Skocz do zawartości

Tuning hamulca.

homax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kolega, doświadczony sumiarz, skrytykował mojego Tournamenta S4000HA, że ma słaby hamulec. "Jak trzeba będzie zatrzymać potwora na małej przestrzeni-nie dasz rady" powiedział.

Faktycznie, po maksymalnym dokręceniu pokrętła regulacji, dało się dość łatwo obracać szpulą.

Kupiłem więc stosowne podkładki grafitowe. Pytanie moje: Czym je nasmarować? Dowolnym smarem, czy koniecznie "drag grease"?

Z góry dziękuję za rady.

Sławek.

Witam.

Kolega, doświadczony sumiarz, skrytykował mojego Tournamenta S4000HA, że ma słaby hamulec. "Jak trzeba będzie zatrzymać potwora na małej przestrzeni-nie dasz rady" powiedział.

Faktycznie, po maksymalnym dokręceniu pokrętła regulacji, dało się dość łatwo obracać szpulą.

Kupiłem więc stosowne podkładki grafitowe. Pytanie moje: Czym je nasmarować? Dowolnym smarem, czy koniecznie "drag grease"?

Z góry dziękuję za rady.

Sławek.

A czy możesz napisać, gdzie kupiłeś takie podkładki? Zainteresowałeś mnie tym. Posiadam podobny młynek i pewnie też wymienię.

• 3 lata później...

Czuję niezwykle silną potrzebę zwiększenia siły hamulca (nawet 2x) w Abu Garcia Ambassadeur S 5601 ( http://www.abugarcia.com/abugarcia-reels-baitcast-reels-round/abu-garcia-ambassadeur-s-round-reel/1315382.html ). To taki śmieszny twór, który chyba miał udawać C3/C4 ale coś poszło nie tak.

Czy ktoś może wspomóc mnie poradą? :)

Możesz pokombinować rodzajem podkładek i smarowaniem.
Jednak dla tak dużej zmiany "siły" docisku to głównie podkładki sprężynujące (Spring Washer)- albo z mocniejszego modelu lub kombinerki (zmiany delkatne/minimalistyczne) i...

post-65245-0-59987600-1521298342_thumb.jpg

Edytowane przez ObraFM
  • Like 1

Jednak dla tak dużej zmiany "siły" docisku to głównie podkładki sprężynujące (Spring Washer)- albo z mocniejszego modelu lub kombinerki (zmiany delkatne/minimalistyczne) i...

Te podkładki sprężynujące muszą być ustawione wypukłymi stronami do siebie?

Edytowane przez Bułka

attachicon.gif podklad.jpg

Takie kombinowanie to nie jest dobre rozwiązanie. Da się poprawić w niewielkim stopniu,bez rewelacji.Ale potem może być małe zdziwko jak gwinty na osiach "polecą" gdy właściciel przekonany o niezwykłej mocy hamulca dokręca go do granic możliwości,bo jeszcze brakuje mocy. Nie raz nie dwa takie przypadki bywały. Zarówno w multikach jak szczególnie w stało szpulowych.

Moja rada - zakupić odpowiedni kołowrotek z odpowiednią mocą hamulca do danych metod połowu.Ja wiem,to trochę kosztuje.No cóż,nasze hobby to wiele wyrzeczeń,także finansowych.Jak kupić to raz,a dobrze.

• Like 2