Skocz do zawartości

Przydomowa hodowla pstrągów?

Rhyacophila

Rekomendowane odpowiedzi

Bo my łowimy a nie wylagamy... A poważnie to temat raczej akwarystyczny, mimo że to moje drugie hobby to akurat z pstrągiem nie pomogę. Poza tym że ikra potrzebuje, chłodnej, czystej, natlenionej wody o odczynie raczej zasadowym, i jest podatna na pleśń.

Polecam zajrzeć do literatury np. do poradników prof. Goryczki. Możesz też podpatrzeć jak to robi Józef Jeleński - filmy są na yt.

W skrócie, robię to tak:

Dobrej jakości ikrę łączę z dobrej jakości mleczem (na sucho). Po delikatnym wymieszaniu dolewam wodę. Po kilku chwilach zlewam wodę. Tak zapyloną ikrę umieszczam w inkubatorze np. szklanym akwarium tudzież plastikowej skrzynce. Woda musi być stale natleniona a jej temp. nie przekraczać 10 st C. Należy kontrolować nasycenie wody związkami azotu oraz przeciwdziałać zapleśnieniu obumarłych ziaren. Klasycznie ikrę kapie się w formalinie. Ja natomiast dodaję do wody surowicę kwasu mlekowego. Bakterie fermentacji mlekowej usuwają z wody amoniak i azotyny oraz są antagonistyczne do pleśni. Jako ciekawostkę napiszę, że udało mi się uzyskać wylęg pstrąga bez filtra biologicznego - toksyczność amoniaku w niskich temperaturach jest znikoma. Przy malej obsadzie częste podmiany wody załatwiają sprawę. 

Ikra do stadium zaoczkowania jest wrażliwa na wstrząsy toteż do momentu pojawienia sie pigmentu w oczach nie dotykać!

Życzę powodzenia,

Adam.

Edytowane przez Rhyacophila
  • Like 1

• 3 miesiące temu...

Cześć,

Mam tu ok 50 lipieni. Zaczynałem od 70 ryb, narybku o masie 0.5 gr. Miałem pewne straty w pierwszych 3 dobach oraz podczas infekcji kulorzęska. Te co przetrwały maja się nieźle.

System jest dość prosty - zbiornik podchowowy,  zbiornik zbiorczy z filtrem mechanicznym i hydroponiką (filtrem azotanów) oraz bioreaktor ze złożem fluktuacyjnym z kształtkami "k3". Do tego pompa akwarystyczna, kompresor powietrza oraz lampa z diodami typu "led grow". Hydroponika oparta na pokrzywie.

Sandacz jak najbardziej udaje się w obiegach zwrotnych.

Pozdrawiam,

Adam.

post-48104-0-83135100-1470339518_thumb.jpg

post-48104-0-47230800-1470339527_thumb.jpg

post-48104-0-60540400-1470339536_thumb.jpg

post-48104-0-95274900-1470339546_thumb.jpg

Edytowane przez Rhyacophila
  • Like 5

• 8 lat później...

To woda źródlana. Tak z ciekawości pytam. Miasto raczej sobie nie pozwoli na taki rarytas dla turystów bo zaraz obrońcy zwierząt się rzucą i będzie afera. A fontanna piękna, z rybą, pamiątką po MŚ. Tak tylko gołębie się "pluskają"-myją i ewent. piją wodę. Pewnie i tak ptaki czy koty szybko by się rozprawiły z rybami.

Ja osobiście wypuściłbym dla próby z 10szt aby zobaczyć jak dają sobie radę. W stawach żyją to w fontannie (teoretycznie natlenienie) nie dałyby siebie rady. Myślę że na pewno. A i much/larw nie brakuje w sezonie. Kiedyś za czasów dziecka pamietam że jakieś rybki zawsze tam pływały. Nie pamietam tylko czy olszowki czy karaski. Może nawet i jedno i drugie.