Skocz do zawartości

Piwko piwo piweczko...

piotrrd

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wczoraj odwiedziłem multitap na Nowolipkach Warszawie, bardzo fajne miejsce, ludzi trochę było, ale są 3 piętra i na 3 było trochę wolnych stolików, co w innych tego typu miejscach w piątek wieczorem nie jest oczywiste. Na pewno już nie będę się pchał do innych multitapów jak będę w Warszawie. Można na spokojnie usiąść i porozmawiać. Jest przyjemnie ;)  Ceny bardzo dobre (10-20zł za 0,5 i połowa ceny za 0,25). Kilka wrażeń z wypróbowanych piwek :

Piłem :

1.Artezan Blond jednym słowem - SUPER ! Piłem wcześniej tylko sklepowe wersje blondów i to jest przepaść, w końcu poczułem fenole. Ogólnie aromat był bardzo złożony, ale nie potrafię określić innych składowych.  Piana bardzo obfita, gęsta, drobnopęcherzykowa. W smaku łagodny chmielowy i drożdżowy. trochę przyprawowy. Zdecydowanie najbardziej posmakowało mi to piwo ze wszystkich wypitych tego wieczoru.

2.Spirifer Haka - Kupione przez pomyłkę (chciałem Hadrę. nazwy podobne przy zgiełku nie trudno o pomyłkę było - teraz wiem, że lepiej zamawiać po numerkach  ;)  )  i tutaj miłe zaskoczenie bardzo dobre piwo na nowozelandzkim chmielu,  aromat przepiękny owoce cytrusowe i pod koniec żywica wyszła. Aromat był bardzo intensywny.  Właścicielem browaru jest Polak, a piwo warzone jest w Czechach. W smaku typowe dla IPA, goryczka średnia, niezalegająca, delikatne. Piana bez rewelacji, ale OK.

3. Pracownia Piwa Harda - czyli AIPA . Aromat mniej intensywny niz piwa nr 2  :  cytrusy, mango, białe owoce, pomarańcze ? Goryczka zdecydowanie większa, jak dla mnie idealna, nie zalegająca, po chwili chce się wziąć następny łyk. Piana jak wyżej.

4. Pinta żytorillo- geste, oleiste, z ogromną i nieprzyjemną goryczką. Opine były pół na pół, chciałem się przekonać i zdecydowanie nie dla mnie. Lubię goryczkowe piwa, ale gdzie występuje jakaś kontra słodowa i ona nie zalega. Tutaj po powrocie do domu czułem nieprzyjemny posmak. 0,25 męczyłem chyba z 30 min albo i lepiej. Najgorsze piwo kraftowe jakie piłem do tej pory.

Wziąłem jeszcze po łyczku może po dwa ;) od koleżanki :

1. Artezan Mango - delikatne piwo na lato, ładny zapach, faktycznie mango i cytrusy. Trochę wodniste. Piana ładna. Określiłbym je jako "babskie". Dobrze, że są takie piwa w ofercie, można iść z dziewczyną i nie będzie musiała męczyć się IPA ;)

2. Ursa Dwa Misie - Piany brak, nawet po nalaniu praktycznie jej nie było. Wysycenie bardzo niskie, wręcz zerowe. Największą zaletą tego piwa był aromat, suszone owoce, marcepan. W smaku delikatna goryczka kontrowana karmelem, pełne. Koleżance najbardziej smakowało.

3. Perun orzechowy gaj - Aromat intensywny czekolada, orzechy. W smaku kawa, czekolada, orzechy. Piana OK. Zaintrygowało mnie te piwo. Na pewno kupie je w wersji butelkowej.

4. Pracownia Piwa Dżok - lekkie piwo, w smaku czekolada, kawa, paloność i orzechy. Aromat kawa i czekolada oraz trochę chmielu

Podsumowując :

1. Artezan Blond

2. Orzechowy Gaj

3. Haka i Hadra może  z małym plusikiem dla Hadry za wyższą goryczkę

Pozdrawiam

Edytowane przez dekosz

Weekend wypraw razem z "Podróżami Kormorana" ;)

Wczoraj American IPA- bardzo fajne IPA, mocno goryczkowe, nisko nasycone, bardzo pijalne. Owocowe, ale i wyraźna "żywica". Świetne piwo.

Dzisiaj Rauchbock, czyli koźlak wędzony. Jakoś za koźlakami nie przepadam, ale to jest naprawdę dobre. Pachnie domową, wędzoną szynką, lekko słodkawe, ze średnią goryczką. Piękna piana i dzięki niskiemu nasyceniu bardzo dobrze się pije.

Generalnie póki co, Podróże Kormorana, to super seria. Próbowałem jeszcze Coffe Stout'a. U mnie w sklepie wypatrzyłem jeszcze Witbiera i Weizenbocka. Za jakiś czas ;)

Co prawda nie piwo ale z alkoholi które można polecić:

http://winicjatywa.pl/2014/05/08/greyrock-hawkeys-bay-sauvignon-blanc-2013-biedronka/

W maju szukałem, byłem w 8 Biedronkach ale wyszło aż w końcu chyba na początku lipca znalazłem w Łomiankach.

Teraz się pokazało na warszawskim Grochowie i używając nazewnictwa "piwnego" nabyłem "sześciopak" B) z założeniem że będzie na lato. Już wiem że 4 jakie zostały po sprawdzeniu czy 2014 jest tak dobry jak 2013 do lata nie dotrwają :unsure: więc jutro muszę zrobić zapas. Więc jeśli ktoś lubi wino ma okazję zrobić zapas.

Widzę, że nikt wcześniej nie wspomniał o Leffe blonde - świetne jasne piwo, z dobrze wyczuwalną goryczką złamaną jakimś słodkawym (pewnie owocowym :) ) posmakiem. Jedynym minusem może być cena, bo za 330ml płaci się około 8zł; chociaż są jeszcze miejsca gdzie 700ml można dorwać w podobnej cenie!

Dzisiaj mała degustacja Bojan Czarny, czyli stary black Ipa, o którym już kiedyś pisałem.

Jak zobaczyłem na półce,mówię sobie pewnie zepsuli piwo... Obok stoi Black Ipa za 6zl a czarny jest za 5.

Nowy kapsel, poprawiona jakoś rysunku, teraz jest wyraźny i całkiem ładny, etykieta ta sama tylko zamiast Ipa jest Czarny. Pierwsza myśl pewnie mniej chmielu i idą na latwiznę, ze to już nie Ipa i nie muszą mocno chmielic. Dobra a teraz w skrócie :

Zapach : cytrusy, żywica w tle kawa. Wyraźny zapach amerykańskich chmieli, typowe black Ipa.

Smak - wyraźnie chmielowy, cytrusowy, w końcówce kawa i nuty palone. Goryczka średnia(nie wykreca buzi ale jest wyraźna, okreslilbym na poziomie innych piw z deklaracja 50-60 ibu) przyjemna, lekko zalegajaca.

Piana fajna, ladnie sie tworzy po zamieszaniu.

Naprawdę dobre piwo, zmiana na lepsze, nie rozumiem czemu zmienili nazwę. Nie czułem wad w piwie, nie ma masła, ani żelaza. Super za piątkę bede wracał często jeżeli utrzyma sie jakość. Inne piwa z Bojanowa odpuszczam. Sa fatalne metal i masło. Wczoraj pół butelki Wielkopolskiego do wc, toporek wypity na siłę... :/

Edit warka 09.03.2015 - polecam

Grupa BRJ chyba w tym roku chce ostro zaatakować rynek swoim piwem. W sklepie wielki balon w kształcie butelki ciechana, panie polecajace ciechana miodowego i portera tekstem "wygrał test u Kopyra najlepszy porter w Polsce" no no ;) Cen nie mają złych jak wyeliminuja wady z innych piw to czemu nie :) Porterem ani czarnym rynku nie przejmą. Za malo osób to kupuje, ale jak ciechan wyborny, czy bojan strazacki albo wlk jest w formie to koncerny umywaja sie w smaku. Najgorsza wadą grupy jest cena butelki 60gr :o ! Niech działają, warza dobre piwa bez wad, trzymam kciuki. Wolę pić na imprezach ciechana wybornego jak będzie bez wad niż tyskie:)

Edytowane przez dekosz

Będzie ciężko.... przynajmniej w Wawie. W sklepach gdzie kupuje mają dostać po około 10 butelek i zapisy już były w grudniu. Zainteresowanie piwem jest ogromne, a to takie małe perełki na naszym rynku. Ostatnio jeden sklep upadł i wyprzedawal się. Ceny były tańsze o 1-2 zł na piwach po 10-15zl, czyli po 10-20% a po 4h od ogłoszenia zostały praktycznie puste półki...

Doctorzy wypuścili Barley Wine i RISa. Ponoć w bardzo małych ilościach. Jakby ktoś u siebie namierzył, to prosiłbym o info ;)

jutro (sobota ) we Wrocławiu w pubie włodkowica 21 mozna iśc i sie napic obydwu, pogadac z doktorami i z kopyrem.

w sklepach to sie pozabijaja o te piwa cos czuję.

jutro (sobota ) we Wrocławiu w pubie włodkowica 21 mozna iśc i sie napic obydwu, pogadac z doktorami i z kopyrem.

w sklepach to sie pozabijaja o te piwa cos czuję.

Widziałem filmiki degustacyjne, ale niestety nie mam możliwości się ruszyć :(

Stąd moje pytanie, bo na premierze oprócz beczkowego, mają też być zabutelkowane.

Edytowane przez Kamil Z.

Demeter faktycznie bardzo słabo. Posmak taki trawiasto-cytrynowy i dotego wodniste piwo. Goryczka praktycznie nie wyczuwalna. Browar olimp zawiódł mnie na całej lini. Wypuścili średniego risa i nic poza tym ciekawego. No może jeszcze Hera jest ciekawa. Akurat tak się złożyło, że piłem ich wszystkie nowości(oprócz persefony, zefira i zeusa i tego risa z limitowanej edycji), chyba ze względu na etykiety, które mi się podobają. 

Dzisiaj kupiłem ponownie Bojana Czarnego i porażka... masło... chmiel prawie nie wyczuwalny, goryczka na poziomie zywca APA. Kurcze powtarzalność piw z małych browarów jest beznadziejna, a wręcz jej nie ma :/

Edytowane przez dekosz

Jak lubisz portery to spróbuj Komes porter do kupienia w większych marketach w cenie ok 4,5 - 5zł

Jak coś pijalnego fajnego na amerykańskim chmielu to np Dr Brew Suny Ale . Ja teraz polubiłem milk stouty :) Ciemne piwa z dodatkiem laktozy (sweet nygus browar Solipiwko, milkołak browar Reden) Dzisiaj piłem Sleeping Car porter z browaru Inne Beczki, styl określony jako milk porter ale bardzo podobny do milk stoutów. Ja jako początkujący "piwosz" za bardzo nie wyczuwam różnic stylowych, ale zdecydowanie jest to najlepsze piwo z tych 3 :) Cena niestety słaba 9 zł :/

Edytowane przez dekosz
  • Like 1

Kolejna podróż odbyta wraz z Kormoranem, za mną ;)

Weizenbock- czyli koźlak pszeniczny.

Piwo dość ciemne, bardzo pijalne, średnio nasycone i bardzo treściwe. Bogaty aromat goździków, bananów i piernika. W smaku rzeczywiście nieco jak ciasto piernikowe.. Alkohol fajnie ukryty. Pierwszy raz piłem piwo w tym stylu i muszę przyznać, że bardzo dobre. Polecam :)

Piter :), szlagier znany (wprawdzie ten "teledysk" pasuje do tego jak pięść do nosa), u nas istnieje coś takiego jak śląska pieśń biesiadna niestety w większości błędnie utożsamiana z ...coś tam polo <_<.

No to może jeszcze jeden piwny szlagier ?

https://www.youtube.com/watch?v=NRgC5FaHpUA

Ja z tytułu dużej różnorodności i dostępności w okolicznym sklepie, raczę się Raciborskim - klasycznie ważone, Pils i Twierdzowe. Edytowane przez Zwierzu
  • Like 1