slawek_2348 Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 nikt nie ma temat o ikrach? co to za forum ;/Po prostu nikt nie wie jak ją wylagnąc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Ja pie...le kwiat wedkarstwa,gdzie to sie wylaga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Bo my łowimy a nie wylagamy... A poważnie to temat raczej akwarystyczny, mimo że to moje drugie hobby to akurat z pstrągiem nie pomogę. Poza tym że ikra potrzebuje, chłodnej, czystej, natlenionej wody o odczynie raczej zasadowym, i jest podatna na pleśń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Prosze bardzo, kto szuka ten nie bladzi Caly watek na forum o tym temacie: http://jerkbait.pl/topic/48159-przydomowa-hodowla-pstrągów/ Wątki już połączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atb69 Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Ja pie...le kwiat wedkarstwa,gdzie to sie wylaga?W rzece się wylaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 29 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Polecam zajrzeć do literatury np. do poradników prof. Goryczki. Możesz też podpatrzeć jak to robi Józef Jeleński - filmy są na yt.W skrócie, robię to tak:Dobrej jakości ikrę łączę z dobrej jakości mleczem (na sucho). Po delikatnym wymieszaniu dolewam wodę. Po kilku chwilach zlewam wodę. Tak zapyloną ikrę umieszczam w inkubatorze np. szklanym akwarium tudzież plastikowej skrzynce. Woda musi być stale natleniona a jej temp. nie przekraczać 10 st C. Należy kontrolować nasycenie wody związkami azotu oraz przeciwdziałać zapleśnieniu obumarłych ziaren. Klasycznie ikrę kapie się w formalinie. Ja natomiast dodaję do wody surowicę kwasu mlekowego. Bakterie fermentacji mlekowej usuwają z wody amoniak i azotyny oraz są antagonistyczne do pleśni. Jako ciekawostkę napiszę, że udało mi się uzyskać wylęg pstrąga bez filtra biologicznego - toksyczność amoniaku w niskich temperaturach jest znikoma. Przy malej obsadzie częste podmiany wody załatwiają sprawę. Ikra do stadium zaoczkowania jest wrażliwa na wstrząsy toteż do momentu pojawienia sie pigmentu w oczach nie dotykać! Życzę powodzenia,Adam. Edytowane 29 Marca 2016 przez Rhyacophila 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 I jak tam, hodowla ciagle dziala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 27 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Hodowla działa, z tym, że przestawiłem profil, na lipienie. Ale nie wypada mi tu o tym pisać gdyż w tym temacie to chyba "offtop" Pozdrawiam,Adam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Eeee tam Nie ma sensu prowadzic po kilka watkow Pisz!!! I foty tez mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 (edytowane) też jestem bardzo ciekaw i gratuluję pasji Edytowane 27 Lipca 2016 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Fajna sprawa. A dało by się tak z sandaczem zadziałać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhyacophila Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) Cześć, Mam tu ok 50 lipieni. Zaczynałem od 70 ryb, narybku o masie 0.5 gr. Miałem pewne straty w pierwszych 3 dobach oraz podczas infekcji kulorzęska. Te co przetrwały maja się nieźle. System jest dość prosty - zbiornik podchowowy, zbiornik zbiorczy z filtrem mechanicznym i hydroponiką (filtrem azotanów) oraz bioreaktor ze złożem fluktuacyjnym z kształtkami "k3". Do tego pompa akwarystyczna, kompresor powietrza oraz lampa z diodami typu "led grow". Hydroponika oparta na pokrzywie. Sandacz jak najbardziej udaje się w obiegach zwrotnych. Pozdrawiam,Adam. Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez Rhyacophila 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 5 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja Myślicie że pstrąg tęczowy będzie żył w fontannie? Woda bez chloru. Fontanna podświetlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 5 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja Temperatura graniczna ok 20 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 6 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja Będzie żył tylko do momentu kiedy poziom azotu, zawartego w jonach amoniaku nie osiągnie 0.3 ppm. Jeśli fontanna jest zasilana wodą w obiegu otwartym to będzie miał dobre warunki ale obecnie nie sądzę aby ktokolwiek był aż tak rozrzutny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 6 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja To woda źródlana. Tak z ciekawości pytam. Miasto raczej sobie nie pozwoli na taki rarytas dla turystów bo zaraz obrońcy zwierząt się rzucą i będzie afera. A fontanna piękna, z rybą, pamiątką po MŚ. Tak tylko gołębie się "pluskają"-myją i ewent. piją wodę. Pewnie i tak ptaki czy koty szybko by się rozprawiły z rybami. Ja osobiście wypuściłbym dla próby z 10szt aby zobaczyć jak dają sobie radę. W stawach żyją to w fontannie (teoretycznie natlenienie) nie dałyby siebie rady. Myślę że na pewno. A i much/larw nie brakuje w sezonie. Kiedyś za czasów dziecka pamietam że jakieś rybki zawsze tam pływały. Nie pamietam tylko czy olszowki czy karaski. Może nawet i jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi