Skocz do zawartości

Piwko piwo piweczko...

piotrrd

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Wątek trochę umarł, więc odświeżam...

....mam pod nosem taki miły sklepik, gdzie pojawiają się praktycznie wszystkie piwne nowości, szczególnie te które tak ostatnio zdrowo kiełkują...Pinta, Ale Browar itp....ja raczej jestem przywiązany do swoich sprawdzonych piwek, mam jakieś 10-12 różnych, którymi w zależności od nastroju i apetytu się raczę...

....dzisiaj niespodzianka, wpadam do sklepiku - a tam nowe piwko z Gościszewa - szok.

Po poprzednich bardzo, bardzo dobrych doświadczeniach z tym rodzinnym browarem(rewelacyjne niefiltrowane, pyszne krzyżackie, pilsik, rycerz i inne) bez zastanowienia wpakowałem "Drwala" do koszyka...No i zonk - niestety chmiel Galaxy został dodany do piwka i powstało jakże teraz lubiane i popularne piwo smakujące jak perfumy.....na prawdę rzadko zdarza mi się nie dopić browara, nawet jak się "ulewa" - ale tym razem po dwóch łykach browar wylądował w krzakach...masakra...Rozczarowany byłem bardzo, tym bardziej że sama nazwa taka - swojska :P

Tradycjonalistów i poszukiwaczy następcy Niefiltrowanego z Gościszewa ostrzegam. Fanów smaków typu nowoczesna IPA po prostu nie rozumiem :blink:

post-53156-0-04288800-1431553252_thumb.jpg

P.S. dobrze, że w zanadrzu miałem "Po godzinach"

Edytowane przez malcz

Będąc w Norwegii nie mogę odmówić sobie wypicia sobie piwka, choć jest ono tutaj drogie. Być może w Polsce jest rownież do dostania - norweskie piwo Hansa Pilsner w zielonkawej puszce bądź butelce z zielona etykietą. Łagodne piwo przypominające Łomżę wyborową sprzed kilku lat :) 

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

To na odświeżenie wątku chciałbym powiedzieć, że przed jutrzejszym wypadem kleniowym nad Drwęcę machnąłem sobie właśnie piwo zakupione przez moją szanowną koleżankę małżonkę ... piwo Carlsberg NOX czy jakoś tak. Nie polecam. Wali wódą, w smaku gorzkie, a teraz śmierdzę jak gorzelnia. Nie o to w piwie chodzi.

• 2 miesiące temu...

I to jest słuszna idea ;) . Ja po każdej próbie wypicia tych korporacyjnych wynalazków żubro-tysko-żywco- podobnych żałuję wydanych pieniędzy.

O dziwo, ostatnio, spokojnie spijam Namysłów Zamkowe a po chwilach słabości nie mam objawów "de dej after". Chyba po przejęciu Braniewa odeszli od stosowania "ulepszaczy".

Edytowane przez FidoAngel

Pod względem browarkowym z marketów lidl rządzi. Wczoraj wyrównałem zapasy i na odstrzał poszedł angielski ruddles county i tradycyjnie kilka argusów do kompletu. Dzisiaj zmiana najpierw argus a dopiero teraz angielski wynalazek ;)

Pod względem browarkowym z marketów lidl rządzi. Wczoraj wyrównałem zapasy i na odstrzał poszedł angielski ruddles county i tradycyjnie kilka argusów do kompletu. Dzisiaj zmiana najpierw argus a dopiero teraz angielski wynalazek ;)

Ktòrego Argusa popijasz? Bo według mnie tylko jeden się nadaje.

Jak to hiszpańskie dorwiesz to kup zgrzewkę albo dwie. Z Nadarzyna prawie wszystko wykupiłem...

Ktòrego Argusa popijasz? Bo według mnie tylko jeden się nadaje.

Jak to hiszpańskie dorwiesz to kup zgrzewkę albo dwie. Z Nadarzyna prawie wszystko wykupiłem...

Maestic Original. To hiszpańskie to jaki rodzaj, a też bodajże nie jedno hiszpańskie w lidlu jest?

Maestic Original. To hiszpańskie to jaki rodzaj, a też bodajże nie jedno hiszpańskie w lidlu jest?

Ten Maestic to chyba czeski jest z tego co pamietam. Jeśli tak to najlepszy z rodziny. 

Ostatnio z Lidla najcześciej Budwaisera za 2,99 popijam.

Dzisiaj spożyłem Dab-a, Estrella Galicja i Krombachera. Ta Estrella bije dwa wcześniej wymienione na głowę. Dużo chmielu i goryczka. Nie jest wodnista. Czerwona puszka z czarnym akcentem.

Szkoda że to są resztki z tygodnia hiszpańskiego który skończył sie kilka tygodni temu.

W Lidlu mozna trafić resztki niezłego hiszpańskiego piwka Estrella Galicja po 2,50 sztuka. Jest także DAB po 2,20.

Może to nie są piwa najwyższych lotów ale taka Estrella to esencja smaku przy takim Żywcu, Tyskim czy Lechu... .

Kilka zgrzewek zakupione.

No i namówiłeś...kupiłem :) Bardzo przyjemne o lekkim smaku (a jak kobita jęknie : "znowu pijesz" to powiem ...godski namówił  ;)  :D  

• Like 1

Ostatnio kocham się w belgach, blonde urywa d..ę ;) ale w sensie stricte  piwnym ;)

Duvel, Palm, St. Feuillein, no i nasze Triple Blonde :) Polecam z całą stanowczością.

Z krajanów rewelacyjne piwa są z browarów Grybów i Ursa. Siedemnastodniowy Pilsweiser z Grybowa powinien być czczony wręcz bałwochwalczo ;) Ta sama sytuacja z "Śniegi na Beniowej" z Ursy. Jezuu, aż mi drga szczytówka :D

A tu takie tematyczne piwka:

post-59897-0-28191500-1442514216_thumb.jpg

post-59897-0-24543300-1442514237_thumb.jpg

Pozdrowienia dla miłośników chmielu ;)

Edit: ffs, wstyd mi. A gdzie Komes Potrójny Złoty?!?!?! Już tu jest :)

Edytowane przez Prawie30
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Było o belgach, więc kontynuujemy temat poprzez te 3 zacne piwka:

Delirium Tremens  :wub:

Leffe

Pater Lieven

post-59897-0-59237300-1443800656_thumb.jpg

@godski, sorry, ale nie wiem. Wola, Bemowo, Żoliborz, to i owszem, lokalizacje znam. Bodajże mają też sprzedaż przez neta.

W Wola Parku otworzyli piwiarnię Qfel - polecam zajrzeć, warto :) Miłośnicy różnych "lokalsów" powinni być kontent ;)

Ja się staram próbować nowych smaków browarów rzemieślniczych (i aspirujących do tego określenia). trudno je znaleźć  marketach, ale za to mam we Wrocławiu namierzonych kilka fajnie zaopatrzonych osiedlowych sklepów :)

Natomiast z belgijskich jakiś czas temu piłem coś niesamowitego - Grimbergen. Trudno dostępne w PL (ale się zdarza).