Skocz do zawartości

Piwko piwo piweczko...

piotrrd

Rekomendowane odpowiedzi

Próbowałem różnych nietypowych piw, Ucha Od Śledzia pewnie również spróbowałbym, ale mam pilniejsze zakupy na piwnej 'must have' liście ;) Zwłaszcza Aficionado od Kingpina (lubię herbatę Lapsang Souchong a piwo na niej może mnie porwać ;) ). Oprócz tego Organic Chocolate Stout od Samuela Smitha...Od wielu ludzi słyszałem, że taki dobry że dupę urywa, jeśli opisy doznań polecających mi go sprawdzą się w połowie to seks stanie się mało pociągającą alternatywą dla tego stouta. 

Widziałem też ciekawy stout z ziarnem kakaowca i chili....może być fajny po składzie patrząc...aczkolwiek nazwy nie pomnę chwilowo :)

Puola Polska od Humalove & Wąsosz również wlicza się w mój must (krótko) have.

A później to już czekanie na Imperium Prunum...na którego pierwszą warkę niestety się nie załapałem. Natomiast całkiem fajnie tę porażkę koi obecna warka Portera Warmińskiego, która w przeciwieństwie do poprzednich leżakowała nie 7-8 miesięcy a okrągły rok, co pozwala snobistycznie wyobrażać sobie że to właśnie ten czas a nie kunszt piwowarów robi robotę i czyni ją taką dobrą ;)

• 2 tygodnie później...

Co się narobiło na tym świecie. Zmieńcie tytuł wątku, piwosze. Toć to wszystko napoje na bazie alkoholu. W życiu nie będę się jarał takimi kompotami.

Potwierdzam. Dla mnie dodatek bananów , limonek i śledzi to już nie piwo tylko napój piwopodobny.

Ale ja starej daty jestem i pewnie się nie znam ;) .

To rozumiem. Ale kolega Novis miał na myśli wszystkie przedstawione tutaj piwa...o ile dobrze interpretuję jego post :) Więc chętnie się dowiem czego jeszcze spróbować :) Wódki 25% nie słyszałem o takich....ale ja jestem zdecydowanie fanem bimberku jeżeli chodzi o mocne alkohole ;)

Edytowane przez Qcyk

ta, nie zapomne jak jechało sie z ojcem do browaru i 5l w plastik nalewali (na lewo), jak sie miało 10 latek ---- smak zimnego łyka z banieczki ukradkiem ,co by nikt nie zobatrzył -- do dziś nie zapomniany ;) nic tego nie przebije -- fajne te lata 80 były ....

i do tego świeżo dorobiony lewy spiryt...jeszcze ciepły.

Woń cytrusowa w Pale Ale również jest wypadkową użytych chmieli słodu itp. Nie ma mowy o dodawaniu do piwa aromatów owocowych i innych paskudztw. Jest dokładnie tak samo jak w winach... jedne pachną truskawką inne starą szmatą ze zlewu a inne spirytem :)

Gdyby koncerniaki dodawały więcej chmielu sprawa była by zupełnie inna a życie stało by się lżejsze :)

Woń cytrusowa w Pale Ale również jest wypadkową użytych chmieli słodu itp.

W Pale Ale nie ma żadnej woni cytrusów, jest chmielone angielskimi chmielami a te nie mają takich aromatów. American Pale Ale (APA) jak najbardziej właśnie z powodu amerykańskich chmieli, które te aromaty mają.

Słód w tych piwach nie wnosi żadnych zapachów. W tym przypadku użyty jest właśnie słód Pale Ale, który jest bardzo podobny do naszego słodu Pizeńskiego a w Pilznerze chyba trudno doszukać się jakichkolwiek cytrusów. 

• Like 1

No i tu też się kolega myli, IPA to coś takiego: http://www.wiki.piwo.org/English_IPA. Tu identyczna historia jak ta, którą opisałem powyżej, czyli żadnych cytrusów tu nie ma.

Co do słodów to naprawdę nie masz co bronić swojej opinii bo jest zupełnie nie do obrony, ani na milimetr :)

Piszesz o IPA a podajesz link do EIPA. Wg mnie to dwa różne  piwerka.

Cytrusy wcale nie muszą być wyczuwalne tylko w piwach w typie AIPA są również w IIPA, które różnią się od zwykłego IPA tylko ilością chmielu a nie jego gatunkiem.

Słody wnoszą do aromatu piw swój bukiet w mniejszych bądź większych i bardziej zauważalnych intensywnościach najlepszy przykład na zapach spowodowany słodem jest kilka postów powyżej.

PS. Podaj przykład piwa IPA które nie pociąga cytrusem (oczywiście dla jednych będzie to cytrus a dla innych może być jałowiec albo mango) . Podaj również IIPA które nie pociągają .... wybacz ale nie piłem takich.

Przeczytaj choćby to co jest w linku, który Ci podałem a będziesz wiedział co nieco...

Tak na początek to  IPA i EIPA to to samo piwo. Dodatkowe określenia zostały dodane do IPA wtedy, gdy pojawiły się wersje chmielone innymi chmielami niż te określone dla stylu lub o parametrach wykraczających poza styl czyli wspomniane już  American lub Imperial.

No i gratki za innowacyjność i nazwanie jałowca cytrusem  :blink: 

Wobec tego to co na półkach stoi i nazwane jest IPA IPĄ nie jest wg wzorca.

Pierwszy mocno nachmielony "amerykańskimi"  browar był dla mnie jałowcowy w rzeczy samej. Czy to temat do dyskusji? Wątpie :)

Potem mango a ostatecznie cytrus.

Znajdą się zapewne osoby, które nijak z cytrusem skojarzyć amerykańskich nie mogą i zapach jest zgoła inny niż ten zapisany na stronach producentów. Każdy swoje czuje.

Bądź tak uprzejmy i podaj przykład popularnego obecnie IPA zgodnego ze wzorcem.

Moim jest bez wątpienia Rowing Jack z Ale, który mimo, że jałowiec siedzi mi w głowie jest cytrusowy.

Dalej ... Birbant ma Simcoe, który opisany jest jako Pale Ale ...dla mnie jest cytrusowy, Citra z tego samego bro opisany IPA i wciąż cytrus.

Być może jest tak jak w rasach psów, które również mają ustalony wzorzec zachowań ale hodowcy nie utrwalają go idąc w kierunku wizualnego exteriera.

Wszystkie cytrusy są owocami ale nie wszystkie owoce są cytrusami, analogicznie jest z tymi piwami. Przykłady popularnych, komercyjnych IPAs masz na końcu opisu, który wcześniej zalinkowałem. Klasyczna IPA to piwo nudne, często podjeżdżające "wódą" , ma je w swej ofercie chyba każdy większy wyspiarski browar.

W Polsce nie robi się tych piw właśnie z powodu ich nijakości. Nie wiem jaka, klasyczna, IPA jest u nasz warzona.

Edytowane przez FidoAngel