Skocz do zawartości

Piwko piwo piweczko...


piotrrd

Rekomendowane odpowiedzi

Super,tyle to i ja wiem.

Myślałem że ta "dobra woda" ma jakiś tajemniczy skład.

Jeśli woda użyta do produkcji piwa, ma jakiś charakterystyczny/dodatkowy smak, to często wyraźnie to czuć i w piwie. Po półtorarocznej diecie, wyraźnie wyostrzył mi się smak co do potraw i napojów-teraz czuję różnicę smaku, między różnymi wodami które pijam. Specjaliści twierdzą, że jakość użytej wody w piwie, w połowie decyduje o smaku i sukcesie piwa. I ja im wierzę bez zastrzeżeń.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Woda która ma dodatkowy smak lub aromat nie nadaje się do produkcji piwa.

Nie chodzi o to, by w wodzie były jakieś smakowe dodatki, ale każda "czysta woda" ma swój specyficzny smak, jakieś minerały, pierwiastki, które sprawiają, ze każda jest inna. Skoro trocie i łososie potrafią rozpoznać smak rzeki... .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zywiec spoko piwerko na dyskoteki i mlodziezowe dancingi :D  choc czasy witbirowe dawno zamną , zawsze docenie dobrego belga na upalny dzien... sporo tego jest, po co tracic czas na zywcowego "wita" nawet w celach edukacyjnych. A na takich zabawach okolicznosciowych w dobrym tonie jest zawsze zrobic maly wykład apropo nieslodowanej pszenicy gdy stoisz/tanczysz w kółeczku z duperkami :D:D:D 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ups... to w Cieszynie, nie powinni produkować piwa od ponad stu lat, bo mają wodę żelazistą. ;)

Dlatego nie piję cieszyńskiego :lol: . Wyrazista w smaku woda jest odczuwalna w piwie, najczęsciej nieco psuje smak, choć może i pomóc czasem :) . Po prawdzie, to  w kiepskich piwach nie za bardzo woda ma znaczenie, bo jakieś różne dziwne smaki tam czuć, a woda jest mniej istotna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlatego nie piję cieszyńskiego :lol: . Wyrazista w smaku woda jest odczuwalna w piwie, najczęsciej nieco psuje smak, choć może i pomóc czasem :) . Po prawdzie, to w kiepskich piwach nie za bardzo woda ma znaczenie, bo jakieś różne dziwne smaki tam czuć, a woda jest mniej istotna.

Tomasz Kopyra kiedyś mówił o tym wiele razy w swoich filmach. Winą są stare tanki albo instalacja i stąd można wyczuć żelazo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...