pisarz Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Kiedy Polska była jeszcze socjalistyczna i ludowa , wysłano do Bawarii na targi piwne wytwór warszawskiego browaru.Poproszono o ocenę napoju.Po tygodni przyszła odpowiedź.Ten koń ma cukrzycę . :D A ja to świństwo tyle lat piłem . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Guinness w Ire, w Polsce odkrywam piwo z małych browarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Zapraszam na mój miód pitny i na rybki, ciekawe czy na forum jest może ktoś kto syci miód ?Obawiam się, że nie masz Waść tyle miodu abym miał po co przyjeżdżać , drobny antałek to i u siebie mogę wypić.Ale skoro teren taki rybny to i dla ryb przyjadę . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁYSY0312 Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Obawiam się, że nie masz Waść tyle miodu abym miał po co przyjeżdżać , drobny antałek to i u siebie mogę wypić.Ale skoro teren taki rybny to i dla ryb przyjadę . Ojejej! Byłbyś pierwszy który wypił antałek miodku dobrze usyconego No chyba, że proporcjonalnie w kilka dni.... zdradliwy to trunek Ale jeśli by tak się przydarzyło, to dla Waści pozostałby tylko kurpiowski bimberek na miodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Miody bardzo lubie, ze sklepowych wybieram Jadwige. Jak nie ma to cos z Apisu. Odkad kolega z pracy zaczal warzyc dobre piwa jakos trudno cos ze sklepu polecic. Z seryjnej produkcji pasuje mi Grolsch ale domowe piwo bije je bezproblemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Obawiam się, że nie masz Waść tyle miodu abym miał po co przyjeżdżać , drobny antałek to i u siebie mogę wypić.Ale skoro teren taki rybny to i dla ryb przyjadę . Coś tam mam tego miodu, w tym roku 3 balony nastawiłem , ale fakt dużo nie można pić bo głowa boli jak cholera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Na studiach piło się to, co było w dobrej cenie, choć w tłustych okresach zdarzało się odwiedzić wrocławski Spiż. A tak na co dzień to... "Książ pijemy wciąż" Opiły mi się strasznie te koncerniaki i zacząłem szukać nowych smaków. Lubię czasem miodowe (np. Ciechan, Maćkowe, lub Ciemna Fortuna), w lato na ugaszenie pragnienia super sam weizeny i weissbiery, a porter bałtycki, czy stout też nie jest zły, szczególnie w jesienny, czy zimowy wieczór Jesli chodzi o chmielowe aromaty, to najchętniej te amerykańskie w AIPA jak Ciechan Grand Prix, czy Lwówek Jankes.Dodatkowo natrafiłem na YT na Tomasza Kopyrę i jezcze mocniej wgłebilem się w temat. Fajnie opowiada i zwraca uwagę na rzeczy, które najprawdopodobniej osobiście bym przeoczył, czy może precyzyjniej- przejęzyczył Kusi mnie domowe warzenie, temat we mnie kiełkuje i może zimą spróbuję. @Fido Angel- podziel się wiedzą i dokonaniami ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 @Kamil jak jeszcze nie wazyles to zacznij od cydru - jest latwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Komes skosztowany... hmmm... bardzo ciekawy porter, sporo kwaskowości ma w sobie, alkohol dobrze ukryty. W tej chwili top 3 w kategorii porter jak dla mnie.1 miejsce kormoran (gdyby był odrobinę tańszy :/ prawie 9zł niestety )2 grand z browaru Amber (fajny smak kawy i gorzkiej czekolady, rewelacyjna cena)3 komes Panowie co warto spróbować z porterów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 (edytowane) Ostrzegam przed piwem Żywiec Bock! Nie da sie tego pić, fatalne Pierwsze piwo które wylalem po wypiciu połowy(jestem studentem,więc tatry, harnasie, zubry itp sa mi znane ) Edytowane 14 Listopada 2014 przez dekosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Jesteś pierwszym znanym mi studentem, który z własnej woli wylał piwo*. *Skoro gorsze od Harnasia, to penie kadzie tym płukali i w myśl zasady, że nic się nie marnuje ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrrd Opublikowano 15 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Dla mnie piwo bez aromatu/goryczki chmielu to nie piwo. Sam słód to za mało. Musi być i basta, na próżno go szukać w tych popularnych piwkach po 2-3zł. Guinness w Ire, w Polsce odkrywam piwo z małych browarów. Nie wiem, może trafiałem na gorsze partie, być może butelka/puszka maskuje smak tego piwka, ale nic ono szczególnego nie pokazuje. Przyjemne lekkie wytrawne piwo, co trzeba przyznać wchodzi bardzo miło. Ale zachwytu globu tym piwem w ogóle nie rozumiem, płytkie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Dla mnie piwo bez aromatu/goryczki chmielu to nie piwo. Sam słód to za mało.(...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Koźlak z "Ambera" to mój nr 1. Coś tu o nim znalazłem http://www.smaki-piwa.pl/piwo/amberowski-kozlak/.Nr 2 to "Ciechany" - głównie "Wyborne" "Mocne" , a jeśli już piwo z "wielkiej kadzi" to tylko lubelska "Perła". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Klasyk 1:1 mieszanka złoty żubr z zielonym zubrem.Dobrze robi po 2x4pak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Browar Zwierzyniec robi dobre piwo ale mało gdzie osiągalne, zdarza się że bywa w Mielniku to kupuję więcej.Piw z dużych browarów nie kupuję od lat, szukam małych browarów i piwa ze smakiem chmielu, gorzkiego ewentualnie piwa typu "bock" . Jadąc na jeden dzień na ryby i łażąc ze spinem wiadomo że wracać trzeba to najwyżej ice tea można wypić ale przyznaję że jak raz w roku (najczęściej jesienią) usiądą na noc przy ognisku i upiekę ziemniaki to lubię 2-3 kielonki dobrze zmrożonej wódeczki przyjąć. I jest to chyba ten jeden raz w roku jak się wódki czystej napiję . Czasami jeszcze siedząc w domu jakąś szklaneczkę irlandzkiej whisky wypiję, na działce kilka kieliszków napoju o nazwie "rwący nurt Bugu" czy własnej nalewki . Widać po 50 się dorośleje . I właśnie po 50 odkryłem wina, wiem że dla wielu to kwas i niezdrowe na wątrobę ale lubię i chyba tym się nie da się tak sponiewierać a i rano jakoś normalniej. I okazuje się że nie trzeba wydawać jakieś kosmicznych pieniędzy : http://dotrzechdych.pl/wp-content/uploads/portugalia_infografika_biedronka.jpg i jeśli ktoś się zdecyduje to polecam "Monte da Ravasquiera" za 14,99 które wczoraj wypiłem i FAO , trochę droższe i lżejsze które ....... też prawie wypiłem, zostało może ze 100g. Dzisiaj już byłem w sklepie i kupiłem kartonik tych po 14,99 bo jednak bardziej mi smakuje.W "Lidlu" było latem "Pyrene" które też brałem po kartoniku, niestety zmiana ofert i już nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Było kiedyś takie piwo "Grodziskie" z Grodziska Wielkopolskiego. Nie wiem jak nazywa się ono poprawnie, ale miało w butelkach zawsze osad, było pyszne. Jedyne, które komponowało się z czymś słodkim w postaci domowego soku malinowego. Ponoć zmarł browarnik i jedyny posiadający recepturę i i zabrał piwo do grobu... ale to chyba mit. Dziś to raczej Świeże z Kormorana albo Żywe - nie wiem co to za browar. No i zawsze niezawodne Czarnkowskie ciemne. Zresztą to jest fajna historia, bo zanim pewien poseł z Lublina zaczął gadać o "małpkach" dla mnie to określenie odnosiło się do tej małej buteleczki piwa z Czarnkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 @Kamil jak jeszcze nie wazyles to zacznij od cydru - jest latwiej Ale jeśli chodzi o degustację, to wolę piwko Z drugiej też strony, oglądając produkcje, a wręcz tutoriale na YT, to fizyka kwantowa to to nie jest.... Na początek może nawet z brewkitów, a z zacieraniem przy kolejnych warkach... Klasyk 1:1 mieszanka złoty żubr z zielonym zubrem.Dobrze robi po 2x4pak.Mówisz o dawce na osobę?Czyli rozumiem, że tu chodzi o wprowadzenie do organizmu odpowiedniej ilości alkoholu dla osiągnięcia stanu nieważkości, a nie degustację i odkrywanie nowych smaków, czy aromatów. Nie lepiej drinka sobie zrobić? Poza tym. 2x4pak żubra, to pewinie jakieś 20-24zł? To już można sobie kupić połóweczkę(dla znietrzeźwienia), albo 3-5 fajnych piwek, po których stwierdzisz, że to zupełnie inna liga. Odnośnie piwa, to nie mogę u siebie namierzyć produkcji z browaru kontraktowego "Doctor Brew". Opinie i recenzje zbierają bardzo dobre i chętnie bym je osobiście zweryfikował, ale u mnie nigdzie ich nie ma Za Ciechanem Grand Prix jeździłem i szukałem i pierwszym razem dałem jakąś chorą kwotę, nim natrafiłem na chyba najlepiej zaopatrzony w moim mieście sklep z różnymi piwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Noteckie ciemne w buteleczce małej z browaru Czarnków nr 1 Pojawił się u nas znowu Kmicic,szary 14dniowy pychota(niepasteryzowany,niefiltrowany),według starej receptury,innymi kolorami nie ma sensu zawracać sobie pęchęrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 (edytowane) http://browar.biz/forum/showthread.php?t=65004 Tyle lat już warzę, dłuzej to tylko spinninguję Edytowane 15 Listopada 2014 przez FidoAngel 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrrd Opublikowano 15 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 http://browar.biz/forum/showthread.php?t=65004 Tyle lat już warzę, dłuzej to tylko spinninguję Tak myślałem czy Ty to Ty Im więcej człowiek chce smakować próbować tym z większą niechęcią chce się upijać.Lepiej 2 piwka wypić ze smakiem, niż lać w siebie coś o nazwie piwa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 (edytowane) Browar Zwierzyniec robi dobre piwo ale mało gdzie osiągalne...Zwierzyniec robił dobre piwo ... jak był stary browar, wykupiony przez perłę już na kolana nie rzuca Wszystkim mającym okazję polecam piwko z Browaru Zamość, najlepiej nie z butelki a pite na miejscu, jasne jest niesamowicie pijalne, gasi pragnienie, nie zatyka, masz ochotę na kolejne, kolejne, kolejne ... coś w smak piwa z wrocławskiego Spiżu, moim zdaniem absolutny top w regionie Z zagraniczniaków posmakowały mi jupiler i duvel - po kilku dniach opanowałem sztukę nalewania go do pokala do perfekcji Edytowane 15 Listopada 2014 przez Panek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 2x4pak nie dawka na 1wieczorek.Podgrzac można dodać goździki, cynamon i jak ktoś lubi miód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Jeżeli o mnie chodzi to Ciechan i Lwówek Wrocławskie, z dużej produkcji tylko Żywiec.... co nie oznacza, że kiedyś nie piło się produkcji krajowo-winopodobnej; Jerzy Załoga produkował swoje wynalazki na mojej ulicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Jesteś pierwszym znanym mi studentem, który z własnej woli wylał piwo*. *Skoro gorsze od Harnasia, to penie kadzie tym płukali i w myśl zasady, że nic się nie marnuje ...Nie wiem co oni z nim robili i jak, ale bylo paskudne. Poszperalem na stronach i inni mają też taka opinię co do tego piwa. Myslalem, ze może trafilem na felerny egzemplarz, ale chyba jednak nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi