Skocz do zawartości

Piwko piwo piweczko...


piotrrd

Rekomendowane odpowiedzi

Coś mało zdj z piwem ost wstawiacie;-) to..może coś podrzucę..

 

 

 

Krzysiek, weź Ty się uspokój!!! już miałem iść spać a tu cyc ... sorki pssssssyc  :(  :D

Za czasów inkwizycji by Was spalili. ;)

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Czy ktoś może wie gdzie tego Porterka w Warszawie kupię?

...Andrzeju, dobre portety bałtyckie dostaniesz nawet w sieciówkach , vide Komes,Grand daje radę.Porterówki robię z Julesa, czyli double robust porter, Alebrowar. Poszukaj w sklepach z piwami kraftowymi. Niedaleko Metra Wilanowskia masz. Piwomaniak, Jana Pawła, zapewne Paweł Ci coś poleci. Ostatnio z nieco mocniejszych pojawił się Imperator Bałtycki w Leclercu na Bielanach, poniżej dychy za  0,33. Ja to zawsze chomikuję  na zaś, tak od 2016, nie wiam. czy mają na Ursynowie.

Edytowane przez bob74
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@bob74 a możesz podesłać przepis na swoja porterówkę?

...Kolego ze Sfer Niebieskich...nie ma jednego przepisu, żeby wszystko obgadać, to trzeba by było do świtu zasiadać...

Konkrety: u mnie proporcja 1:1, najczęściej 0,5 do 0,5, co wyżej to już wg uznania. W kwestii piwa, czyli portera, czy double stouta piwo leżakuje często nawet do roku od zakupu. Alkohol do porterówki to ca 70%. Nie ukrywam, że z pewnego żródła, na bazie z owocami, malina, wiśnia, czy węgierka. Podkarpaciu nie będę sugerował źródeł, kto zechce to znajdzie ;) . Konkrety: mieszam składniki w garnku w proporcji jak wyżej, podgrzewam  na wolnym ogniu do momenty parowania, tak 50 C. Do robust portera stosuję cukier trzcinowy dark muscovado, kilka łyżeczek, dosładzanie wg uznania. Można dodać w trakcie podgrzewania kardamon, cynamon korę, goździki, co kto i komu pasuje.

Co do Kingpina i double espresso stout to nieco trudniej, ponieważ, ciężkie piwo łączę z nalewem wiśniowym lub malinowym, który jes już po ułożeniu słabszy plus tak ze 200 ml mocnego kondensatu alkoholowego. Oczywiście cału czas zasadą jest podgrzanie z mieszaniem składników.Po schłodzeniu przelać do słoja na dojrzewanie. tak z miesiąć i daje radę. Czekam na RIS-a ze Spirifera, jest w planach nieco większa kooperacja, lecz nie wszystko zależy ode mnie.

Oczywiście można również ogrrnąć temat na Żywieckim porterze, również da radę. Brat kilka razy  coś robił. Z założenia inwencja twórcza, własna, jest wskazana. Nie będę przecież sugerował, co komu smakuje i jaki ma smak...uff :)

Edytowane przez bob74
  • Like 4
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie jestem wielkim pivoszem, ale lubię np. do pizzy zwykły Namysłów.....pod koniec zeszłego roku była mowa o tym, że tamtejszy browar ma wykupić Grupa Żywiec. Żywca i innych z tej grupy, przynajmniej w znakomitej większości, do ust nie wezmę, może się więc okazać, że za jakiś czas podobny los spotka piva namysłowskie :o

Edytowane przez cristovo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

...Trzech Kumpli trzyma poziom...Namysłów od wiosny przejęty. Trzeba podpytać Forumowicza z Namysłowa, czy coś kombinują z ,,optymalizacją" procesu produkcji. Ma źródło informacji w Browarze.

Edytowane przez bob74
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...