Skocz do zawartości

Plany batymetryczne jezior

Qulikus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy ktoś z obecnych kolegów wędkarzy na forum ma informacje, gdzie zdobyć plany batymetryczne jezior w Wielkopolsce? Obecnie interesuje mnie plan jeziora Kowalskiego.

Z góry dzięki za info!

P.S. W związku z tym, że dopiero co wędkarsko zalogowałem się w Poznaniu, może ktoś naprowadzi mnie na atrakcyjne łowiska; głównie grunt i spining...

Witaj, co do Kowalskiego to jeździłem tam parę lat temu na spinning, z pozytywnymi efektami: dużo okonia, nie jakieś szałowe wielkości ale takie 15-30 cm i trochę sandacza, największy złowiony przy mnie to jakieś 2-2,5kg. Jednak to jezioro coraz bardziej podupada, a to za sprawą urzędującego tam rybaka. Po spuszczeniu wody bodajże w zeszłym roku powiedziałem, że nie ma tam sensu już jechać, po tym co usłyszałem jakie tam się rzeczy działy jak wodę spuścili...

Dzieki! Twoja odpowiedź generalnie potwierdza to co pisali inni na forum, że jezioro jest zniszczone i przetrzebione przez nadmierną ekspolatację rybacką - lub lepiej ją nazwać kłusowniczą.

Apropos, możesz mi polecić jakieś łowiska w Wielkopolsce, które warto odwiedzić lub odcinek Warty, gdzie warto pojechać by nie wrócić o kiju?

Kowalskie można sobie swobodnie darować, bez żalu.

A jeżeli prosisz o miejscówki, preferując głównie grunt i spining... to polecam rzeki i jeziora ;)

Planów batymetrycznych poszukaj np. w literaturze dotyczącej jezior (m.in. Atlas jezior Polski). Może Koledzy mają coś w swoich zasobach i się podzielą. Ja nie mam.

Pozdrawiam, owocnego poszukiwania.

Grzesiek

• 2 lata później...