

Wydawało się, że będą dobre a okazało się, że to lipa.

Kolejne testuję też z Solano, ale ze szkiełkami bez dolnych oprawek i tym razem przechowuję je cały czas w pokrowcu.

Witam,

Chciałem zapytać czy ktoś ma jakieś doświadczenia z okularami polaryzacyjnymi korekcyjnymi?

Mam wadę wzroku i dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłyby fotochromy z polaryzacją. Dotychczas kiedy kupowałem okulary, sprzedawcy polecali mi szkła z antyrefleksem ale mam wrażenie, że chyba jest to slogan marketingowy. Nie przypominało to w niczym efektu jaki dają dobre okulary dla wędkarzy - a szkoda.

Gdyby były takie szkła, to mogloby się okazać. że szklane zerówki przyciemnione i z filtrem polaryzacyjnym są tańszym i solidniejszym rozwiązaniem niż okulary dla wędkarzy.

Pozdrawiam.

Harry

Fajna strona

http://www.rx-safety.com/

A tu masz coś fajnego ;]

http://www.jzo.com.pl/pages/content/566.html

Na pierwszej stornie można u nich wszytko zamówić. Dowolną oprawkę nawet z Driverwera. Super Sprawa

Ja polecam te oprawki

http://www.rx-safety.com/store/index.php?cPath=90_112&os Csid=j0llbvoi2s5i9sulm9amfmf4s7

Witam,

Chciałem zapytać czy ktoś ma jakieś doświadczenia z okularami polaryzacyjnymi korekcyjnymi?

Mam wadę wzroku i dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłyby fotochromy z polaryzacją. Dotychczas kiedy kupowałem okulary, sprzedawcy polecali mi szkła z antyrefleksem ale mam wrażenie, że chyba jest to slogan marketingowy. Nie przypominało to w niczym efektu jaki dają dobre okulary dla wędkarzy - a szkoda.

Gdyby były takie szkła, to mogloby się okazać. że szklane zerówki przyciemnione i z filtrem polaryzacyjnym są tańszym i solidniejszym rozwiązaniem niż okulary dla wędkarzy.

Pozdrawiam.

Harry

Antrefleks działa z drugiej strony. tzn jak ktoś na Ciebie w tych szkłach patrzy to nic mu się w nich nie odbija. Ważne bardzo jak np. występujesz w telewizji. W zależności jaka wada wzroku - jeśli jesteś dalekowidzem, czyli szkieł używasz tylko do czytania czy kompa to po prostu na ryby wystarczą ci zwykłe okulary wędkarskie bez korekcji. Jeśli jesteś krótkowidzem to potrzebne są szkła z korekcją - nie rozumiem tedy dlaczego mówisz o zerówkach ? Kiedyś dowiadywałem się o szkła polaryzacyjne z korekcją i fotochromem(czyli ściemniające się na słońcu). Cena była koszmarna idąca w tysiące za same soczewki. Im bardziej skomplikowana wada wzroku tym droższe. Ponadto, o ile się nie mylę, wszystkie fotochromy są plastikowe(warstwa ściemniająca się jest pomiedzy dwoma sklejonymiszkłami)

U.

Jestem któtkowidzem więc noszę na codzień :(

O zerówkach mówiłem pod kątem tych którzy nie mają wady, gdyby się okazało że to tańsze i lepsze rozwiązanie. Ale skoro cena szła w tysiące to jednak nie jest tańsze.

@jamesty - dzięki za namiar, te soczewki drivewear sa ciekawe. Zastanawia mnie tylko ten zapis

soczewki Drivewear® mogą utrudniać widzenie powierzchni oblodzonych i mokrych

woda w rzece jakby nie patrzeć jest mokra :D

Panowie,

A jak radzić powinien sobie krótkowidz jak ja - czy można nabyć okulary polaryzacyjne z korekcją wzroku? (Nakładka na czapkę mi się nie sprawdziła - słaby efekt polaryzacji a do teko wiatr nią macha)

Właściwie niema dobrego rozwiązania, może poza soczewkami kontaktowymi i normalnymi polaroidami. W moim wypadku soczewki nie wchodzą w rachubę ze względu na zbyt skomplikowaną wadę połączoną z krótkowzrocznością. Tak więc co zostaje? Wspomniana klapka na daszek czapki. Większe polaroidy nakładane na zwykłe okulary. Używam Cocoons'y i niezbyt jestem zadowolony: http://www.flyhouse.pl/pl/kupuj/okulary-live-eyewear-cocoons Można jeszcze stosować nakładki na okulary korekcyjne np. takie http://www.flyhouse.pl/pl/kupuj/okulary-live-eyewear-flipups ale w przeważnie rysują one szkła korekcyjne, ponadto nie zapewniają osłony bocznej. Można wreszcie zamówić szkła korekcyjne z polaryzacją. O tym właśnie pisałem w odpowiedzi na post @Harrego Kinga. Aczkolwiek dowiadywałem się o to ze trzy lata temu i coś mogło się zmienić, to gdy chciałem korekcje + polaryzacje + fotochrom to cena wynosiła parę tysięcy PLN za same soczewki!Zapewne wwpływ miała moja skomplikowana wada wzroku. Zapewne jeśli chcielibyśmy samą korekcje(np prosta krótkowzroczność + polaryzacje) mogło by być taniej? Trzeba popytać w paru zakładach optycznych.

U.

Jacku, polecam najzwyklejsze soczewki kontaktowe i na to normalne polaroidy.

Jak nie zamierzasz na co dzień rezygnować z okularków korekcyjnych, to kupujesz paczkę jednodniowych soczewek i na wypad na ryby zakładasz i po kłopocie...

Chyba, że oprócz krótkowzroczności dochodzą inne zaburzenia jak np. astygmatyzm, wtedy przed zakupem soczewek lepiej skontaktować się z okulistą.

Edit.

Widzę, że @Ugly mnie uprzedził, ale to chyba znak, że koncepcja słuszna :D

Pozdrawiam

Kamil

Witam,

Ja co roku kupuję Solano i szczerze nikomu nie polecam ( model z znaczkiem rybki). Kupiłem 2 pary i z każdą dzieje się to samo: słabe plastiki i w miejscach gdzie są wkręcone śrubki pękają, plastik z oprawki mega szybko się wyciera, a przypadkowe popsikanie jakimkolwiek środkiem na komary kończy się łuszczeniem powłoki. W tym roku zafunduję sobie okulary, które spodobały mi się dzięki wypowiedziom tego wątku i wybór padł na : smithy !!!

Pozdrawiam Wszystkich

Panowie,

A jak radzić powinien sobie krótkowidz jak ja - czy można nabyć okulary polaryzacyjne z korekcją wzroku? (Nakładka na czapkę mi się nie sprawdziła - słaby efekt polaryzacji a do teko wiatr nią macha)

... Zapewne jeśli chcielibyśmy samą korekcje(np prosta krótkowzroczność + polaryzacje) mogło by być taniej? Trzeba popytać w paru zakładach optycznych.

U.

Mniej więcej rok temu się dopytywałem. Wada wzroku - krótkowzroczność. Koszt soczewek korekcyjnyjno-polaryzacyjnych ok. 1400PLN. Używam nakładek na okulary dostępnych na taimen.com, niestety po zmianie oprawek już nie pasują.

Pozostają jednodniowe soczewki kontaktowe i zakup odpowiednich polaroidów - to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie.

rozwiązanie dla osób noszących okulary

http://www.cocoonseyewear.com/sunwear/

kolega stosuje i chwali sobie...

• Like 1

Mniej więcej rok temu się dopytywałem. Wada wzroku - krótkowzroczność. Koszt soczewek korekcyjnyjno-polaryzacyjnych ok. 1400PLN.

W Polsce tak mogą tak kosztować bo co to jest polaryzacja :mellow: to jest jedna w wielu powłok na soczewce. Materiały są tylko 3 ( szkło , Polycarbonate (mniejsza wada) , oraz high plastic( wieksza wada droższe)) .

Powłoki są wszystkie takie same. W Usa (brak możliwosci przymiarki) można dostać okulary z super oprawką +korekcja + polaryzacja + jakieś powłoki dodatkowe za 400zł -600zł wersja z fotochromem(+ polaryzacją + powłoka AR+ inne duper shmity ) jakieś 700zł-800zł . Tylko jeden minus nie da się przymierzyć :angry:

W Polsce jest zmowa cenowa i wszystkie materiały są takie same tylko cena inna

Panowie,

U.

Mniej więcej rok temu się dopytywałem. Wada wzroku - krótkowzroczność. Koszt soczewek korekcyjnyjno-polaryzacyjnych ok. 1400PLN. Używam nakładek na okulary dostępnych na taimen.com, niestety po zmianie oprawek już nie pasują.

Pozostają jednodniowe soczewki kontaktowe i zakup odpowiednich polaroidów - to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie.

W Polsce tak mogą tak kosztować bo co to jest polaryzacja :mellow: to jest jedna w wielu powłok na soczewce. Materiały są tylko 3 ( szkło , Polycarbonate (mniejsza wada) , oraz high plastic( wieksza wada droższe)) .

Powłoki są wszystkie takie same. W Usa (brak możliwosci przymiarki) można dostać okulary z super oprawką +korekcja + polaryzacja + jakieś powłoki dodatkowe za 400zł -600zł wersja z fotochromem(+ polaryzacją + powłoka AR+ inne duper shmity ) jakieś 700zł-800zł . Tylko jeden minus nie da się przymierzyć :angry:

W Polsce jest zmowa cenowa i wszystkie materiały są takie same tylko cena inna