hudy76 Opublikowano 13 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 W wątku mnóstwo ipy, apy, naprawdę smakują wam te grapefruit'owe piwa? Zamiast naturalnej goryczy chmielowej, czuję tam ordynarną, dodatkową, niechmielową gorycz cytrusową, gębę mi krzywi.Wolę tradycyjne piwo chmielowe na czystej wodzie. Szczególnie czeskie, jako że w Czechach dość często pzrebywam, jak Gambrinus, Litovel, Holba, ewentualnie popularny u nas, dość nachalny w smaku Pilsener Urquell.Kiedyś smakował mi z browaru Rohozec-Skalak (krąp :Dna polski) , ale z czasem zaczęła mnie odrzucać niska jakość wody użytej w tym piwie.Ogólnie, po dwuletniej diecie bardzo wyostrzył mi się smak, do piw również, wprost nie mogę znieść sztucznej, dziwnej-nie chmielowej goryczki w piwach z polskich wielkich browarów, jak Żywiec, Lech, czy Okocim. Wprost odrzuca mnie, tak jak te ipy i apy. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 17 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Bardzo fajnie weszło [emoji4] Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 17 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 W wątku mnóstwo ipy, apy, naprawdę smakują wam te grapefruit'owe piwa? Zamiast naturalnej goryczy chmielowej, czuję tam ordynarną, dodatkową, niechmielową gorycz cytrusową, gębę mi krzywi.Wolę tradycyjne piwo chmielowe na czystej wodzie. Szczególnie czeskie, jako że w Czechach dość często pzrebywam, jak Gambrinus, Litovel, Holba, ewentualnie popularny u nas, dość nachalny w smaku Pilsener Urquell.Kiedyś smakował mi z browaru Rohozec-Skalak (krąp :Dna polski) , ale z czasem zaczęła mnie odrzucać niska jakość wody użytej w tym piwie.Ogólnie, po dwuletniej diecie bardzo wyostrzył mi się smak, do piw również, wprost nie mogę znieść sztucznej, dziwnej-nie chmielowej goryczki w piwach z polskich wielkich browarów, jak Żywiec, Lech, czy Okocim. Wprost odrzuca mnie, tak jak te ipy i apy.Jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki. Nie tylko cytrusy, nie tylko żywica. Chmiele z Nowego Świata dają nuty owocowe - nie nachalna chmielowo jest najnowsza seria od Trzech kumpli na chmielach z Australii. Do tego, również od nich - seria na chmielach z Nowej Zelandii... dużo tego, i dla każdego. Co z IPA-mi lub APA-mi na polskich chmielach lub klasycznych angielskich? A co ze stoutami i z porterami na zimne pory roku? A pszenica lub witbier na lato?DePils z Pinty-klasyczny smak, bez "kombinacji".Z czeskich: Rohozec "13". Svijany - maz, rytiż, baron... Bernard - "12", Opat bitter lub klasyczny z Broumova, Krkonos - "14" (vanocne).O polskich koncerniakach nie będę się wypowiadał. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3 Opublikowano 18 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2021 Dobrze prawisz Kokosz Misty jest wysoko oceniane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 19 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2021 Jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki. Nie tylko cytrusy, nie tylko żywica. Chmiele z Nowego Świata dają nuty owocowe - nie nachalna chmielowo jest najnowsza seria od Trzech kumpli na chmielach z Australii. Do tego, również od nich - seria na chmielach z Nowej Zelandii... dużo tego, i dla każdego. Co z IPA-mi lub APA-mi na polskich chmielach lub klasycznych angielskich? A co ze stoutami i z porterami na zimne pory roku? A pszenica lub witbier na lato?DePils z Pinty-klasyczny smak, bez "kombinacji".Z czeskich: Rohozec "13". Svijany - maz, rytiż, baron... Bernard - "12", Opat bitter lub klasyczny z Broumova, Krkonos - "14" (vanocne).O polskich koncerniakach nie będę się wypowiadał.Każde piwo ma indywidualny, swoisty smak, niektórzy wolą mocniejsze bodźce smakowe. Wszelkie APY jakoś lepiej znoszę, natomiast IPY są dla mnie nie do przyjęcia, zbyt mocną gorycz grapefruit'ową tam czuję, tak samo w polskich koncernowych zbyt duża i sztuczna gorycz-jakaś nieokreślona, taka jakby żółć . To już te trudne w smaku IPY lepsze.Stout, porter to wałśnie takie zimowe napoje, piwa-nie piwa, więcej w nich innych smaków niż klasycznego piwa. Ale od święta są ok. Pszeniczne, witbier też nie pod mój smak, kiedyś pszeniczne nawet smakowało, ale pzreszło mi.Rohozec nie najgorszy, ale ma taki dziwny "nieczysty" posmak, jakby złej jakości wody, ale najbardziej przypomina dawne, tradycyjne polskie piwa. Svijany może być, ale są lepsze. Tak samo Bernard, Opat. Krkonos "14" to już siarczyste piwo, dużo słodu i jak nazwa wskazuje-vanocne (bożonarodzeniowe) nie do codziennego użytku.Nie jestem jakimś wielkim piwoszem, od października do maja bardzo rzadko pijam, parę butelek na miesiąc, jakiś porter czy stout. Ale gdy się ociepli, to już trochę tak, 1-2 (raczej 1)butelki kilka razy w tygodniu. Mam kolegę w Czechach, dla którego dzień nie może się odbyć bez ok. 10 butelek piwa na dzień. A w smaku mam podobne zdanie-Litovel, Holba, Gambrinus, a nawet dość już popularne u nas Plzeń i Kozel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz! Opublikowano 5 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2021 Ciemne, to co takie jasne ??Aaa bo puste ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan333 Opublikowano 5 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2021 Dla ochłody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 5 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2021 Każde piwo ma indywidualny, swoisty smak, niektórzy wolą mocniejsze bodźce smakowe. Wszelkie APY jakoś lepiej znoszę, natomiast IPY są dla mnie nie do przyjęcia, zbyt mocną gorycz grapefruit'ową tam czuję, tak samo w polskich koncernowych zbyt duża i sztuczna gorycz-jakaś nieokreślona, taka jakby żółć . To już te trudne w smaku IPY lepsze. Dziwne, bo IPA ma europejskie korzenie. Wszelkie=ch owocowo-tropikalnych smaków i zapachów nie powinno być. APA to amerykańska nowa fala, gdzie szybciej doszukałbym się grapefruit'owych smaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 6 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 Dokładnie tak jak kolega wyżej napisał.IPA-India Pale Ale to mocne piwo brytyjskie, mocno chmielone wyspiarskimi chmielami ale nie maja one zapachu czy smaku żadnych owoców. APA- American Pale Ale to w zasadzie to samo piwo ale chmielone nowymi chmielami wyhodowanymi w USA. Dużo różnorakich owoców i żywic drzew iglastych w zapachu i smaku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2021 Sorry! Oczywiście odwrotnie napisałem niż myślałem, jeśli chodzi o gorzki posmak cytrusowy. Po prawie dwuletniej diecie, smak mi się bardzo wyczulił i źle znoszę wszelkie słodkie, czy gorzkie smaki. Szczególnie cukier wyczuwam nawet w małych ilościach, choć gorzkie też uderza w kubki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Mocne, gorzkie i dobre 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2021 (edytowane) Grybowskie świeżutkie nalane w 1,5 litrowe butelki. Można pić i pić i zero bąbli w brzuchu ????PozdrawiamDaniel Edytowane 9 Sierpnia 2021 przez Qcyk 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Promocja była ???? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Dostawa prosto z Gór Sowich 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 15 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2021 (edytowane) IMG_20210813_142803.jpgPromocja byłamodern drinking lubię bardzo Edytowane 15 Sierpnia 2021 przez Qcyk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Widzę że Lidl był grany...????Modern Drinking wymiata...cena w Żabce też???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Ja dzisiaj na wieczór takie coś ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Ja dzisiaj na wieczór takie coś ???? To mi jakoś nie podeszło. Ale już nie pamiętam dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 3 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2021 Dzisiaj takie na próbę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkociniak Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki. Nie tylko cytrusy, nie tylko żywica. Chmiele z Nowego Świata dają nuty owocowe - nie nachalna chmielowo jest najnowsza seria od Trzech kumpli na chmielach z Australii. Do tego, również od nich - seria na chmielach z Nowej Zelandii... dużo tego, i dla każdego. Co z IPA-mi lub APA-mi na polskich chmielach lub klasycznych angielskich? A co ze stoutami i z porterami na zimne pory roku? A pszenica lub witbier na lato?DePils z Pinty-klasyczny smak, bez "kombinacji".Z czeskich: Rohozec "13". Svijany - maz, rytiż, baron... Bernard - "12", Opat bitter lub klasyczny z Broumova, Krkonos - "14" (vanocne).O polskich koncerniakach nie będę się wypowiadał.Zapomnieliście koledzy o najlepszym chmielaku, Poutnik 12' z Perhlimova , produkowany po sąsiedzku z Bernardem z Humpolca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Zapomnieliście koledzy o najlepszym chmielaku, Poutnik 12' z Perhlimova , produkowany po sąsiedzku z Bernardem z Humpolca .Tego nie znam. Trzeba będzie nadrobić zaległości.Z okolicy przełęczy Okraj - piwa z browaru Trautenberk, są też godne polecenia. Z Broumova trafiłem, dla mnie nowość, Extra bitter. Podstawowy jest pyszny, a ten to już "niebo w ziemi" cytując klasyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Na stacjach paliw, pojawił się świetny Litovel, jeśli o czeskich piwach mowa. Smak nie jest może wyszukany, ale świetne piwo na upały, woda dobrej jakości, bez żadnych, dziwnych posmaków, piwo w czystej postaci. Polecam serdecznie, jeśli ktoś chce ugasić pragnienie.Mój kolega z Czech, twierdzi że to najlepsze piwo na świecie, a wchłania ich dziennie ok. 10-12 butelek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3 Opublikowano 4 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Na stacjach paliw, pojawił się świetny Litovel, jeśli o czeskich piwach mowa. Smak nie jest może wyszukany, ale świetne piwo na upały, woda dobrej jakości, bez żadnych, dziwnych posmaków, piwo w czystej postaci. Polecam serdecznie, jeśli ktoś chce ugasić pragnienie.Mój kolega z Czech, twierdzi że to najlepsze piwo na świecie, a wchłania ich dziennie ok. 10-12 butelek . Jeżeli możesz,podaj skład tej dobrej wody użytej do produkcji tego piwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 5 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2021 Jeżeli możesz,podaj skład tej dobrej wody użytej do produkcji tego piwa.H2O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi