guciolucky Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Jeżeli występuje amoniak to znaczy, że złoże nie dojrzało i tylko mechanicznie filtruje wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Miligram amoniaku w obiegu bez karmienia to kosmos. BTW zapłodnienie jakie widać na zdjęciu (białe ziarna) jest dla mnie abstrakcyjnie niskie. Jak Ty to robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Kuba, jest jeszcze jedna ewentualność - brak równowagi. Pojemność złoża jest niewielka ok 10% basenu. Poza tym testy zoolek są nieprecyzyjne, raczej do interpretacji niż pewne. Mari, nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Zapłodnienie jest niskie czy obumieranie ziaren (białe ziarna)?A robię to tak, jak w podręcznikach napisano (Backiel, Witkowski, Goryczko). Zamiast propiscinu egenol. Bez formaliny czy innych profilaktyk. Do sytemu dolewam florę probiotyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 W sumie to rozmowa ze ślepym o kolorach Nie wiem w jakim momencie inkubacji zostało wykonane zdjęcie, ani o który gatunek pstrąga chodzi Domyślam się, że o potoka. Jeżeli tak, to przeżywalność na koniec inkubacji na poziomie 90% jest niska, zwłaszcza, że mówimy o skali akwarystycznej. Powinno być przynajmniej 95%, u mnie w skali technicznej jest 98.Wymienieni autorzy piszą generalnie o tęczaku, a wierz mi, ze potok jest jednak inny. Co do parametrów wody to spróbuję na priv, bo to temat zupełnie niewędkarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Kiedyś hodowałem ryby w akwarium, rozmnażałem, wydawało mi się, że o hodowli ryb conieco wiem.... a guzik wiem . guciolucky a co to ten pierdolnik na akwarium co Ci chrzan w nim wykiełkował? Może jakiś link, żebym poczytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 10 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2014 Dzięki Mari,Mam tu ikrę i od samicy potoka i od pali. Mleczy tylko od potokowaca. Produkty płciowe od ryb na diecie tuczowej do najlepszych nie należą. Z przeżywalnością nie będzie najlepiej - popełniłem zbyt wiele błędów. Ale nawet 10 szt wylęgu będzie moim wielkim sukcesem.Wczoraj maiłem kilka ziaren pod lupą - zarodki machały mi ogonkiem, poczułem się trochę jak młody ojciec, co to przykłada ciężarnej żonie rękę do brzuszka .. Pozdrawiam,Adam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 11 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2014 Krzyżówki to jeszcze inna bajka. Zwłaszcza lamparty, bo przecież nie tygrysy ;-) piękne są. Przeżywalności krzyżówek z założenia są niskie, lub nawet bardzo niskie. Spróbuję znaleźć zdjęcia starych ryb, których pozbywałem się w ostatnich latach, cudne były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Szybkie info z inkubatora, proponuję obejrzeć na pełnym ekranie. Edytowane 19 Grudnia 2014 przez Rhyacophila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Lubię embriony a najbardziej te rybie bo można je bardzo łatwo podglądać... szkoda, że z czasem te emocje nie są już tak duże jak za pierwszym razem ale to miłe uczucie... Fajnie, teraz kolejne etapy i zobaczymy co z tego będzie, klucie, nauka żerowania itd... @Jack poczytaj o filtrach hydroponicznych jest dużo w sieci na ten temat, systemy znane są już od wielu lat ale w Polsce jako akwaryści byliśmy pionierami w tej dziedzinie a dopiero potem akwakultura ruszyła z tematem, który w naszej strefie jest tak sobie użyteczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udało się. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Śliczne maluchy! Wykapany tatuś niech się zdrowo chowają i szybko rosną 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Dzięki Kamil. Właśnie się zastanawiam, czy nie założyć czasem tematu pt. "zostałem ojcem" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Podziwiam Cię za upór, klejonki, teraz to, wielki szacunek za pasję i zaangażowanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tlok Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Jaka byla srednia temperatura wody w czasie inkubacji ikry . Liczyles moze ilosc stopniodni od zaplodnienia do wylegu? Albo moze jakis wykres temperatury w czasie inkubacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Nie prowadzę precyzyjnych zapisów temperatury. Ale starałem się oscylować w okolicach 10 st. Wojciiech, Nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Zwykli ludzie na świecie, głównie w krajach rozwiniętych, po prostu bawią się w ten sposób. Jeśli oni mogą to my też. Budowa klejonki bambusowej to kwestia narzędzie i wiedzy jak ich użyć. A wiedza jest dostępna dla każdego. Jest literatura za kilka dolarów oraz nieprzebrana sieć. Trzeba tylko po nią sięgnąć.Co do inkubacji ikry pstrąga to jako ciekawostkę napiszę, że w USA dzieci robią to w podstawówkach, w ramach lekcji biologii. Lokalne stowarzyszenie wędkarskie dostarcza ikrę. Pan od biologii montuje akwarium zimnowodne. Dzieci szybko łykają bakcyla robiąc pomiary wody, obserwując rozwój embrionalny, później wylęg i finalne wpuszczają ryby do strumieni. W praktyce poznają tak abstrakcyjne dla 8latków terminy jak amoniak, związki azotowe, ph itd. W szkołach uczy się wrażliwości ekologicznej ze zrozumieniem procesów zachodzących w ekosystemach A u nas? Szkoda gadać. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Siemacie,Rybki rosną i mają się świetnie. Załączam fotki mikro systemu. Pozdrawiam, Adam. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek1 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Kurcze gratuluję bardzo fajna rzecz może kiedyś też coś takiego zbuduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Co do inkubacji ikry pstrąga to jako ciekawostkę napiszę, że w USA dzieci robią to w podstawówkach, w ramach lekcji biologii. Lokalne stowarzyszenie wędkarskie dostarcza ikrę. Pan od biologii montuje akwarium zimnowodne. Dzieci szybko łykają bakcyla robiąc pomiary wody, obserwując rozwój embrionalny, później wylęg i finalne wpuszczają ryby do strumieni. W praktyce poznają tak abstrakcyjne dla 8latków terminy jak amoniak, związki azotowe, ph itd. W szkołach uczy się wrażliwości ekologicznej ze zrozumieniem procesów zachodzących w ekosystemach A u nas? Szkoda gadać.Nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Zwykli ludzie na świecie, głównie w krajach rozwiniętych, po prostu bawią się w ten sposób. Jeśli oni mogą to my też. Budowa klejonki bambusowej to kwestia narzędzie i wiedzy jak ich użyć. A wiedza jest dostępna dla każdego. Jest literatura za kilka dolarów oraz nieprzebrana sieć. Trzeba tylko po nią sięgnąć.Adam, mieszkałeś w Stanach, czy wyciągasz wnioski po tym co piszą?Kiedyś spędziłem tam 4,5 miesiąca i potem jeszcze trochę. Bardziej okrutnych i bezmyślnych ludzi w życiu nie spotkałem. Oczywiście nie piszę o wszystkich obywatelach tego kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Sledze z zainteresowaniem i kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pstrag31 Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Jak wylagnąc ikre pstrąga.Jeśli ktoś sie zna prosze krok po kroku opisaćalbo ktoś ma jakiś temat o ikrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 http://jerkbait.pl/topic/15638-powitanie-na-jerkbaitpl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Usiądź na niej . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Może to pomożehttp://ryby.fishing.pl/dodatek_1.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esoxlucius1 Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 ktoś ma jakiś temat o ikrach. nikt nie ma temat o ikrach? co to za forum ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi