Skocz do zawartości

Piwko piwo piweczko...

piotrrd

Rekomendowane odpowiedzi

Zaciekawił mnie na półce chmielowy harnaś i schłodzony trzeba przyznać, że daje radę. Piana ładna gęsta, na zdjęciu już zdążyła trochę opaść. Czuć chmiel chociaż bez przesady, ale jak na tanie piwo nie jest źle. Jednak jak złapie temperatury czuć ulepszacze :(

post-54995-0-81569900-1444069476_thumb.jpg

Zaciekawił mnie na półce chmielowy harnaś i schłodzony trzeba przyznać, że daje radę. Piana ładna gęsta, na zdjęciu już zdążyła trochę opaść. Czuć chmiel chociaż bez przesady, ale jak na tanie piwo nie jest źle. Jednak jak złapie temperatury czuć ulepszacze :(

Próbowałem. Ale z tanich piw rządzi czeski Argus Maestro 2,30 za butlę.

Było o belgach, więc kontynuujemy temat poprzez te 3 zacne piwka:

Delirium Tremens  :wub:

Leffe

Pater Lieven

attachicon.gif2.JPG

@godski, sorry, ale nie wiem. Wola, Bemowo, Żoliborz, to i owszem, lokalizacje znam. Bodajże mają też sprzedaż przez neta.

W Wola Parku otworzyli piwiarnię Qfel - polecam zajrzeć, warto :) Miłośnicy różnych "lokalsów" powinni być kontent ;)

Kiedyś ładnych parę lat temu pijąc to leffe poznałem smak prawdziwego piwa.

Taka mała buteleczka zaspokaja mój apetyt na długo i po nim nie chce mi się żadnego innego. 

ja wczoraj miałem okazje spróbować produktów z nowego browaru rzemieślniczego ROCH z okolic Bolkowa.

Piwo o nazwie Nakota- styl APA. smak jak na debiut rewelacja. No i miło powitać i wspierać kolejny po Miedziance browar restauracyjny w Sudetach.

kilka dni temu piłem natomiast limitowana edycje piwa z browaru rzemieślniczego Birbant, mianowicie saison curry wurst. jest to piwo uwarzone na bazie słodów wedzonych z dodatkami m.in kardamonu, pieprzu i kolendry. Jeśli ktoś z Was szukał idealnego piwa do białej kiełbasy to śmiało mogę polecić:)

Edytowane przez WiktorK

• 1 miesiąc temu...

Ja natomiast ostatnio zaliczyłem dwie wpadki z piwem,typowo pod wpływem reklam w tv:

1.EB

2.Kasztalan

Po tym jak Dojlidy zj...ło się po zmianie w Żubra,to myślałem że już nikt mnie tak w ch..ja nie zrobi ,a tu proszę..........sam nie wiem co piłem,wódę z piwem,czy piwo z wódą.............Teraz już wiem że jak mi się zachcę czegoś innego,to nie szukać wśród polskich piw....... :wacko:

Ja natomiast ostatnio zaliczyłem dwie wpadki z piwem,typowo pod wpływem reklam w tv:

1.EB

2.Kasztalan

Po tym jak Dojlidy zj...ło się po zmianie w Żubra,to myślałem że już nikt mnie tak w ch..ja nie zrobi ,a tu proszę..........sam nie wiem co piłem,wódę z piwem,czy piwo z wódą.............Teraz już wiem że jak mi się zachcę czegoś innego,to nie szukać wśród polskich piw....... :wacko:

Potwierdzam.

Tofiku, zdecydowanie polecam szukać wśród polskich piw! Tylko nie tych koncernowych ;) Świat ten jest bowiem przebogaty i niesamowicie różnorodny. Od ilości premier można dostać zawrotu głowy. Cena? No cóż. Coś, za coś. Wolę kupić jedno piwko, niż czteropak ..... (tu wstaw dowolną nazwę koncerniaka w marketowej promocji).

Pozdrówka

Kamil

• Like 1

Kamilu- zdecydowanie masz rację,trochę nie fortunnie się wyraziłem,bo sumie miałem na myśli to,o czym Ty napisałeś. Koncerniaków jednak nie wykluczę całkowicie,bo są na szczęście takie piwa które mimo upływu wielu lat produkcji się nie zmieniają,a i mam je zawsze pod ręką,tzn w osiedlowym sklepie. Większy wybór mam w sklepach typu Piotr i Paweł,i tam zwykle ,jak już jestem ,wybieram sobie jakieś "nowalijki ciekawostki".....cena wtedy nie gra roli,liczy się przyjemność.

• Like 1

Od jakiegoś czasu wziąłem się za siebie i zacząłem ćwiczyć i zrzucam brzuch, więc piwo poszło w odstawke, ale raz na jakiś czas wyskocze do multitapu spróbować nowości. W polskim krafcie dzieje się oj dzieje się :) Piwa stoją na wysokim poziomie i dorównują tym "zagramanicznym". Dzisiaj z racji wykluczenia mnie z wypadu na ryby popijam wyjątkowo w domu Brown foot z alebrowaru. W zapachu orzechy z cytrusami, przewaga orzechów. W smaku gorzka czekolada z orzechami włoskimi i końcówka z mocna grapefruitows goryczka.

Czekam na dwa piwa w chwili obecnej Ris z tenczynka i porter z malinami z hopium. Mam nadzieje ze będą super:)

Ceny piw kraftowych niestety są nadal wysokie, ale raz na 3 tygodnie na 2-4 piwka można sobie pozwolić i wychodzi się na to samo, co w wekend 4pak żubra ;)

post-47668-0-70707800-1447280041_thumb.jpg

Edytowane przez dekosz
  • Like 1

Dzisiaj się szarpnąłem i wziąłem 4 buteleczki niepasteryzowanego , niefiltrowanego piwka po 7 zł sztuka. Łaskie Żywe z browaru Korab. Data przydatności do spożycia 05-12-2015 :)  :) .

Smakiem wreszcie przypomina pierwsze piwa które piłem w końcu lat osiemdziesiatych. I które po 2-3 tygodniach leżakowania w temperaturze pokojowej się psuły.

Ale to jeszcze nie to. Zapach inny.

Szukam dalej moich młodzieńczych smaków.

post-48513-0-05706100-1447535793_thumb.jpg

post-48513-0-24409400-1447535860_thumb.jpg

Lipcowe z Lubelszczyzny. Również niepasteryzowane. Ale do powyższego się nie umywa.

post-48513-0-50755500-1447536589_thumb.jpg

post-48513-0-51424700-1447536660_thumb.jpg

Edytowane przez godski

@Dekosz powiedz Ty mi gdzie kupujesz rzemieślnicze piwka w Piszu ? Widziałem piwerka z Kormorana ale Birbanty czy Ale Browar że o DocBrew nie wspomne nigdzie! Plizzzz :)

Jak jestem na działce to mam problem z zakupem ajpiej i harrych porterów i katujemy się słodową wodą :(

W chwili obecnej większość czasu spędzam w Warszawie i tutaj piwka kupuję ;) . Do Pisza piwna rewolucja jeszcze nie dotarła, jak chce się wypić na mazurach trzeba wozić ze sobą niestety. W kauflandzie bywa często AIPA od Kormorana i Witbier, w Polomarkecie raz na jakiś czas pojawi się Jankes z Lwówka, ale też już dawno go nie było i to chyba na tyle :(

No to licho. Latem wykupiliśmy całą półkę porterka i IPA z Kormorana i od tamtego czasu nigdzie nie ma :)

BTW. Jeśli lubisz Stouty to polecam Mikkellera np George :). Oleiste i pełne wysoko umieszczonych smaków : wanilia, migdał, karmel ..... Pychaaaa :))