Skocz do zawartości
  • 0

Jaka śruba do silnika minn kota endura 55

lukasso

Pytanie

Witam serdecznie 

Posiadam obecnie silnik minn kota endura 55. Śruba którą dostałem w komplecie bardzo blokuje się w zaroślach które okręcają się wokoło silnika. Jakie są alternatywne śruby do tego typu silnika i jaką wybrać żeby wyeliminować problem i może poprawić troszkę parametry. 

Czy posiada ktoś doświadczenie w tym temacie i jaka śrubę możecie mi polecić. 

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mało prawdopodobne. Jak zdejmiesz śrubę to pod spodem (z drugiej strony ) jest zwykle opis. Np. MKP-32 i numer katalogowy części 209-1160 co oznacza że jest to śruba Weedless Wedge 2 post-53519-0-72806400-1415961693_thumb.jpg.   Przez jakiś czas były w standardzie w silnikach 55 lbs ale od jakiegoś czasu ładują starszą wersję. post-53519-0-70401200-1415961773_thumb.jpg

• 0

Weedless Wedge 2 była reklamowana jako ta która łatwiej sobie radzi z zielskiem. Mam i do końca nie potwierdzam. Jest lepiej ale nie idealnie. Gdyby była wykonana z nierdzewki i miała wyostrzone krawędzie jak brzytwa to byłaby idealna :D .  

• 0

Mam minn kota traxxis 55lb ze śrubą uciągową kipawa tuningowaną (podniesiona moc silnika+maximizer) w multi-com,i niestety silnik padł po ok 50 pełnych dniach urzytkowania(był nowy).Mam nadzieję że to tylko szczotki,ale może być coś więcej.Generalnie nie polecam Ci tej śruby chyba że chcesz wykończyć silnik ;)

• 0

Mam minn kota traxxis 55lb ze śrubą uciągową kipawa tuningowaną (podniesiona moc silnika+maximizer) w multi-com,i niestety silnik padł po ok 50 pełnych dniach urzytkowania(był nowy).Mam nadzieję że to tylko szczotki,ale może być coś więcej.Generalnie nie polecam Ci tej śruby chyba że chcesz wykończyć silnik ;)

A już miałem podkręcać mojego Traxisa 55 z maksymizerem...

• 0

A już miałem podkręcać mojego Traxisa 55 z maksymizerem...

Spokojnie, mierniczek w dlon i sie kuku silnikowi nie stanie (nie przekraczac pradu max). Sens stosowania takiej sruby jest tylko tam gdzie silnik jest nie dociazony i pracuje z mniejsza niz podaje producent lodzia

• 0

Bo to ich wynalazek  :) Nie miałem wcale na myśli, że to padlina ( bo tego nie wiem ) :D  :D  Kupiłem, będę testował. 

Właśnie tak to zinterpretowałem :) . Ja już testuję, a w zasadzie użytkuję ją od kilku lat, miałem na minn kota max55, a teraz na powerdrive 55. Aha i miałem tą ze zdjęcia, a obecnie aluminiową, która przystosowana jest niby do mocniejszych silników 24 V . Wnioski, w porównaniu do wedless wedge 2 jest zdecydownanie mniejsze bicie, mniejszy pobór prądu o kilka amp przy max obrotach oraz minimalnie większa prędkość. Wychodzi na to, że stawia mniejszy opór skoro jest mniejszy pobór, a wydawać by się mogło, że skoro dedykowana jest większym/mocniejszym silnikom to powinno być odwrotnie. 

Ta plastikowa ze zdjęcia jest natomiast delikatniejsza niż wedless, ma cieńsze łopatki i pewnie łatwiej ją można uszkodzić. Co do pływania w roślinach nie zauważyłem różnic na korzyść żadnej śruby, może z jednym małym wyjątkiem, przy najwyższych obrotach machette III lepiej tnie delikatne rośliny gdyż ma cienkościenne łopatki.

Jeszcze jedna ważna rzecz, montując machette do minn koty trzeba założyć tulejkę dystansową na wałek bo nie dokręcimy jej, za mało gwintu na wałku.

• 0

lukasso - na to zielsko co po naszym zalewie pływa zmiana śruby niewiele pomoże. Problem w tym, że zielsko jest łapane nie tyle przez śrubę co przez kolumnę silnika. Jak muszę przez zielsko przepłynąć to na moment podnoszę silnik tak, żeby silnik częściowo schował się za kilem a kolumna była całkiem zasłonięta pawężą. Wtedy jest ok, a sama śruba raczej zielska nie łapie. Za to śruba łapie wtedy powietrze i trochę chlapie, ale to lepsze niż zdejmowanie zielska z silnika co 5 metrów.

• 0

Także robiłem tuning silnika w mc-sklep,co prawda mam endura 50 ,dość miałem palących się przełączników zmiany bigów,zastosowno mi maksymizer,wraz z wymianą kabli na14mm2,wymieniłem także śrubę na kipawę  i wszystko działa jak należy już od 3 sezonów,dodam,że nad wodą jestem dość często.

• 0

Zauważcie, że śruby do elektryków są "mocno" uciągowe, znaczy mają bardzo mały skok. Pomierzyłem właśnie śrubę od osapiana 55lbs i jej skok wynosi około 10-11cm, czyli przy max obrotach 1200 RPM maksymalna prędkość silnika na takiej śrubie to około 2 m/s (7km/h). I to się mniej więcej zgadza z moimi doświadczeniami, bo mimo że pływałem na średniej wielkości łódkach jak i na bardzo małych z różnymi obciążeniami to maksymalna prędkość na każdej z nich wynosiła między 6 a 7 km/h. To znaczy, że silnik dawał radę na każdej z nich, ale śruba nie pozwalała mu na więcej.

Taka śruba jest bezpieczna dla silnika, nawet jeśli silnik przyczepi się do większej i cięższej łodzi, to jest wygodne dla producenta ze względów gwarancji, ale w przypadku mniejszych jednostek o małych oporach nie pozwala wykorzystać pełnej mocy silnika, a ampery ciągnięte wtedy przez silnik są mniejsze niż by to wynikało z nominalnej mocy.

Dlatego w lekkich łodziach nie od rzeczy byłoby rozważenie wymiany śruby na taką o większym skoku i sprawdzenie miernikiem czy na max prędkości prąd pożerany przez silnik jest na bezpiecznym poziomie. Pozwoliłoby to uzyskać większe prędkości maksymalne, szczególnie na pływadłach typu kajak czy kanadyjka.

Niestety wybór śrub do elektryków jest dość mizerny, informacji o skoku poszczególnych śrub też znaleźć nie można i nie koniecznie ten wzrost prędkości o 1-3 km/h jest warty zachodu, tym bardziej że akumulatory nie lubią takiego pływania. Ale gdyby były dostępne śruby o trochę większym skoku chętnie bym wypróbował.

To oczywiście nie ma związku z wplątywaniem się roślin, ale skoro już o śrubach mowa ...

• 0

Bo to ich wynalazek  :) Nie miałem wcale na myśli, że to padlina ( bo tego nie wiem ) :D  :D  Kupiłem, będę testował. 

Ma pan już tą śrubę i są już jakie wyniki testów ? Motor Guide Machette III

Edytowane przez lukasso

• 0

Śrubę owszem mam ale czasu nie mam  :D . Podejrzewam, że wcześniej niż na wiosnę na niej nie popływam. Ale ktoś powyżej już opisał wrażenia z używania tej śruby. 

Kotwiz pisał jak się sprawuje.

Edytowane przez Paprykarz