homax Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Witam.Kolega, doświadczony sumiarz, skrytykował mojego Tournamenta S4000HA, że ma słaby hamulec. "Jak trzeba będzie zatrzymać potwora na małej przestrzeni-nie dasz rady" powiedział.Faktycznie, po maksymalnym dokręceniu pokrętła regulacji, dało się dość łatwo obracać szpulą.Kupiłem więc stosowne podkładki grafitowe. Pytanie moje: Czym je nasmarować? Dowolnym smarem, czy koniecznie "drag grease"? Z góry dziękuję za rady. Sławek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Wystarczy tym smarem którym smarujesz kołowrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Witam.Kolega, doświadczony sumiarz, skrytykował mojego Tournamenta S4000HA, że ma słaby hamulec. "Jak trzeba będzie zatrzymać potwora na małej przestrzeni-nie dasz rady" powiedział.Faktycznie, po maksymalnym dokręceniu pokrętła regulacji, dało się dość łatwo obracać szpulą.Kupiłem więc stosowne podkładki grafitowe. Pytanie moje: Czym je nasmarować? Dowolnym smarem, czy koniecznie "drag grease"? Z góry dziękuję za rady. Sławek.A czy możesz napisać, gdzie kupiłeś takie podkładki? Zainteresowałeś mnie tym. Posiadam podobny młynek i pewnie też wymienię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) Na ebay jest pełno i do różnych kołowrotków.. Daiwa carbon drag SS TOURNAMENT 1300, 1600, 2600 Edytowane 13 Listopada 2014 przez homax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Dzięki. Na ebay widziałem, myślałem że bliżej znalazłeś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Czuję niezwykle silną potrzebę zwiększenia siły hamulca (nawet 2x) w Abu Garcia Ambassadeur S 5601 ( http://www.abugarcia.com/abugarcia-reels-baitcast-reels-round/abu-garcia-ambassadeur-s-round-reel/1315382.html ). To taki śmieszny twór, który chyba miał udawać C3/C4 ale coś poszło nie tak. Czy ktoś może wspomóc mnie poradą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 (edytowane) Możesz pokombinować rodzajem podkładek i smarowaniem.Jednak dla tak dużej zmiany "siły" docisku to głównie podkładki sprężynujące (Spring Washer)- albo z mocniejszego modelu lub kombinerki (zmiany delkatne/minimalistyczne) i... Edytowane 17 Marca 2018 przez ObraFM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 (edytowane) Możesz pokombinować rodzajem podkładek i smarowaniem.Jednak dla tak dużej zmiany "siły" docisku to głównie podkładki sprężynujące (Spring Washer)- albo z mocniejszego modelu lub kombinerki (zmiany delkatne/minimalistyczne) i... Te podkładki sprężynujące muszą być ustawione wypukłymi stronami do siebie? Edytowane 17 Marca 2018 przez Bułka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Odwrotnie () 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 U mnie tak właśnie ze schematu wynika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Możesz pokombinować rodzajem podkładek i smarowaniem.Jednak dla tak dużej zmiany "siły" docisku to głównie podkładki sprężynujące (Spring Washer)- albo z mocniejszego modelu lub kombinerki (zmiany delkatne/minimalistyczne) i... podklad.jpgTakie kombinowanie to nie jest dobre rozwiązanie. Da się poprawić w niewielkim stopniu,bez rewelacji.Ale potem może być małe zdziwko jak gwinty na osiach "polecą" gdy właściciel przekonany o niezwykłej mocy hamulca dokręca go do granic możliwości,bo jeszcze brakuje mocy. Nie raz nie dwa takie przypadki bywały. Zarówno w multikach jak szczególnie w stało szpulowych.Moja rada - zakupić odpowiedni kołowrotek z odpowiednią mocą hamulca do danych metod połowu.Ja wiem,to trochę kosztuje.No cóż,nasze hobby to wiele wyrzeczeń,także finansowych.Jak kupić to raz,a dobrze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Jasne że tak może być- nic dodać nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nories Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 swietna porada! kup nowy kolowrotek!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 swietna porada! kup nowy kolowrotek!!! Biorąc pod uwagę, że właściciel chce zwiększyć moc hamulca, aż dwukrotnie to jest to dobra rada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Szczególnie że do modyfikacji ma najbiedniejszą, plastikową wersję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalos.77 Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) ... Edytowane 20 Marca 2018 przez Sebalos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Obawiam się, że modyfikacje skończą się zakupem nowego multika ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi