Skocz do zawartości

Piwko piwo piweczko...


piotrrd

Rekomendowane odpowiedzi

W wątku mnóstwo ipy, apy, naprawdę smakują wam te grapefruit'owe piwa? Zamiast naturalnej goryczy chmielowej, czuję tam ordynarną, dodatkową, niechmielową gorycz cytrusową, gębę mi krzywi.

Wolę tradycyjne piwo chmielowe na czystej wodzie. Szczególnie czeskie, jako że w Czechach dość często pzrebywam, jak Gambrinus, Litovel, Holba, ewentualnie popularny u nas, dość nachalny w smaku Pilsener Urquell.

Kiedyś smakował mi z browaru Rohozec-Skalak (krąp :Dna polski) , ale z czasem zaczęła mnie odrzucać niska jakość wody użytej w tym piwie.

Ogólnie, po dwuletniej diecie bardzo wyostrzył mi się smak, do piw również, wprost nie mogę znieść sztucznej, dziwnej-nie chmielowej goryczki w piwach z polskich wielkich browarów, jak Żywiec, Lech, czy Okocim. Wprost odrzuca mnie, tak jak te ipy i apy.

  • Like 6
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W wątku mnóstwo ipy, apy, naprawdę smakują wam te grapefruit'owe piwa? Zamiast naturalnej goryczy chmielowej, czuję tam ordynarną, dodatkową, niechmielową gorycz cytrusową, gębę mi krzywi.

Wolę tradycyjne piwo chmielowe na czystej wodzie. Szczególnie czeskie, jako że w Czechach dość często pzrebywam, jak Gambrinus, Litovel, Holba, ewentualnie popularny u nas, dość nachalny w smaku Pilsener Urquell.

Kiedyś smakował mi z browaru Rohozec-Skalak (krąp :Dna polski) , ale z czasem zaczęła mnie odrzucać niska jakość wody użytej w tym piwie.

Ogólnie, po dwuletniej diecie bardzo wyostrzył mi się smak, do piw również, wprost nie mogę znieść sztucznej, dziwnej-nie chmielowej goryczki w piwach z polskich wielkich browarów, jak Żywiec, Lech, czy Okocim. Wprost odrzuca mnie, tak jak te ipy i apy.

Jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki. ;)

 

Nie tylko cytrusy, nie tylko żywica. Chmiele z Nowego Świata dają nuty owocowe - nie nachalna chmielowo jest najnowsza seria od Trzech kumpli na chmielach z Australii. Do tego, również od nich - seria na chmielach z Nowej Zelandii... dużo tego, i dla każdego. Co z IPA-mi lub APA-mi na polskich chmielach lub klasycznych angielskich? A co ze stoutami i z porterami na zimne pory roku? A pszenica lub witbier na lato?

DePils z Pinty-klasyczny smak, bez "kombinacji".

Z czeskich: Rohozec "13". Svijany - maz, rytiż, baron... Bernard - "12", Opat bitter lub klasyczny z Broumova, Krkonos - "14" (vanocne).

O polskich koncerniakach nie będę się wypowiadał.

  • Like 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki. ;)

 

Nie tylko cytrusy, nie tylko żywica. Chmiele z Nowego Świata dają nuty owocowe - nie nachalna chmielowo jest najnowsza seria od Trzech kumpli na chmielach z Australii. Do tego, również od nich - seria na chmielach z Nowej Zelandii... dużo tego, i dla każdego. Co z IPA-mi lub APA-mi na polskich chmielach lub klasycznych angielskich? A co ze stoutami i z porterami na zimne pory roku? A pszenica lub witbier na lato?

DePils z Pinty-klasyczny smak, bez "kombinacji".

Z czeskich: Rohozec "13". Svijany - maz, rytiż, baron... Bernard - "12", Opat bitter lub klasyczny z Broumova, Krkonos - "14" (vanocne).

O polskich koncerniakach nie będę się wypowiadał.

Każde piwo ma indywidualny, swoisty smak, niektórzy wolą mocniejsze bodźce smakowe. Wszelkie APY jakoś lepiej znoszę, natomiast IPY są dla mnie nie do przyjęcia, zbyt mocną gorycz grapefruit'ową tam czuję, tak samo w polskich koncernowych zbyt duża i sztuczna gorycz-jakaś nieokreślona, taka jakby żółć :( . To już te trudne w smaku IPY lepsze.

Stout, porter to wałśnie takie zimowe napoje, piwa-nie piwa, więcej w nich innych smaków niż klasycznego piwa. Ale od święta są ok. Pszeniczne, witbier też nie pod mój smak, kiedyś pszeniczne nawet smakowało, ale pzreszło mi.

Rohozec nie najgorszy, ale ma taki dziwny "nieczysty" posmak, jakby złej jakości wody, ale najbardziej przypomina dawne, tradycyjne polskie piwa. Svijany może być, ale są lepsze. Tak samo Bernard, Opat. Krkonos "14" to już siarczyste piwo, dużo słodu i jak nazwa wskazuje-vanocne (bożonarodzeniowe) nie do codziennego użytku.

Nie jestem jakimś wielkim piwoszem, od października do maja bardzo rzadko pijam, parę butelek na miesiąc, jakiś porter czy stout. Ale gdy się ociepli, to już trochę  tak, 1-2 (raczej 1)butelki kilka razy w tygodniu. Mam kolegę w Czechach, dla którego dzień nie może się odbyć bez ok. 10 butelek piwa na dzień. A w smaku mam podobne zdanie-Litovel, Holba, Gambrinus, a nawet dość już popularne u nas Plzeń i Kozel.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Każde piwo ma indywidualny, swoisty smak, niektórzy wolą mocniejsze bodźce smakowe. Wszelkie APY jakoś lepiej znoszę, natomiast IPY są dla mnie nie do przyjęcia, zbyt mocną gorycz grapefruit'ową tam czuję, tak samo w polskich koncernowych zbyt duża i sztuczna gorycz-jakaś nieokreślona, taka jakby żółć :( . To już te trudne w smaku IPY lepsze.

 

Dziwne, bo IPA ma europejskie korzenie. Wszelkie=ch owocowo-tropikalnych smaków i zapachów nie powinno być. APA to amerykańska nowa fala, gdzie szybciej doszukałbym się grapefruit'owych smaków.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie tak jak kolega wyżej napisał.

IPA-India Pale Ale to mocne piwo brytyjskie, mocno chmielone wyspiarskimi chmielami ale nie maja one zapachu czy smaku żadnych owoców.

 

APA- American Pale Ale to w zasadzie to samo piwo ale chmielone nowymi chmielami wyhodowanymi w USA. Dużo różnorakich owoców i żywic drzew iglastych w zapachu i smaku.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sorry! Oczywiście odwrotnie napisałem niż myślałem, jeśli chodzi o gorzki posmak cytrusowy. Po prawie dwuletniej diecie, smak mi się bardzo wyczulił i źle znoszę wszelkie słodkie, czy gorzkie smaki. Szczególnie cukier wyczuwam nawet w małych ilościach, choć gorzkie też uderza w kubki.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki. ;)

 

Nie tylko cytrusy, nie tylko żywica. Chmiele z Nowego Świata dają nuty owocowe - nie nachalna chmielowo jest najnowsza seria od Trzech kumpli na chmielach z Australii. Do tego, również od nich - seria na chmielach z Nowej Zelandii... dużo tego, i dla każdego. Co z IPA-mi lub APA-mi na polskich chmielach lub klasycznych angielskich? A co ze stoutami i z porterami na zimne pory roku? A pszenica lub witbier na lato?

DePils z Pinty-klasyczny smak, bez "kombinacji".

Z czeskich: Rohozec "13". Svijany - maz, rytiż, baron... Bernard - "12", Opat bitter lub klasyczny z Broumova, Krkonos - "14" (vanocne).

O polskich koncerniakach nie będę się wypowiadał.

Zapomnieliście koledzy o najlepszym chmielaku,  Poutnik 12' z Perhlimova , produkowany po sąsiedzku z Bernardem z Humpolca .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapomnieliście koledzy o najlepszym chmielaku,  Poutnik 12' z Perhlimova , produkowany po sąsiedzku z Bernardem z Humpolca .

Tego nie znam. Trzeba będzie nadrobić zaległości.

Z okolicy przełęczy Okraj - piwa z browaru Trautenberk, są też godne polecenia.

 

Z Broumova trafiłem, dla mnie nowość, Extra bitter. Podstawowy jest pyszny, a ten to już "niebo w ziemi" cytując klasyka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na stacjach paliw, pojawił się świetny Litovel, jeśli o czeskich piwach mowa. Smak nie jest może wyszukany, ale świetne piwo na upały, woda dobrej jakości, bez żadnych, dziwnych posmaków, piwo w czystej postaci. Polecam serdecznie, jeśli ktoś chce ugasić pragnienie.

Mój kolega z Czech, twierdzi że to najlepsze piwo na świecie, a wchłania ich dziennie ok. 10-12 butelek :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na stacjach paliw, pojawił się świetny Litovel, jeśli o czeskich piwach mowa. Smak nie jest może wyszukany, ale świetne piwo na upały, woda dobrej jakości, bez żadnych, dziwnych posmaków, piwo w czystej postaci. Polecam serdecznie, jeśli ktoś chce ugasić pragnienie.

Mój kolega z Czech, twierdzi że to najlepsze piwo na świecie, a wchłania ich dziennie ok. 10-12 butelek :D .

Jeżeli możesz,podaj skład tej dobrej wody użytej do produkcji tego piwa.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...