Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda z kanady Lowrance® Elite-5X HDI Sonar

PiotrekF

Pytanie

Witam, planuję kupić echosondę z kanady. Będę miał możliwość bo znajomy będzie w grudniu leciał do Polski. Zdecydowany byłem na Lowrance Mark 5x pro wiem, że na pewno posiadać będzie menu w języku Polskim. Jednak zastanawiam się także nad lowrance elite 5x HDI może warto dopłacić. Czy ktoś z kolegów sprowadzał w/w sondę z USA lub Kanady i orientuje się czy posiada blokadę lub jakieś zabezpieczenia które uniemożliwią używania w PL. Jak jest z menu w języku polskim. Jak jest z nowszymi sondami z gps wszystkie posiadają blokady?  Pozdrawiam  :)

Edytowane przez PiotrekF

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wchodzisz w opcje ''Sonar'' dalej  ''Dane nakładki'' dalej  ''Konfiguruj'' następnie wybierasz z opcji jaka cię interesuje czyli ''Napięcie akumlatora'' i zatwierdzasz , następnie powracasz do''Menu''  i już  ;)

https://docs.google.com/file/d/0Bwafiyoj9oySTS0xX1AtSXBDUEU/edit?pli=1

Edytowane przez Karol Krause

• 0

Structure scan, hdi, chirp... ciekawe co będzie następne?

A tak na marginesie, czy nie jest to sztuczne tworzenie dziwnych tematów przez firmy produkujące echosondy do tego, żeby kupować coraz nowsze i droższe zabawki?

Dla mnie water wolf to fajna sprawa, na razie zgłębiam temat teoretycznie, ale teraz jakbym miał inwestować w cuda to chyba w tę kamerkę. Echo mam, gps ręcznego, ten sezon będę to testował, a w kamerkę może przed wyjazdem do Sweden zainwestuję.

Wg mnie zupełnie niezrozumiałe jest to, że nie ma przekazywania obrazu np na ipada za pomocą bluetooth. Widać jaki zysk dla producentów generuje utzrymywanie takiego stanu rzeczy chociazby po różnicy w cenie między 4,5 7 hdi, gdzie oprócz ekranu wszystko inne jest takie same, wystarczy przetwornik standardowy jednostka centralna (pewnei wielskości telefonu) i ekran dowolnej firmy. Możłiwości są dostępne od lat, tylko jak wtedy uzasadnic cenę rzędu 4 tys (nie mówiąc o większych). To nie leży w inetresie producentów. Prędzej czy później ktoś to popełni (pewnie ta firma która bedzie miała słabą sprzedaż) - wówczas momentalnie dołączą inni

• 0

Czekam na info co z tego wyjdzie ..

wczoraj nie wytrzymałem i zadzwoniłem do Parkera. mam teraz mętlik w głowie, albowiem jedno źródło twierdzi, że HDI i CHIRP to sprzętowo dokładnie to samo, Parker twierdzi, że są różnice hardware'owe. jedno jest pewne. nowe oprogramowanie przewidziane jest dla wersji HDI i CHIRP. nie ma dwóch wersji softu.

zatem:

albo niezależne źródło myli się w temacie braku fizycznych różnic, albo istotnie ich nie ma, a problem polega na innym programowaniu (fizycznie tego samego) epromu. tak czy inaczej, Parker nie rozwiązuje tego problemu - wgrywa tylko nowy soft.

• 0

witam mieszkam w norwegii i kilka dni temu w juli kupilem elite 5 hdi za okolo 1600zl zabralem ja na lodke i poplynalem do fjordu na ryby odziwo pokazuje bardzo ladnie i dokladnie na jakiej glebokosci jest ryba przez 3 godz zlowilem 12 duzych dorszy i 3 saje polecam elite 5 hdi ja szukam tylko instrukcji po polsku moze ktos posiada?

• 0

Wg mnie zupełnie niezrozumiałe jest to, że nie ma przekazywania obrazu np na ipada za pomocą bluetooth. Widać jaki zysk dla producentów generuje utzrymywanie takiego stanu rzeczy chociazby po różnicy w cenie między 4,5 7 hdi, gdzie oprócz ekranu wszystko inne jest takie same, wystarczy przetwornik standardowy jednostka centralna (pewnei wielskości telefonu) i ekran dowolnej firmy. Możłiwości są dostępne od lat, tylko jak wtedy uzasadnic cenę rzędu 4 tys (nie mówiąc o większych). To nie leży w inetresie producentów. Prędzej czy później ktoś to popełni (pewnie ta firma która bedzie miała słabą sprzedaż) - wówczas momentalnie dołączą inni

Jeżeli dobrze zrozumiałem myślisz o przesyłaniu obrazu z echa na inny wyświetlacz ? Jeśli tak, to oczywiście już są takie urządzenia. Robi je np. Raymarine, dostępne są w Lowrance HDS Touch Gen 3 lub Gen 2 po podłączeniu przystawki Wi-Fi. Pewnie znalazłoby się coś tam jeszcze.

• 0

Jeżeli dobrze zrozumiałem myślisz o przesyłaniu obrazu z echa na inny wyświetlacz ? Jeśli tak, to oczywiście już są takie urządzenia. Robi je np. Raymarine, dostępne są w Lowrance HDS Touch Gen 3 lub Gen 2 po podłączeniu przystawki Wi-Fi. Pewnie znalazłoby się coś tam jeszcze.

Tak, jadąc na ryby ciągnę ipada (świetny ekran, rozdzielczość - same zalety). Echo wystraczjace dla mnie wówczas to urządzenie dające funkcjonalność wszystkich elite HDI - tyle, że bez ekranu. Teraz muszę płacić za 7 calowy ekran, zeby był komfort. Ale nie chcę też urządzenia z ekranem, ktore ma funkcję przekazu obrazu, bo w dalszym ciągu płacę za ekran - no chyba, że najtańsze z malutkim LCD. Ma być przetwornik i mała centralka, z procesorem, softem (może być GPS), slotem na kartę i modułem bluetooth. Aplikacja dostępna w sklepach (darmowa) na mobilne urządzenia. To na czym w łódce chcemy ogladać zalezy od nas, smartfon czy tablet my decydujemy, gratis mamy funkcję dotykowego ekranu. Nie jestem zachwycony, że za kilka cali ekranu (zresztą na dzisijesze realia o dramatycznej rozdzielczości) musze dopłacić 2 tys. Kto chce mieć z ekranem wolna wola, nie kasowałbym produkcji. Nawet producenci pieców już to robią, kupujesz piec, sterownik, a sterujesz np telefonem (ładna grafika z przyciskami). Aplikacja do pobrania z android, apple czy windows store za free. Fajnie, że pojawiają sie pozycje, które przekazują (dublują) obraz, ale są to pozycje z wysokiej półki cenowej i ekranami tak dużymi, ze traci to sens. Niejeden użytkownik elite serii 4 nawet mając ekran sparowałby to z tabletem. Ale ilu wtedy kupiłoby serię 7?

• 0

wczoraj nie wytrzymałem i zadzwoniłem do Parkera. mam teraz mętlik w głowie, albowiem jedno źródło twierdzi, że HDI i CHIRP to sprzętowo dokładnie to samo, Parker twierdzi, że są różnice hardware'owe. jedno jest pewne. nowe oprogramowanie przewidziane jest dla wersji HDI i CHIRP. nie ma dwóch wersji softu.

zatem:

albo niezależne źródło myli się w temacie braku fizycznych różnic, albo istotnie ich nie ma, a problem polega na innym programowaniu (fizycznie tego samego) epromu. tak czy inaczej, Parker nie rozwiązuje tego problemu - wgrywa tylko nowy soft.

Elite HDI i CHIRP to inne urządzenia.

Wystarczy,że producent zmienił/dodał jeden malutki element. Nie da się z HDI zrobić CHIRP. 

Wykorzystują trochę inną technologię pomimo, ze sygnał jest emitowany przez ten sam model przetwornika.

Kilka lat temu nikt by nie pomyślał o tym ze z przetwornika HST-WSBL który np . był w X-125 i pracował wyłącznie na 200 kHz nowsze urządzenia będą także w stanie wygenerować i to właściwie równolegle sygnał 83 kHz.

Cos mi sie wydaje, ze jakby obie serie HDI i CHIRP miały inny design to nikt by sie nie zastanawiał nad takim "problemem" .

Edytowane przez bierjoza

• 0

Elite HDI i CHIRP to inne urządzenia.

Wystarczy,że producent zmienił/dodał jeden malutki element. Nie da się z HDI zrobić CHIRP. 

Wykorzystują trochę inną technologię pomimo, ze sygnał jest emitowany przez ten sam model przetwornika.

Kilka lat temu nikt by nie pomyślał o tym ze z przetwornika HST-WSBL który np . był w X-125 i pracował wyłącznie na 200 kHz nowsze urządzenia będą także w stanie wygenerować i to właściwie równolegle sygnał 83 kHz.

Cos mi sie wydaje, ze jakby obie serie HDI i CHIRP miały inny design to nikt by sie nie zastanawiał nad takim "problemem" .

Nie jestem pewien, podejrzewam, że może lepszy procesor, ale nic więcej. Przetwornik jest identyczny, software też. Zrobić się pewnie nie da bo jest jakiś element hardware'u który jest rozpoznawany jako chirp lub hdi, wieszość jednak opinii w necie wskazują na znikome (czyt. brak) różnice w użytkowaniu. Ja wolałem zaoszczędzić 500zł, tym bardziej, ze używam tylko na jeziorach, przy takich głebokościach to ponoć w ogóle różnic nie ma.

• 0

osobiście też posiadam HDI. kiedy usłyszałem, że oba urządzenia są bliźniaczo wyposażone w elektronikę podpaliłem się i pomyślałem o zrobieniu ze swojego "sprzęta" CHIRP. zapał został ostudzony przez serwis Parkera, czym dzielę się na forum (potrzeba wynika z dyskusji na temat różnic HDI i CHIRP).

pomimo informacji uzyskanych od autoryzowanego serwisu i zawierzeniu tej informacji, wiem, że jest w Polandii facet, który twierdzi, że robi CHIRP z HDI. tak czy inaczej nie zamierzam tracić gwarancji przeprowadzając jakieś eksperymenty. jestem w pełni zadowolony z tego, co daje mi HDI, a wszystkie moje teksty na ten temat są jedynie garścią informacji (przydatnych czy też nie) dla użytkowników zamierzających zgłębić temat i poddać się eksperymentom.

• 0

Funkcjonalność hdi to to nie jest... delikatnie mówiąc

Zapoznaj się z takim produktem Raymarine 

E70290 Wi-FiSH black box - echosonda DownVision z Wi-Fi

Brak ekranu, podłączasz co tam ci pasuje najbardziej poprzez wi-fi. No i jest z CHIRPem

Pod tym linkiem trochę informacji http://www.eljacht.pl/index.php?option=com_virtuemart&view=category&virtuemart_category_id=156

• 0

Zapoznaj się z takim produktem Raymarine 

E70290 Wi-FiSH black box - echosonda DownVision z Wi-Fi

Brak ekranu, podłączasz co tam ci pasuje najbardziej poprzez wi-fi. No i jest z CHIRPem

Pod tym linkiem trochę informacji http://www.eljacht.pl/index.php?option=com_virtuemart&view=category&virtuemart_category_id=156

Dzieki za namiar, tak na szybko wydaje się, że brakuje klasycznego obrazu stożkowego oraz GPS, ale dokładnie o to mi chodziło. Jestem już niestety po zakupie 7hdi i już zmontowałem maleństwo, podejrzewam, ze jak zbęde zmieniął to własnie na coś takiego ( z tym, ze komplet DSI, klasyk oraz GPS), tym bardziej, że czytając fora zagraniczne, gdzie raymarine jest bardziej rozpowszechnione, ta firma ma naprawdę dobre recenzje, chyba lepsze niż lowrance (por. dragonfly vs elite)

• 0

Nie jestem pewien, podejrzewam, że może lepszy procesor, ale nic więcej. Przetwornik jest identyczny, software też. Zrobić się pewnie nie da bo jest jakiś element hardware'u który jest rozpoznawany jako chirp lub hdi, wieszość jednak opinii w necie wskazują na znikome (czyt. brak) różnice w użytkowaniu. Ja wolałem zaoszczędzić 500zł, tym bardziej, ze używam tylko na jeziorach, przy takich głebokościach to ponoć w ogóle różnic nie ma.

@espe myslę, że będziesz zadowolony z HDI. Bo to bardzo przyzwoite echo szczegółnie z ekranem 7

Ja swoje opinie opieram na tym co sam widziałem. Miałem na wodzie przez dłuższy czas zarówno E7HDI, E5HDI jak rózwnież E7 CHIRP 

Dlatego nie "podejrzewam" i nie piszę: "ponoć" . Różnice na plus dla E7 CHIRP są widoczne także przy głębokościach naszych akwenów (ja łowię głownie na Zegrzu, Wisle czasem na Mazurach) Mozna osiągnąć obraz z mniejszą iloscią smieci bez znacznej straty na poziomie czułości i ławiej wyodrębnić pojedyncze obiekty(ryby) ze stada.  Albo sandały przyklejone do dna. Duzo lepej widac tez przynętę pracująca w pionie. Dla jednego bedzie to duzo dla kogoś innego mało.

• 0

@espe myslę, że będziesz zadowolony z HDI. Bo to bardzo przyzwoite echo szczegółnie z ekranem 7

Ja swoje opinie opieram na tym co sam widziałem. Miałem na wodzie przez dłuższy czas zarówno E7HDI, E5HDI jak rózwnież E7 CHIRP 

Dlatego nie "podejrzewam" i nie piszę: "ponoć" . Różnice na plus dla E7 CHIRP są widoczne także przy głębokościach naszych akwenów (ja łowię głownie na Zegrzu, Wisle czasem na Mazurach) Mozna osiągnąć obraz z mniejszą iloscią smieci bez znacznej straty na poziomie czułości i ławiej wyodrębnić pojedyncze obiekty(ryby) ze stada.  Albo sandały przyklejone do dna. Duzo lepej widac tez przynętę pracująca w pionie. Dla jednego bedzie to duzo dla kogoś innego mało.

bierjoza, ja doskonale wiem, że będę zadowolony. Miałem w domu przez chwilę obie wersje, wziąłem tańszą bo wg mnie różnicy nie ma, opinia ludzi z US i Australii jeszcze zanim chirp trafił do Polski to potwierdzała, ba - co niektórzy twierdzą, że CHIRP obrazuje gorzej (w to akurat nie wierzę ale tacy też są). Fajnie, że dostrzegasz różnicę. Gratuluje w takim razie zakupu

Edytowane przez espe

• 0

A ja porównywałem HDS5 do Elite7 i HDS wygrywa. Czytelniejszy, mocniejszy sygnał i szybszy procesor. Tylko ekran mały.

• 0

bierjoza, ja doskonale wiem, że będę zadowolony. Miałem w domu przez chwilę obie wersje, wziąłem tańszą bo wg mnie różnicy nie ma, opinia ludzi z US i Australii jeszcze zanim chirp trafił do Polski to potwierdzała, ba - co niektórzy twierdzą, że CHIRP obrazuje gorzej (w to akurat nie wierzę ale tacy też są). Fajnie, że dostrzegasz różnicę. Gratuluje w takim razie zakupu

@espe, nigdzie nie napisałem ze kupiłem 7 ChIRP, miałem okazje go uzywać na wodzie podobnie jak 7HDI a nie w domu

Przez moje ręce przeszło wiele róznych echosond różnych producentów. Teraz mam kilka echosond a pływam głównie z HDS 7gen2 Touch+HST-WSBL+StructureScan.

• 0

Dla zainteresowanych różnica między Lowrance Elite 5 hdi i Raymarine dragonfly Chirp downvision. Moim zdaniem różnica znaczna na korzyść Dragonfly. 

Edytowane przez Sławek.Sobolewski

• 0

moim zdaniem testujący powinni dostać do poczytania instrukcję obsługi Lowrance'a, względnie naprawdę obiektywnie przeprowadzić test.

ustawienia, ustawienia i jeszcze raz ustawienia, a wówczas obraz będzie "fotograficzny", nie jakieś tam rozmyte fekalia.

• Like 1