Skocz do zawartości

Piwko piwo piweczko...

piotrrd

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...

... tu Kolega myli się. Parametrem decydującym była dostępność. Raciborski porter pojawił się po ponad roku od poprzedniej warki. Maryenstadt , za nim stoi uznany piwowar warszawski, dokładnie z Marysina. Malinowy ... dobrze wszedł... :D .Co do leżakowania to z 2016 mam RIS-a z Pracowni Piwa i Imperatora Bałtyckiego z Pinty. Tak dokładam po,,kawałku"...

Edytowane przez bob74

• 1 miesiąc temu...

Tak sobie poczytałem opis...

Czy ktoś mógłby potwierdzić, że w 1875 (oryginalna receptura) używano słodu karmelowego? Piwo w tym stylu uwarzono po raz pierwszy dopiero w 1894 r.

Piwo w stylu Hell (zakładam, że chodzi o Helles), to trunek dolnej fermentacji, a nie górnej jak jest na etykiecie.. No i ten eukaliptus i mięta  :blink:   Źródło: https://kompendiumpiwa.pl/bawarskie-jasne-helles/

Czy to taki zacny trunek? Hmmmmm  ;) kwestia zapewne gustu.

]Myślałem, że goryczka rzuci na glebę i sponiewiera. Niestety słodycz jak dla mnie zbyt duża, wolałbym żeby było bardziej wytrawnie. 

attachicon.gif cm1.jpgattachicon.gif cm2.jpgattachicon.gif cm3.jpg

Jeżeli szukasz piwa wytrawnego to polecam Bosmana,ale tego z Browaru Odrzańskiego

Ewentualnie Pinta Atak Chmielu

Jeżeli szukasz piwa wytrawnego to polecam Bosmana,ale tego z Browaru Odrzańskiego

Ewentualnie Pinta Atak Chmielu

Atak chmielu to klasyka. Do Bosmana niestety nie mam dostępu, aleeeeee z tego co wyczytałem, to warzony z amerykańskimi chmielami. Wolałbym coś "europejsko".

Czy ktoś wie gdzie w Warszawie można kupić piwo Gnieźnieńskie Pils? Kupiłem kilka butelek nad Powidzem i to jest to, smak jak piw z lat młodzieńczych. Niezbyt mocno gazowane, lekkie ( 5% alko), wyraźna goryczka i mało słodkie.

Jak nie kupisz daj znać to pomogę...

• Like 1

post-65672-0-60978100-1620938857_thumb.jpgpost-65672-0-26016400-1620938881_thumb.jpg... będzie słono, kwaśnie. Odważnym na spotkaniu zużyte bandaże, podkłady kolejowe i uboczne produkty rafinacji. Dodam, że Joe nie został skonsumowany na ostatnim spotkaniu, więc jest nieco przeterminowany. Co się odwlecze...

• Like 2