Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda z kanady Lowrance® Elite-5X HDI Sonar

PiotrekF

Pytanie

Witam, planuję kupić echosondę z kanady. Będę miał możliwość bo znajomy będzie w grudniu leciał do Polski. Zdecydowany byłem na Lowrance Mark 5x pro wiem, że na pewno posiadać będzie menu w języku Polskim. Jednak zastanawiam się także nad lowrance elite 5x HDI może warto dopłacić. Czy ktoś z kolegów sprowadzał w/w sondę z USA lub Kanady i orientuje się czy posiada blokadę lub jakieś zabezpieczenia które uniemożliwią używania w PL. Jak jest z menu w języku polskim. Jak jest z nowszymi sondami z gps wszystkie posiadają blokady?  Pozdrawiam  :)

Edytowane przez PiotrekF

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sygnał chirp jest emitowany z bardziej zaawansowanych przetworników które emitują go w sposób modułowy tzn. bardziej zagęszczony o zmiennej częstotliwości , a w wersji hdi sygnał jest emitowany jednostajnie mniej zagęszczony - ponoć starsza technologia technologia.

Dlaczego CHIRP?

Łatwiej zidentyfikować i odróżnić przynęty, lepsza separacja celów od dna i przeszkód.

Lepsza  identyfikacja na większych głębokościach.

Wyraźniejszy widok  ryb przy większych prędkościach.

• Like 1

• 0

Sygnał chirp jest emitowany z bardziej zaawansowanych przetworników które emitują go w sposób modułowy tzn. bardziej zagęszczony o zmiennej częstotliwości , a w wersji hdi sygnał jest emitowany jednostajnie mniej zagęszczony - ponoć starsza technologia technologia.

Dlaczego CHIRP?

Łatwiej zidentyfikować i odróżnić przynęty, lepsza separacja celów od dna i przeszkód.

Lepsza identyfikacja na większych głębokościach.

Wyraźniejszy widok ryb przy większych prędkościach.

Wolał bym wrażenia użytkownika niż opis z neta... to mogę sam znalesc. No chyba ze to twoje spostrzeżenia znad wody...

• 0

Dlatego ja nie przytaczam marketingowego bełkotu, tylko będę chciał porównać fakty.

Tomasz eS jeśli masz nówkę, to nie widzę sensu zmiany.

Na sucho różnica jest w zakładce dotyczącej stożka, gdzie doszedł nam wybór chirpa: wysoki, średni, niski cokolwiek ma to znaczyć. Pozostałe zakładki bez zmian.

Edytowane przez ptychoo
  • Like 1

• 0

Jak co to mam do sprzedania ostatnią sztukę  Elite 5 HDi (nie chirp) z GPS  za 2350 ...z polskiej dystrybucji, Polska gwarancja,menu,itp

Do technologii chirp to na poważnie dobiorę się od wiosny ...mam to w swoim garminie ale nie zdążyłem dobrze tego przetestować na jesieni. Mam wrażenie, że od teraz wszystkie sondy będą tego używać i innych już nie będzie.

Porobiło się tak, jak z komputerami czy telewizorami, że "ulepszanie" jest tak częste i szybkie, że zanim kupimy urządzenie już się robi nienowoczesne.

A mój pierwszy Eagle Ultra IIID z 1996 roku nadal działa i mimo śmiesznej rozdzielczości... jakieś tam 120x180 pikseli , to pokazuje to co najważniejsze ...czyli głębokość i nawet ryby widać....i brały tak samo jak i teraz :)

• Like 1

• 0

czytając specyfikację w CHIRPie można używać kilku ekranów z różnymi częstotliwościami system CHIRP plus wybranej z jaką może działać przetwornik - do lokalizacji dna etc, do głebin, do namierzania ryb - @Tomasz eS pogadaj z @Kombajnista_z_PGRu
 - on używał CHIRPa bodajże 4 ;)

tutaj krótko zwięźle i na temat napisał http://jerkbait.pl/topic/54655-echosonda-z-gps-jaka-do-4000pln/#entry1638070

Edytowane przez ROOS

• 0

Dlaczego CHIRP?

Lepsza  identyfikacja na większych głębokościach.

Wyraźniejszy widok  ryb przy większych prędkościach.

a skąd ten bardziej zagęszczony - modułowy (jak to pięknie nazwałeś) sygnał, emitowany przez bardziej zaawansowany przetwornik jest wzięty skoro oba przetworniki (czyt. HDI i CHIRP) są dokładnie takie same? skąd biorą się różnice w emisji fal (częstotliwości tychże) skoro oba urządzenia używają tego samego procesora i wszystkich innych "bebechów"? dla mnie to taki face lifting jak np. w Jeep'ie Grand Cherokee II generacji - przed liftem uchwyty służące do przytrzymania się podczas wysiadania ma nad głową, po lifcie na przednim słupku.

może programowo (bo sprzętowo HDI i CHIRP są takie same) można sięgnąć po CHIRP'a posiadając HDI? Parkera o to nie pytam, ale mam "zaprzyjaźnionego" sprzedawcę, któremu "zleciłem" zbadanie możliwości wgrania softu CHIRP do zwykłej HDI. czekam na konkretną odpowiedź i wówczas podejmę działanie. zmieniać obudowy na tę z napisem CHIRP na pewno nie zamierzam. w ostateczności zostanie zwykłe HDI, które w zupełności wystarcza.

• Like 1

• 0

Coś tu się nie zgadza :(

Jeżeli mówimy o sklepie Maritim Shop Yard, a chyba tak, bo dane razem z numerem tel. się zgadzją, to cena Lowrance Elite 5 HDI jest w nieco innej cenie :

http://shop.maritim-shop.net/kategorie/573-echosonda-lowrance-elite-5-hdi-83200-z-gps-w-zestawie-.html

• 0

a skąd ten bardziej zagęszczony - modułowy (jak to pięknie nazwałeś) sygnał, emitowany przez bardziej zaawansowany przetwornik jest wzięty skoro oba przetworniki (czyt. HDI i CHIRP) są dokładnie takie same? skąd biorą się różnice w emisji fal (częstotliwości tychże) skoro oba urządzenia używają tego samego procesora i wszystkich innych "bebechów"? dla mnie to taki face lifting jak np. w Jeep'ie Grand Cherokee II generacji - przed liftem uchwyty służące do przytrzymania się podczas wysiadania ma nad głową, po lifcie na przednim słupku.

może programowo (bo sprzętowo HDI i CHIRP są takie same) można sięgnąć po CHIRP'a posiadając HDI? Parkera o to nie pytam, ale mam "zaprzyjaźnionego" sprzedawcę, któremu "zleciłem" zbadanie możliwości wgrania softu CHIRP do zwykłej HDI. czekam na konkretną odpowiedź i wówczas podejmę działanie. zmieniać obudowy na tę z napisem CHIRP na pewno nie zamierzam. w ostateczności zostanie zwykłe HDI, które w zupełności wystarcza.

Czekam na info co z tego wyjdzie ..

• 0

Structure scan, hdi, chirp... ciekawe co będzie następne?

A tak na marginesie, czy nie jest to sztuczne tworzenie dziwnych tematów przez firmy produkujące echosondy do tego, żeby kupować coraz nowsze i droższe zabawki?

Dla mnie water wolf to fajna sprawa, na razie zgłębiam temat teoretycznie, ale teraz jakbym miał inwestować w cuda to chyba w tę kamerkę. Echo mam, gps ręcznego, ten sezon będę to testował, a w kamerkę może przed wyjazdem do Sweden zainwestuję.

• 0

Echosondę Lowrance Elite 5 Chirp mam podłączoną pod 2 akumulatory 7aH 12V, które umieszczone są w plastikowej walizce dołączonej do zestawu.

Mam jeszcze takie pytanie. Jak kontrolować rozładowanie się akumulatorów? Na ekranie echosondy podana jest głębokość w metrach, temperatura wody w C oraz prędkość z jaką płyniemy bodajże w km/h.

Gdzieś w opcjach echosondy można to zobaczyć / włączyć, zostawić aby stan rozładowania akumulatorów pokazywany był na ekranie echosondy??? Jak by ktoś mógł pomóc, będę wdzięczny!