Slavobeer Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Swoje Solany mam ponad dwa lata i jestem z nich bardzo zadowolony.a mnie z takich samych pozłaziło coś z oprawek lakier albo folia jakaś i ostatnio jeszcze siadłem na nie i połamałem ogólnie nic specjalnego Mam/miałem identyczne okulary Solano. Też z nich pozłaziło takie coś z oprawek. Wyglądało toto jak jakaś łuszczyca okularowa Poza tym łuszczeniem popękały kilkakrotnie oprawki i zaczęły wypadać szkiełka. Wydawało się, że będą dobre a okazało się, że to lipa.Kolejne testuję też z Solano, ale ze szkiełkami bez dolnych oprawek i tym razem przechowuję je cały czas w pokrowcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert0304 Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 A co sadzicie o okularach Daiwy? Ciekawy wyglad i cena dość przystepna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Witam, Chciałem zapytać czy ktoś ma jakieś doświadczenia z okularami polaryzacyjnymi korekcyjnymi? Mam wadę wzroku i dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłyby fotochromy z polaryzacją. Dotychczas kiedy kupowałem okulary, sprzedawcy polecali mi szkła z antyrefleksem ale mam wrażenie, że chyba jest to slogan marketingowy. Nie przypominało to w niczym efektu jaki dają dobre okulary dla wędkarzy - a szkoda. Gdyby były takie szkła, to mogloby się okazać. że szklane zerówki przyciemnione i z filtrem polaryzacyjnym są tańszym i solidniejszym rozwiązaniem niż okulary dla wędkarzy. Pozdrawiam. Harry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Nosisz tylko do czytania czy na codzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesty Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Fajna strona http://www.rx-safety.com/ A tu masz coś fajnego ;] http://www.jzo.com.pl/pages/content/566.html Na pierwszej stornie można u nich wszytko zamówić. Dowolną oprawkę nawet z Driverwera. Super Sprawa Ja polecam te oprawki http://www.rx-safety.com/store/index.php?cPath=90_112&os Csid=j0llbvoi2s5i9sulm9amfmf4s7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Witam, Chciałem zapytać czy ktoś ma jakieś doświadczenia z okularami polaryzacyjnymi korekcyjnymi? Mam wadę wzroku i dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłyby fotochromy z polaryzacją. Dotychczas kiedy kupowałem okulary, sprzedawcy polecali mi szkła z antyrefleksem ale mam wrażenie, że chyba jest to slogan marketingowy. Nie przypominało to w niczym efektu jaki dają dobre okulary dla wędkarzy - a szkoda. Gdyby były takie szkła, to mogloby się okazać. że szklane zerówki przyciemnione i z filtrem polaryzacyjnym są tańszym i solidniejszym rozwiązaniem niż okulary dla wędkarzy. Pozdrawiam. HarryAntrefleks działa z drugiej strony. tzn jak ktoś na Ciebie w tych szkłach patrzy to nic mu się w nich nie odbija. Ważne bardzo jak np. występujesz w telewizji. W zależności jaka wada wzroku - jeśli jesteś dalekowidzem, czyli szkieł używasz tylko do czytania czy kompa to po prostu na ryby wystarczą ci zwykłe okulary wędkarskie bez korekcji. Jeśli jesteś krótkowidzem to potrzebne są szkła z korekcją - nie rozumiem tedy dlaczego mówisz o zerówkach ? Kiedyś dowiadywałem się o szkła polaryzacyjne z korekcją i fotochromem(czyli ściemniające się na słońcu). Cena była koszmarna idąca w tysiące za same soczewki. Im bardziej skomplikowana wada wzroku tym droższe. Ponadto, o ile się nie mylę, wszystkie fotochromy są plastikowe(warstwa ściemniająca się jest pomiedzy dwoma sklejonymiszkłami)U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Jestem któtkowidzem więc noszę na codzień O zerówkach mówiłem pod kątem tych którzy nie mają wady, gdyby się okazało że to tańsze i lepsze rozwiązanie. Ale skoro cena szła w tysiące to jednak nie jest tańsze. @jamesty - dzięki za namiar, te soczewki drivewear sa ciekawe. Zastanawia mnie tylko ten zapissoczewki Drivewear® mogą utrudniać widzenie powierzchni oblodzonych i mokrychwoda w rzece jakby nie patrzeć jest mokra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Panowie, A jak radzić powinien sobie krótkowidz jak ja - czy można nabyć okulary polaryzacyjne z korekcją wzroku? (Nakładka na czapkę mi się nie sprawdziła - słaby efekt polaryzacji a do teko wiatr nią macha) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Panowie, A jak radzić powinien sobie krótkowidz jak ja - czy można nabyć okulary polaryzacyjne z korekcją wzroku? (Nakładka na czapkę mi się nie sprawdziła - słaby efekt polaryzacji a do teko wiatr nią macha) Właściwie niema dobrego rozwiązania, może poza soczewkami kontaktowymi i normalnymi polaroidami. W moim wypadku soczewki nie wchodzą w rachubę ze względu na zbyt skomplikowaną wadę połączoną z krótkowzrocznością. Tak więc co zostaje? Wspomniana klapka na daszek czapki. Większe polaroidy nakładane na zwykłe okulary. Używam Cocoons'y i niezbyt jestem zadowolony: http://www.flyhouse.pl/pl/kupuj/okulary-live-eyewear-cocoons Można jeszcze stosować nakładki na okulary korekcyjne np. takie http://www.flyhouse.pl/pl/kupuj/okulary-live-eyewear-flipups ale w przeważnie rysują one szkła korekcyjne, ponadto nie zapewniają osłony bocznej. Można wreszcie zamówić szkła korekcyjne z polaryzacją. O tym właśnie pisałem w odpowiedzi na post @Harrego Kinga. Aczkolwiek dowiadywałem się o to ze trzy lata temu i coś mogło się zmienić, to gdy chciałem korekcje + polaryzacje + fotochrom to cena wynosiła parę tysięcy PLN za same soczewki!Zapewne wwpływ miała moja skomplikowana wada wzroku. Zapewne jeśli chcielibyśmy samą korekcje(np prosta krótkowzroczność + polaryzacje) mogło by być taniej? Trzeba popytać w paru zakładach optycznych.U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Jacku, polecam najzwyklejsze soczewki kontaktowe i na to normalne polaroidy. Jak nie zamierzasz na co dzień rezygnować z okularków korekcyjnych, to kupujesz paczkę jednodniowych soczewek i na wypad na ryby zakładasz i po kłopocie...Chyba, że oprócz krótkowzroczności dochodzą inne zaburzenia jak np. astygmatyzm, wtedy przed zakupem soczewek lepiej skontaktować się z okulistą. Edit. Widzę, że @Ugly mnie uprzedził, ale to chyba znak, że koncepcja słuszna PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 (edytowane) . Edytowane 26 Czerwca 2014 przez J_J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Ale z tego co tu czytam ciężko u nas o dobre okulary polaryzacyjne. Można niby ściągać ze Stanow ale wolałbym przymierzyć przed zakupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał W. Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Witam,Ja co roku kupuję Solano i szczerze nikomu nie polecam ( model z znaczkiem rybki). Kupiłem 2 pary i z każdą dzieje się to samo: słabe plastiki i w miejscach gdzie są wkręcone śrubki pękają, plastik z oprawki mega szybko się wyciera, a przypadkowe popsikanie jakimkolwiek środkiem na komary kończy się łuszczeniem powłoki. W tym roku zafunduję sobie okulary, które spodobały mi się dzięki wypowiedziom tego wątku i wybór padł na : smithy !!! Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka81 Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Panowie, A jak radzić powinien sobie krótkowidz jak ja - czy można nabyć okulary polaryzacyjne z korekcją wzroku? (Nakładka na czapkę mi się nie sprawdziła - słaby efekt polaryzacji a do teko wiatr nią macha) ... Zapewne jeśli chcielibyśmy samą korekcje(np prosta krótkowzroczność + polaryzacje) mogło by być taniej? Trzeba popytać w paru zakładach optycznych.U. Mniej więcej rok temu się dopytywałem. Wada wzroku - krótkowzroczność. Koszt soczewek korekcyjnyjno-polaryzacyjnych ok. 1400PLN. Używam nakładek na okulary dostępnych na taimen.com, niestety po zmianie oprawek już nie pasują. Pozostają jednodniowe soczewki kontaktowe i zakup odpowiednich polaroidów - to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie. rozwiązanie dla osób noszących okularyhttp://www.cocoonseyewear.com/sunwear/kolega stosuje i chwali sobie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesty Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Mniej więcej rok temu się dopytywałem. Wada wzroku - krótkowzroczność. Koszt soczewek korekcyjnyjno-polaryzacyjnych ok. 1400PLN. W Polsce tak mogą tak kosztować bo co to jest polaryzacja to jest jedna w wielu powłok na soczewce. Materiały są tylko 3 ( szkło , Polycarbonate (mniejsza wada) , oraz high plastic( wieksza wada droższe)) . Powłoki są wszystkie takie same. W Usa (brak możliwosci przymiarki) można dostać okulary z super oprawką +korekcja + polaryzacja + jakieś powłoki dodatkowe za 400zł -600zł wersja z fotochromem(+ polaryzacją + powłoka AR+ inne duper shmity ) jakieś 700zł-800zł . Tylko jeden minus nie da się przymierzyć W Polsce jest zmowa cenowa i wszystkie materiały są takie same tylko cena inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesty Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Panowie, U. Mniej więcej rok temu się dopytywałem. Wada wzroku - krótkowzroczność. Koszt soczewek korekcyjnyjno-polaryzacyjnych ok. 1400PLN. Używam nakładek na okulary dostępnych na taimen.com, niestety po zmianie oprawek już nie pasują. Pozostają jednodniowe soczewki kontaktowe i zakup odpowiednich polaroidów - to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie. W Polsce tak mogą tak kosztować bo co to jest polaryzacja to jest jedna w wielu powłok na soczewce. Materiały są tylko 3 ( szkło , Polycarbonate (mniejsza wada) , oraz high plastic( wieksza wada droższe)) . Powłoki są wszystkie takie same. W Usa (brak możliwosci przymiarki) można dostać okulary z super oprawką +korekcja + polaryzacja + jakieś powłoki dodatkowe za 400zł -600zł wersja z fotochromem(+ polaryzacją + powłoka AR+ inne duper shmity ) jakieś 700zł-800zł . Tylko jeden minus nie da się przymierzyć W Polsce jest zmowa cenowa i wszystkie materiały są takie same tylko cena inna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Panowie a ja mam pytanie z innej beczki...czy znacie(posiadacie) klej wystarczająca mocny by skleić pęknięte oprawki?Połamałem dosyć drogie i fajne okulary i żal mi się ich pozbyć...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Zrób fotę, jak pękły - może coś doradzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 @Przemek - ja swoje sklejałem klejem Cyjanopan E. Poza tym polecam wszystkim tanie (ok 50zł) polarki firmy Expert - kolor brązowy - świetnie dopasowane do kształtu twarzy (przynajmniej mojej ) i bardzo dobra polaryzacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Cyjanopan E. to coś specjalnego czy zwykła kropelka? Ja kleiłem Superglue ale nie zdało to rezultatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Kup cyjanopan, ja też nim kleiłem tylko potraktuj miejsce klejenia odtłuszczaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 9 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Cjanopan nadaje się do gładkich, sporych powierzchni. Pęknięcie okularów Przemka ma kilka mm kwadratowych. Obawiam się, że takie klejenie będzie nietrwałe. Ale cóż, można próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 rozwiązanie dla osób noszących okularyhttp://www.cocoonseyewear.com/sunwear/kolega stosuje i chwali sobie... To mi się podoba - dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi