Skocz do zawartości

Piwko piwo piweczko...

piotrrd

Rekomendowane odpowiedzi

To jest normalny, oryginalny Guinness, nie podróbka ;) Lidl ma często dobre ceny na zagraniczne piwa. Ceny tego piwka w puszkach w normalnych sklepach są w okolicy 5-6zł. Guinness oczywiście ma różne rodzaje piwa, które są droższe, ale ten draught tyle kosztuje. W kulce masz azot, który po uwolnieniu się tworzy tzw. efekt lawinowy piany, tworzy się drobna, gęsta i nie pękająca, zdobiąca szkło przy każdym łyku czapa piany ;)

Ostatnio dostałem kilka piw z niemieckiego kraftu. Większość poszła do piwnicy(risy i portery) kilka spróbowałem :)

Schlenkerla weizen u nas nie widziałem tej odmiany, zazwyczaj jest urboc bądź marzen. W tym piwie wedzonka jest na pierwszym planie(dostałem też marzena i tam nie była tak dominującą i intensywna), musiałem trafić na zarabista warke, piwo wgniotlo mnie w podłogę. Zapach był tak intensywny, że czuć było go w całym pokoju.

2 tego wieczoru to zywiec sasion z 1 warki, był ok, ale tak jak pisałem polecam szukać 22.07 różnica bardzo duża na plus.

3 piwko najmocniejsze, crew w stylu imperial ipa. Zupełnie inne podejście do stylu niż naszych kraftowcow. Aromat to multiwitamina dr Wit w szklanej butelce. Bardzo, bardzo słodkich owoców tropikalnych. W smaku tak samo, piwo mimo 8,3% wchodziło jak woda. Bardzo zdradliwe. Słodycz kontrowana, bardzo krótka, całkiem mocna goryczka. Powiem szczerze, że trochę zawiodłem się i wolę jednak polska interpretacje tego stylu, gdzie piwo nie wchodzi jak woda i jest degustacyjne, z dłuższą goryczka. Ciekawym doznaniem był aromat, który był intensywny i identyczny jak dr Wit:)

Pozdrawiam

PS. Do świąt nie planuje pić piwka, ale w święta odbije sobie, mam kilka perełek nazbieranych i wylezakowanych w piwnicy:) Min porter komes prawie 3 letni w butli szampanowej z korkiem, wędzone barley wine, jakieś risy też się znajdą :)

post-47668-0-46378600-1448147913_thumb.jpg

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Jako że siedzę już w Niemczech jakiś czas wypilem to i owo. Zdecydowanie polecam piwo Algäuer Buble Bier z bawarskiego browaru w Kempten. Zarówno oda lagery, weisbier jak i ciemne są pyszne. Butelka z zamykaniem ala Grolsh kosztuje ok 90 centów plus pfand.

Jako że siedzę już w Niemczech jakiś czas wypilem to i owo. Zdecydowanie polecam piwo Algäuer Buble Bier z bawarskiego browaru w Kempten. Zarówno oda lagery, weisbier jak i ciemne są pyszne. Butelka z zamykaniem ala Grolsh kosztuje ok 90 centów plus pfand.

Niemieckie browary nawet te słabe są na tyle poprawne smakowo, że biją na głowę polskie koncerniaki.

Smutne to jest i nie zrozumiałe, ale piwo za 1,60 zł  jest w smaku o wiele wiele lepsze niż w PL dwa razy droższe.

I jednocześnie pokazuje to jaki ogromny pieniądz robią koncerny.

Przyzwoite piwo w DE to już 30-40 centów czyli 1,60zł polski odpowiednik 2,50zł, smak to już nie ma o czym mówić słodowa żółta woda często nie smaczna (o zapachu/smaku chmielu można często pomarzyć)

I jednocześnie pokazuje to jaki ogromny pieniądz robią koncerny.

Przyzwoite piwo w DE to już 30-40 centów czyli 1,60zł polski odpowiednik 2,50zł, smak to już nie ma o czym mówić słodowa żółta woda często nie smaczna (o zapachu/smaku chmielu można często pomarzyć)

A w przerwie między browarkami zapraszam na priv . Sprawę mam do Ciebie. B)

Ja wstąpiłem parę razy do browaru w Grybowie i piwo mają super. W ciągłej sprzedaży jest Lach i Strong, które mi najbardziej smakują, ale można tu trafić też na prawdziwe niepasteryzowane (trwałość tylko 17 dni) a także co mi się tylko raz udało niepasteryzowane i niefiltrowane - niebo w gębie (trwałość też tylko 17 dni).

Więc żeby kupić tam butelkowe niepasteryzowane to na prawde trzeba się wstrzelić w ich proces fermentacji.

PS. Bosacka w swoim programie kiedyś mówiła, że niepasteryzowane i niefiltrowane to najzdrowsze z PIW.